Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

minimalisme

Wordt Minimalist en Verbeter Je Leven

Als je denkt aan iemand met een minimalistische levensstijl, waar denk je dan aan? Misschien aan iemand die in een afgelegen hutje in het bos woont zonder elektriciteit, zijn eigen voedsel verbouwt en kleding draagt die uit de mode is? Het klinkt niet echt aantrekkelijk of gemakkelijk, toch? Het is dan ook niet zo vreemd dat je het idee van een minimalistische levensstijl nog niet hebt onderzocht.

Maar wist je dat de minimalistische levensstijl eigenlijk gaat over terugkeren naar de kern van wie je bent? Het betekent leven met alleen wat je nodig hebt, wat je leuk vindt en wat je gebruikt, en de rest loslaten. Het gaat erom niet vast te houden aan spullen, mensen of activiteiten waarvan je eigenlijk niet geniet, alleen omdat ze altijd al in je leven aanwezig waren.

De minimalistische levensstijl draait om bewust leven en streven naar een eenvoudiger leven. Het zorgt voor meer geluk, gezondheid en productiviteit – of in ieder geval minder chaos en drama. Dus, als je op zoek bent naar een manier om je leven te vereenvoudigen en te focussen op wat echt belangrijk is, dan kan de minimalistische levensstijl zeker iets voor jou zijn.

Er zijn veel manieren om een minimalistische levensstijl te bereiken en vol te houden, en er is geen vastgesteld pad dat je moet volgen. Het belangrijkste is dat je alleen omringd wordt door de spullen die nodig zijn om je leven gelukkig en gezond te maken. Hoe je dat precies doet, is helemaal aan jou.

Maar als je geïnteresseerd bent in een minimalistische levensstijl kan het lastig zijn om te beginnen met het proces van het opruimen van de rommel die je een leven lang verzameld hebt. Gelukkig hoeft dat geen strijd meer te zijn.

Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je het proces van minimaliseren kunt aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het opruimen van één kamer of categorie tegelijk, zoals je kleding of boeken. Of je kunt een minimalistische challenge aangaan, waarbij je elke dag een vastgesteld aantal spullen wegdoet.

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van wat je écht nodig hebt en wat niet. Als iets geen waarde toevoegt aan je leven, kun je het laten gaan. Zo creëer je ruimte voor de dingen die er echt toe doen. En wie weet, misschien ontdek je wel dat een minimalistische levensstijl precies is wat je nodig had om meer rust en voldoening in je leven te vinden.

Hier zijn enkele manieren om op weg te geraken naar een minimalistische levensstijl

1. Minder rommel hebben:

Veel mensen beseffen dat minder rommel één van de vele voordelen is van een minimalistische levensstijl. In feite gaat deze levensstijl erom dat je alleen leeft met de dingen die je echt gebruikt, nodig hebt en waarvan je geniet.

Maar wist je dat minder rommel nog meer voordelen heeft? Als je minder spullen hebt, betekent dat ook:

 • Minder fysieke rommel, dus minder vuil, stof, schimmel en insectenplagen.
 • Minder emotionele rommel, wat leidt tot betere slaap, minder stress en de vrijheid om je eigen keuzes te maken zonder dat schuldgevoelens, angst of schaamte je oordeel beïnvloeden.
 • Minder mentale rommel, waardoor je steeds weer liefdevolle keuzes maakt en een gelukkiger, gezonder en productiever leven leidt.

Als je vasthoudt aan spullen die geen betekenis hebben, of erger nog, herinneringen oproepen aan nare ervaringen, dan houdt dat je tegen. Het voorkomt dat je je gelukkiger, gezonder en productiever voelt. Hoe meer spullen je vasthoudt die je eigenlijk niet nodig hebt, hoe moeilijker het wordt om goed te functioneren in het leven.

Dus, ga minimalistisch te werk en laat alles los wat je niet langer leuk vindt, gebruikt of nodig hebt. Je zult al snel merken dat er veel ruimte, tijd en mogelijkheden voor je open gaan.

2. Gelukkiger zijn

Wanneer je veel rommel hebt, moet je voortdurend beslissingen nemen, zelfs als dat betekent dat je de rommel negeert en doet alsof het er niet is. Dat kan leiden tot stress, overweldiging en uitputting. Maar een minimalistische levensstijl kan je juist helpen om gelukkiger te zijn en je stressniveau te verminderen. Hier is hoe:

 • Minder rommel betekent minder verantwoordelijkheden. Alleen de taken en activiteiten behouden die bijdragen aan je geluk, gezondheid en productiviteit.
 • Hogere productiviteit omdat er minder afleidingen zijn. Hierdoor kun je meer doen in minder tijd en dat voelt goed.
 • Een gevoel van persoonlijke macht omdat jij de controle hebt over je beslissingen en niet wordt bepaald door activiteiten, mensen, werk of klusjes.

Hoe meer je loslaat wat niet absoluut noodzakelijk is in het leven – of het nu spullen zijn, verantwoordelijkheden of zelfs emotionele rommel waar we allemaal aan vasthouden – hoe gemakkelijker het leven wordt. En hoe makkelijker het leven wordt, hoe makkelijker het wordt om je te richten op de dingen die er echt toe doen.

3. Geniet van de extra tijd

Wanneer het voelt alsof alles in je leven uit de hand loopt, kan het lijken alsof de tijd je tegenwerkt en je geen controle hebt over wat er gebeurt.

Maar mensen die een minimalistische levensstijl hebben, weten dat tijd een kostbaar bezit is en het is hun verantwoordelijkheid om er goed voor te zorgen en het goed te gebruiken. Hier zijn enkele manieren waarop zij dat doen:

 • Realiseer je dat je de controle hebt: Hoe meer je beseft dat jij – en alleen jij – de controle hebt over hoe je je tijd besteedt, hoe makkelijker het wordt om onnodige taken en verplichtingen uit je leven te schrappen.
 • Maak een lijst van je prioriteiten: Bepaal wat echt belangrijk is voor je en stel gezonde grenzen om ervoor te zorgen dat je gefocust blijft, zelfs als het leven uitdagend wordt.
 • Zorg voor voldoende rust: Als je moe en uitgeput bent, verlies je tijd en kun je niet goed nadenken. Door goed uit te rusten, kun je productiever, gelukkiger en besluitvaardiger zijn. Je hebt veel meer controle over je tijd als je je bewust bent van hoe je die besteedt.

Identificeer welke activiteiten de moeite waard zijn: Zodra je weet welke activiteiten je tijd en energie waard zijn, kun je ervoor kiezen om ze te behouden en ongewenste activiteiten uit te besteden, te delegeren of helemaal te laten vallen.

Onthoud, jij hebt de keuze en de controle over je eigen tijd.

4. Ervaar meer ruimte:

Als je rommel om je heen hebt, voelt het alsof je geen lucht krijgt. Maar minimalisten weten dat opruimen je niet alleen letterlijk meer ruimte geeft, maar ook meer mentale rust.

Hier zijn een paar tips:

 • Hou alleen de spullen die je echt nodig hebt en die bijdragen aan je geluk en welzijn. De rest kun je in lades stoppen of weggeven.
 • Begin met de makkelijke spullen, zoals kleding. Dan wordt het proces steeds makkelijker en efficiënter.
 • Vouw je kleding in rechthoeken en zet ze verticaal neer. Dit zorgt voor meer ruimte en maakt het makkelijker om je kleding te vinden.

Als je nog steeds geen ruimte hebt, ga dan naar buiten en adem in de frisse lucht. Denk na over hoe je leven eruit zou zien zonder al die spullen en visualiseer je ideale, opgeruimde huis.

Als je weer thuis bent, breng dan die visualisatie tot leven en transformeer je ruimte. Met minder rommel zul je meer duidelijkheid en minder afleiding hebben, waardoor je je beter kunt concentreren en je meer innerlijke rust ervaart.

5. Leef gezonder

Wist je dat rommel veel meer gezondheidsproblemen veroorzaakt dan we ooit dachten? Het gaat niet alleen om extra niezen vanwege vuil en stof. Rommel kan zelfs leiden tot angst, depressie, slecht slapen, astma en gewichtstoename, om er maar een paar te noemen.

Een minimalistische levensstijl richt zich op gezondheid als prioriteit en hier is hoe je dat doet:

 • Zorg voor betere slaapkwaliteit door papierwerk en elektronica uit je slaapkamer te verwijderen.
 • Verminder angst en frustratie door het instellen van eenvoudige systemen, zoals het plaatsen van een schaal bij de ingang om je sleutels in te bewaren.
 • Maak lichaamsbeweging een prioriteit en plan tijd in je schema om te wandelen of licht te trainen. Dit vermindert angst en stress, helpt je afvallen en zorgt voor een betere nachtrust.

Een gezonde levensstijl vereist consistente inspanning, niet alleen af en toe wat worteltjes eten. Hoe minder druk er op je leven is, hoe gemakkelijker het is om gezond te blijven.

6. Sterkere relaties opbouwen

Mensen die overstappen op een minimalistische levensstijl merken op dat hun relaties met anderen sterker zijn geworden en hun ondersteunende netwerk is zelfs verbeterd.

Dit is waarom:

 • Kwaliteit boven kwantiteit: In plaats van veel vrienden te hebben, kiezen minimalistische mensen ervoor om minder vrienden te hebben en meer tijd door te brengen met de vrienden die hen steunen en bij wie ze zich goed voelen.
 • Vrij om jezelf te zijn: Kwalitatieve vriendschappen bieden een omgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn, zonder zich zorgen te maken over het behagen van anderen om vriendschappen te behouden.
 • Minder chaos: Door ongezonde, niet-ondersteunende, vermoeiende of overweldigende relaties los te laten, kunnen mensen genieten van een veilige en ondersteunende omgeving. 

Negatieve of chaotische relaties kunnen net zo schadelijk zijn voor het geluk, de gezondheid en de productiviteit van mensen als fysieke rommel.

Hoe meer we ons richten op gezonde, gelukkige en ondersteunende relaties en hoe minder we ons richten op hoeveel “vrienden” we hebben, hoe beter onze relaties zullen zijn.

7. Meer geld

Als je een minimalistische levensstijl aanneemt, word je gedwongen om verstandige beslissingen te nemen over hoe je je geld uitgeeft, omdat er minder ruimte is om spullen op te slaan. In plaats daarvan leer je om minder afhankelijk te zijn van materiële bezittingen en meer te focussen op wat jou gelukkig maakt.

Hier zijn een paar manieren waarop dit zich uit:

 • Doordat je minder spullen hebt, hoef je minder rekeningen te betalen en bij te houden.
 • Je koopt alleen wat je nodig hebt, dus minder impulsieve aankopen en minder afval.
 • Het is gemakkelijker om je financiën bij te houden en minder kans om geld te verliezen op willekeurige plaatsen.

De minimalistische levensstijl helpt je te ontdekken wat echt belangrijk voor je is in het leven. Er is geen plaats voor afleidingen, dus je wordt gedwongen om te focussen op je prioriteiten. Hierdoor kun je je concentreren op het creëren van het beste leven dat je kunt hebben.

Hoewel een minimalistische levensstijl niet voor iedereen geschikt is, kunnen we allemaal profiteren van minder spullen en meer geluk en gezondheid in ons leven.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *