Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Wat Zijn De Verschillende Soorten Yoga

Welke yoga stijl past bij jou? Yoga is tegenwoordig heel populair en dat is niet zonder goede reden. Yoga zorgt voor meer rust in je hoofd, geeft je een flexibeler en krachtiger lichaam en is daarnaast goed voor je zelfbewustzijn. Dit zijn slechts een paar voordelen van deze vorm van bewegen.

Naast dat yoga een manier van bewegen heeft zit er ook een interessante filosofie achter verscholen die wordt verweven in de oefeningen. Het uiteindelijke doel van yoga is om in een diepe meditatie te belanden. De mediatie kan een zittende vorm hebben maar de meditatie kan ook plaatsvinden tijdens het uitvoeren van de poses. Er zijn allerlei verschillende soorten yoga die je kan beoefenen. Zo is er voor iedere yoga liefhebber wel een geschikte stijl.

Welke soorten yoga zijn er?

De meest beoefende vorm van yoga is hatha yoga. Dit is de traditionele vorm en bestaat uit verschillende oefeningen waar je een bepaald aantal ademhalingen in blijft staan. Daarnaast heb je ashtanga yoga, dit is een vaste vorm van oefeningen die je naarmate je vordert steeds langer uitbreid. Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarin je de poses van twee minuten tot soms wel tien minuten volhoud. Vinyasa yoga is een yoga stijl die in het westen heel populair is, dit is een actieve vorm van yoga waarbij je in iedere ademhaling weer een nieuwe pose aanneemt. Je kan ook kundalini yoga beoefenen, hierbij gebruik je allerlei ademtechnieken om je kundalini energie aan te wakkeren.

Wil je meer weten over deze verschillende vormen van yoga? Lees dan vooral verder en laat je motiveren om je mat uit te rollen.

Hatha yoga

Als je iemand over yoga hoort spreken wordt hier voornamelijk hatha yoga mee bedoeld. Zo is hatha de meest beoefende vorm van yoga. Hatha betekent letterlijk zon-maan. Dit betekent dat hatha yoga een balans vormt tussen de actieve zon energie en de rustige maan energie. Je gaat tijdens een hatha yoga les aan de gang met verschillende poses, die je heel bewust beoefent. Je zal vooral de traditionele yoga poses beoefenen. Zoals bij elke vorm van yoga speelt de ademhaling bij hatha yoga een grote rol.

Hatha yoga is ideaal om mee te beginnen als je nog nooit yoga hebt gedaan. Zo krijg je tijdens hatha yoga een goede introductie tot de verschillende poses. Hatha yoga wordt zowel in het westen als in het oosten veel beoefent.

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga is oorspronkelijk ontwikkelt voor puberende jongens die moeten leren omgaan met hun mannelijke energie. Astanga yoga is de meest uitdagende vorm van yoga en kent vele ingewikkelde oefeningen. Als je net begint met ashtanga begin je met relatief eenvoudige oefeningen en na iedere oefening die je goed beheerst kan je een stapje verder gaan. Het is het beste deze vorm met een deskundige leraar te beoefenen, zo weet je zeker dat je geen oefeningen doet de je lichaam eigenlijk nog niet kan doen.

Ashtanga yoga is vooral geschikt voor de wat meer gevorderde beoefenaar. De meeste mensen die Ashtanga yoga beoefenen houden zich aan een strak regime waarbij ze iedere ochtend vroeg op hun mat staan voor anderhalf tot twee uur. Enkel op volle maan wordt er een of twee dagen overgeslagen.

Yin yoga

Yin yoga is ontstaan in China en zo zie je in yin yoga sporen terug van traditionele Chinese geneeskunde. Yin staat voor de zachte, vrouwelijke kant van het leven. Dit maakt yin een hele rustige vorm van yoga met als focus meer ruimte te creëren in je lichaam. Tijdens yin yoga maak je veel gebruik van zwaartekracht, doordat je je zelf zo veel mogelijk overgeeft aan de poses. Deze vorm van yoga wordt ook wel meditatie in vormen genoemd, omdat je zo lang in de poses blijft. Een gemiddelde yin les bestaat dan vaak ook maar uit maximaal tien oefeningen. Tijdens iedere les is er een focus op een ander deel van het lichaam. Je hebt bijvoorbeeld een les vol met hartopeners of juist met hip openers.

Yin yoga kan je heel goed beoefenen naast een andere actievere vorm van yoga. Yin wordt vaak gecombineerd met vinyasa yoga omdat deze yoga stijlen elkaar goed aanvullen. Kies voor yin yoga als je graag een rustige yoga stijl wil beoefenen. Als je net begint met yin yoga kan het een uitdaging zijn om de poses zo lang vol te houden. Geef niet te snel op en geef je lichaam de tijd om zich meer te openen.

Vinyasa yoga

Een steeds populairder wordende vorm van yoga is vinyasa yoga. Je kan een vinyasa les zien als een combinatie tussen een yoga les en een work-out. De focus tijdens een vinyasa les ligt op het creëren van flexibiliteit, conditie en kracht. Je verandert tijdens iedere ademhaling van pose waarbij je je tijdens het inademen veelal uitstrekt of een nieuwe pose aanneemt en bij het uitademen ontspant of dieper in de pose gaat. Tijdens een vinyasa les wordt hoor je vaak moderne muziek die mee gaat met de flow van de bewegingen die je doet. Vinyasa is een hele creatieve vorm van yoga, zo kan iedere les er weer volledig anders uit zien. Tijdens een les kunnen er heel wat bijzondere poses voorbij komen.

Kies voor deze vorm als je graag aan je lichaam wil werken op een meditatieve wijze. Vinyasa lessen worden op de meeste plekken aangeboden op verschillende moeilijkheid niveaus. Kies voor een beginners les als je net begint met deze stijl. Wees niet verbaast als je na je eerst vinyasa les een paar dagen rondloopt met spierpijn.

Kundalini yoga

Kundalini yoga is misschien een vorm die je minder vaak voorbij hoort komen, maar dit maakt deze yoga stijl niet minder effectief. Tijdens een kundalini yoga les ga je aan de slag met het openen van je chakra’s. Kundalini is een energie die in ieder van ons aanwezig is. Meestal gebruik je deze energie niet en slaapt de energie als het ware. Kundalini wordt vaak afgebeeld als een slang die opgerold ligt in je wervelkolom. Tijdens een een kundalini les die je oefeningen die er voor zorgen dat er enorm veel energie vrijkomt in je lichaam. Dit maakt het een intense vorm van yoga en daarom is het goed om dit te beoefenen in een omgeving waarin je je veilig voelt en waarin de ruimte is voor alle energie die in je vrij zal gaan komen.

Kundalini is een geschikte stijl om te beoefen als je graag wat sneller diepere state van bewustzijn wil ervaren. Het is misschien niet de meest ideale vorm van yoga om je reis mee te beginnen, maar zeker interessant om een keer uit te proberen als je net wat meer ervaring hebt met yoga.

Wat is jouw favoriet?

Naast deze soorten zijn er nog andere soorten zoals hot yoga, stoel yoga of acro yoga. Zo zijn er vele verschillende vormen van yoga om uit te proberen en zit er vast een stijl bij die bij jou past. Welke yoga stijl beoefen jij het liefst of wil je graag uitproberen? Deel het met ons in een reactie hieronder.

Foto door cottonbro via Pexels

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *