Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Wat Zijn Binaural Beats En Wat Zijn De Voordelen

Klaar om te leren hoe je je hersengolven kan hacken voor betere concentratie, een beter geheugen, om stress en angst te verminderen of je creativiteit te verbeteren? Het geheim schuilt in binaural beats.

Deze eenvoudige tonen kunnen op natuurlijke wijze de manier veranderen waarop je hersenen functioneren en ze kunnen daardoor voor verschillende doeleinden gebruikt worden, van beter slapen en ontspannen tot stress verminderen en pijn bestrijden.

Dit is wat binaurale beats zijn en hoe ze werken:

Wat Zijn Binaural Beats

Je brein is een echte supercomputer en stuurt alles aan wat je doet en voelt. Neuronen zijn kleine cellen in je hersenen die oplichten en informatie doorsturen. De neuronen in je hersenen praten met elkaar via een ingewikkeld netwerk.

Wanneer die neuronen oplichten geven ze kleine hoeveelheden elektriciteit af die we kunnen meten met een EEG. En wat wetenschappers lang geleden ontdekten was dat je hersenen frequenties produceren die we hersengolven noemen.

Hoe hoger de hersengolffrequentie, hoe alerter, wakkerder en reactiever jij je voelt. Lagere hersengolven vertegenwoordigen stadia van rust en slaap.

In de jaren 1800 ontdekte een Pruisische natuurkundige en meteoroloog-natuurkundige genaamd Heinrich Wilhelm Dove dat je je gemoedstoestand kan veranderen als je naar twee verschillende tonen van geluid luistert in elk oor.

Er gebeurt iets vreemds met je hersenen als je in elk oor twee verschillende tonen hoort op licht verschillende frequenties. Je hersenen gaan namelijk een extra ‘beat’ produceren op het het verschil in frequentiepatronen. Dit wordt een binaurale beat genoemd.

Bijvoorbeeld: stel dat je een koptelefoon op hebt. In het rechteroordopje speelt een frequentie van 150 Hz. In het linker oordopje speelt een frequentie van 140Hz. Maar in plaats van de twee verschillende frequenties tegelijk te horen verwerken je hersenen de toon van 10 Hz.

Het vreemde is dat er geen fysieke beat is, het zit allemaal in je hoofd. Een soort optische illusie voor je oren.

We kunnen binaural beats dus gebruiken om onze hersengolven op een specifieke frequentie af te stemmen. Elk frequentiebereik heeft een bepaald doel en gebruik.

Welke gezondheidsvoordelen hebben binaural beats?

Binaural beats kunnen dezelfde mentale toestand induceren die wordt geassocieerd met meditatie, maar veel sneller.

Meditatie is het kalmeren van de geest en het verminderen van het aantal willekeurige gedachten dat er doorheen gaan. Het is aangetoond dat een regelmatig mediteren stress en angst vermindert, de snelheid van hersenveroudering en geheugenverlies vertraagt, emotionele gezondheid bevordert en de aandachtsspanne verlengt. Maar regelmatig mediteren kan best moeilijk zijn, dus hebben mensen hulp gevonden in technologie.

Binaural beats kunnen je helpen met de volgende dingen:

 • angst verminderen
 • focus en concentratie vergroten
 • minder stress
 • makkelijker ontspannen
 • positieve stemming bevorderen
 • creativiteit bevorderen
 • helpen bij het beheersen van pijn

De Verschillende Soorten Binaural Beats

Er zijn vijf bekende hersenfrequenties die geässocieerd worden met verschillende mentale functies:

 • Delta (1-4 Hz): diepe droomloze slaap, diepe ontspanning, transcendente meditatie
 • Theta (4-8 Hz): REM-slaap, verminderde stress en angst, meditatie, ontspanning, creativiteit, intuïtie
 • Alpha (8-13 Hz): verhoog positiviteit en ontspanning, verminder angst en stress, flow staat, creativiteit, leren
 • Beta (14-32 Hz): verbeterd geheugen en probleemoplossende vaardigheden, verhoogde concentratie, waakzaamheid, alertheid, denken, plannen

Werken Binaural Beats Echt?

Het onderzoek is niet doorslaggevend, maar de wetenschappelijke wereld neemt binaural beats zeker serieus. Er zijn onderzoeken naar hun effect op alles, van depressie tot angst voor een operatie. Deze studies lijken aan te tonen dat binaural beats een veelbelovend hulpmiddel zijn in de strijd tegen angst, stress en negatieve mentale toestanden.

Binaural beats worden niet beschouwd als een remedie voor een bepaalde aandoening. Maar ze kunnen echter wel een perfecte ontsnapping bieden voor diegenen die geïnteresseerd zijn in ontspannen, vrediger slapen of in een meditatieve staat willen komen. En er zijn veel gebruikers die er bij zweren.

Kunnen binaurale beats je hersenen beschadigen?

Binaural beats veroorzaken een tijdelijke verandering in je hersengolven. Daarom beschadigen ze je hersenen niet en zijn ze veilig in gebruik. Ze helpen eenvoudigweg je hersenen om sneller een hersengolftoestand te bereiken die ze helemaal alleen ook kunnen bereiken.

Mensen die niet naar binaurale beats moeten luisteren

Hoewel velen baat zullen hebben bij het gebruik van binaural beats kunnen bepaalde mensen ze toch beter vermijden. Of allesinds eerst hun huisarts raadplegen. Deze zijn:

 • Mensen die lijden aan epileptische aanvallen
 • Mensen met pacemakers of andere hartproblemen
 • Mensen die zware machines bedienen
 • Zwangere vrouwen
 • Kinderen

Hoe Gebruik Je Binaural Beats En Waar Vind Je Ze

Als je bepaalde bewustzijnstoestanden wilt bereiken kun je gratis binaural beats gebruiken om je hersenen veilig op bepaalde frequenties af te stemmen. Een geweldige manier om met binaural beats aan de slag te gaan is door een app of youtube videos te gebruiken.

Hier zijn enkele goeie binaural beats bronnen: 

Android Apps:

Meditation moments

[appbox googleplay com.meditationmoments.meditationmoments]

Atmosphere

[appbox googleplay com.peakpocketstudios.atmosphere]

Brain Waves – Binaural Beats

[appbox googleplay net.luizmello.brainwaves]

Youtube videos:

Spotify playlists:

Binaural beats meditatie: https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DWSrtCzTmPimJ

Binaural Beats – Theta Waves:

Binaural Sleep Beats:

Binaural Beats Study Music:

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *