In het geval dat je je afvraagt wat Yoga Nidra is en hoe deze Yogische slaapmeditatie nuttig kan zijn voor jou, is dit het artikel voor jou. We hebben geprobeerd om al je mogelijke vragen te beantwoorden en om alle voordelen die deze eeuwenoude yoga asana te bieden heeft naar voren te brengen.
Laten we eerst en vooral beginnen met het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen.
Wat is Yoga Nidra?
Yoga Nidra is over het algemeen bekend als Slaap Yoga. Het wordt bereikt door een methode van geleide meditatie en het lost zowel lichamelijke als geestelijke stress op.
Ervaren yogi’s of yogaliefhebbers zeggen vaak dat “Yoga Nidra” het krachtigste middel is om ultieme ontspanning te bereiken. Het brengt ook een heleboel andere fysiologische, psychologische en psychosomatische voordelen met zich mee.
Waarom zou je Yoga Nidra beoefenen?
Slaap Yoga is een eeuwenoude vorm van meditatie. Toch vindt het geleidelijk zijn plaats in de moderne mainstream yoga. Het is een staat van bewuste rust (net als elke andere vorm van meditatie) en wordt meestal liggend beoefend, waarbij de yogaleraar je begeleidt tijdens de sessie.
Het beoefenen van Yoga Nidra richt onze aandacht naar binnen, waardoor we een evenwicht bereiken tussen de twee toestanden van waken en slapen. In deze positie van evenwicht vindt ons lichaam de natuurlijke staat van evenwicht of homeostase, wat ons een gevoel van volmaaktheid en bevrijding geeft.
Als Yoga Nidra correct wordt beoefend zal de beoefenaar er veel baat bij hebben.
Wat maakt Yoga Nidra anders dan elke andere vorm van meditatie?
Het belangrijkste kenmerk van Yoga Nidra is dat het altijd geleid is. Hoewel er ook nog verschillende vormen van geleide meditaties zijn. Dit helpt onze geest met weinig of geen intens denken of afdwalen terwijl we wezenloos voor ons uit staren.
De duurtijd van een Slaap Yoga sessie kan verschillen van vijf minuten tot een sessie van een uur. Maar wat de duur ook is, je zal er zeker baat bij hebben. Yoga Nidra kan op verschillende manieren door iedereen worden beoefend: liggend of zittend.
Een ander verschil tussen meditatie en Yoga Nidra is dat je bij meditatie bewust de aandacht bij één anker (adem of mantra) legt. Bij slaapyoga breng je de aandacht naar specifieke plaatsen via een reeks stappen.
Yoga Nidra brengt ons in een staat van bewuste diepe slaap wanneer je geest eigenlijk wakker is. Het is dus eigenlijk een toestand tussen slapen en wakker zijn.
Daarentegen ervaren mensen in meditatie meerdere bewustzijnstoestanden, waaronder een wakkere staat van bewustzijn.
Lees ook ons artikel over Kundalini yoga.
Wat ervaren we tijdens Yoga Nidra?
Yoga liefhebbers beschrijven slaapyoga als een ervaring en niet als louter een oefening. Ze zeggen dat het helpt om onze aandacht gemakkelijk en moeiteloos in onszelf te kunnen keren, als een venster naar ons Zelf. Het is door de Yoga slaap dat onze bewuste en onbewuste aspecten samenkomen en onthuld worden terwijl we langzaam in een staat van diep gelukzalig bewustzijn vallen.
Slaapyoga helpt ons om de diepere en ongrijpbare kenmerken van de yoga-leringen te ervaren, zoals gevoelens van onderlinge verbondenheid en het bewust worden van onze ware diep rustgevende innerlijke natuur. We eindigen met een harmonieus rustgevend gevoel. We voelen dat we geheeld, hersteld en ontwaakt zijn in wat we noemen ons ‘Zelf’.
Daarom is Yoga Nidra een toegankelijke vorm van meditatie die werkt als een snelweg om onze geest en ons hart te bevrijden van alle negatieve emoties zonder overweldigende fysieke stress te creëren. Het richt zich op het ontwikkelen van onze geest en ons lichaam naar meerdere niveaus van welzijn.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het consequent beoefenen ervan ons zal helpen om in korte tijd een grote hoeveelheid rust te vinden. Het is een sublieme oefening om ultieme bevrijding te bereiken.
8 Voordelen van Yoga Nidra of Yogische Slaap Meditatie
Behalve het bereiken van een totaal ontspannen en gelukzalige staat heeft Yoga Nidra nog een groot aantal andere voordelen. Het heeft de kracht om je te genezen en je te transformeren naar nieuwe hoogten. Dus, laten we eens wat dieper ingaan op de verschillende fysieke en mentale voordelen van Yoga Nidra.
#1 Produceert Delta en Theta hersengolven
De belangrijkste functie van Yoga Nidra is om de persoon in de diepste staat van slaap te brengen, een staat waarin onze hersenen delta- en theta-golven produceren terwijl de persoon bij bewustzijn blijft. Wat betekent het om in een Theta staat te zijn? Wel, in een Theta staat zijn betekent dat de persoon in een staat van diepe ontspanning wordt gebracht terwijl hij bewust wakker is.
Theta golven worden gekenmerkt als creatieve gevoelens van inspiratie en spiritualiteit. Daarom brengt yoga Nidra de persoon naar een mentale toestand waar hij handelt onder het niveau van de bewuste geest. Delta golven zijn daarentegen de traagste golven die je ervaart tijdens een diepe droomloze slaap.
#2 Helpt bij het helen van trauma
De Yogaslaap meditatie functioneert voornamelijk om ons ‘oog in oog’ te brengen met negatieve gevoelens en emoties die diep in onze geest geworteld zitten zonder ons lichaam te overweldigen. Dit is hoe Yoga slaap ons helpt omgaan met trauma’s en onszelf te genezen van hen.
Er zijn talloze onderzoeken gedaan en in één van die onderzoeken werd Yoga Nidra toegepast op soldaten die terugkeerden uit Irak en Afghanistan met posttraumatische stress en dit onderzoek heeft geleid tot het bewijzen van de werkzaamheid van Yoga Nidra.
#3 helpt bij het verminderen van stress
Wetenschap en onderzoek hebben aangetoond dat Yoga Nidra een immense hoeveelheid stress en angst vermindert bij zowel mannen als vrouwen. Het bevordert fases van diepe ontspanning en helpt het zenuwstelsel te kalmeren, wat leidt tot minder stress en een betere gezondheid.
#4 Helpt bij het verminderen van chronische pijn
Deze vorm van meditatie wordt vaak gebruikt als een interventie om chronische pijnen te genezen en het is bewezen dat het dit doet. Dit komt omdat yoga-slaap het lichaam de tijd geeft om de rust te bereiken die het nodig heeft om te genezen en te herstellen van de pijn. Dit leidt op zijn beurt tot het verminderen van ontstekingen en zorgt voor een algemene verbetering van de werking van het immuunsysteem.
#5 Helpt bij het verminderen van PMS-symptomen
Vrouwen die lijden aan menstruele onregelmatigheden als gevolg van fysiologische problemen beginnen vaak met het beoefenen van slaap yoga. Ze beweren er veel baat bij te hebben en zowel hun fysiologische als psychologische welzijn aanzienlijk te verbeteren.
Ze beweren dat ze problemen zoals angst, stress, stemmingswisselingen en andere hormonale onevenwichten die ze vaak ervaren tijdens, voor of na hun menstruatiecyclus, kunnen bestrijden.
#6 Helpt bij het verminderen van slapeloosheid (slaapverbetering)
Yoga Nidra is geen vervanging voor een normale slaap, maar degenen die het ervaren zeggen dat 45 minuten yogaslaap aanvoelt als 3 lange uren van diepe slaap. Er is echter geen wetenschappelijke onderbouwing voor dit feit.
Niettemin geeft Yoga Nidra je een goed uitgerust gevoel. Het verbetert de omgang met angst, depressie en andere psychologische problemen, waardoor je ‘s nachts beter slaapt.
Dit komt omdat Yoga Nidra onze ontspanningsrespons activeert. Het verbetert de werking van ons zenuwstelsel en endocriene systeem, waardoor onze algehele gezondheid op peil blijft. Het traint ons lichaam en onze geest om te ontspannen en gemakkelijk in de diepere staat van slaap te komen.
#7 Helpt bij het verminderen van de symptomen van diabetes type 2
Yoga Nidra helpt bij het verminderen van de symptomen van Type 2 Diabetes. Het controleert je bloedsuikerspiegel. Het is wetenschappelijk bewezen dat Yoga Nidra helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte door glucoseschommelingen tegen te gaan. Zo vermindert het de symptomen die gepaard gaan met diabetes.
#8 Helpt om jezelf beter te leren kennen
De diepe ontspanning die Yoga Nidra teweegbrengt in ons is zowel fysiek als mentaal. Dit komt omdat het als een venster naar binnen werkt – het biedt ruimte om lang gekoesterde emoties te onderzoeken en los te laten.
Het brengt het ervaren van een emotie teweeg waarbij we confronteren wat we willen overwinnen zonder er volledig in te duiken. Dus, naarmate we dieper in de sessie komen, blijven we geleidelijk aan de emotie en de gevoelens die ermee gepaard gaan ervaren. En dat is het moment waarop Yoga Nidra levensveranderende veranderingen teweegbrengt in onze denkpatronen, relaties en prestaties.
De voordelen van Yoga Nidra samengevat zijn:
- Vermindert slapeloosheid en leidt tot een betere slaap
- Vermindert angst en vermindert stress
- Vermindert post-traumatische stress-stoornis
- Vermindert chronische pijn en andere chemische afhankelijkheid
- Verhoogt ons bewustzijn en focus
- Transformeert onze gedachten, negatieve gewoontes en gedrag
- Brengt gevoelens van vrede, rust en helderheid teweeg.
Hoe Yoga Nidra te beoefenen? Verschillende fasen van voorbereiding
Er zijn verschillende methodes om Yoga Nidra aan te leren en te beoefenen. Het omvat verschillende stadia die ons lichaam, geest en emoties ontspannen. Hier zijn de basisfasen van Yoga Nidra.
Voorbereiding
Het aannemen van de Shavasana houding met gesloten ogen. Dit is het beginstadium om het lichaam en de geest te ontspannen terwijl we ons comfortabel voelen en ons nog steeds bewust zijn van onze houding, positie, adem en de geluiden van buitenaf.
Sankalpa (Intentie)
Zodra het lichaam en de geest ontspannen zijn herhaalt de beoefenaar mentaal zijn of haar intentie met volle vastberadenheid, vertrouwen, positiviteit en overtuiging.
Rotatie van Bewustzijn
Dit is het derde stadium waarin het bewustzijn op een systematische en georganiseerde manier rond de verschillende delen van het lichaam wordt gedraaid.
Bewustzijn van de ademhaling
Hier wordt de beoefenaar zich bewust van zijn natuurlijke adempatroon zonder een poging te doen om de stroom te veranderen. Dit gebeurt wanneer de beoefenaar zich langzaam mentaal bewust wordt van het adempatroon.
Tegenovergestelde gevoelens en gewaarwordingen
In dit stadium roept de instructeur de fysieke en emotionele gewaarwordingen op, die vervolgens in de beoefenaar versterkt worden. Dit wordt meestal gedaan met paren van tegengestelde gevoelens en gewaarwordingen.
Visualisatie
In dit stadium wordt het bewustzijn verlegd naar de donkere ruimte voor de gesloten ogen. Dit stadium wordt in de yoga terminologie Chidakasha genoemd. In dit stadium wordt de beoefenaar geïnstrueerd om iets van zichzelf te visualiseren.
Sankalpa
De beoefenaar probeert opnieuw de intentie op te zetten in stadium 2, waar hij of zij opnieuw de ‘Sankalpa’ drie keer mentaal herhaalt met volledige toewijding, geloof en optimisme.
Beëindigen van de oefening of ‘Wakker worden’
Dit is het laatste stadium voor het beëindigen van de sessie. Hier wordt het bewustzijn naar buiten gebracht. De beoefenaar wordt zich opnieuw bewust van de externe geluiden, voorwerpen en mensen. Dan wordt hem langzaam gevraagd om de verschillende delen van zijn lichaam te bewegen en het lichaam in zijn geheel te strekken.
Elk van deze fasen brengt de beoefenaar dieper in een evenwichtige staat van slaap en waakzaamheid. Het is een toestand waarin ze volledig bij bewustzijn zijn, maar hun lichaam en geest zijn in volledige rust.
Daarom is het in het eerste stadium belangrijk om een intentie te zetten en dan jezelf los te laten voor een diepe ontspanning. Zodra de intentie juist is opent deze techniek het onbewuste voor levensveranderende veranderingen in je gedachtenpatroon, terwijl je geneest en je bewuste intenties vervult.
Dus wat de reden ook mag zijn waarom je slaapyoga beoefent, het is van cruciaal belang dat het je ontspant en je bevrijdt van alle stress. Dit helpt bij het teweegbrengen van echte positieve veranderingen in je leven en helpt je om je doelen te bereiken. Het is echter alleen door oefening dat je de voordelen en de echte wijsheid zal kunnen ervaren.
Conclusie:
Samenvattend kan je gerust stellen dat Yoga Nidra zowel preventieve als genezende waarden heeft. Het is vanwege deze waarden dat Yoga Nidra, hoewel het een eeuwenoude praktijk is, enorm aan populariteit wint in de moderne wereld. Met de hectische moderne levensstijl en de achteruitgang van de gezondheid dient het als een echte zegen voor velen. Het heeft namelijk alleen maar een positief en heilzaam effect op ons.
