Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten
Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen
Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen
In yoga speelt de ademhaling een cruciale rol. Diep en langzaam ademhalen zorgt er voor dat je je rustiger voelt, actief en snel ademhalen zorgt ervoor dat je sneller kan bewegen. Zo heb je in yoga allerlei verschillende manieren van ademhalen die weer een verschillend effect hebben, deze technieken vallen onder de categorie Pranayama. Pranayama is een goede manier om bewuster te worden van je ademhaling. Wil je meer weten over wat Pranayama precies is en wat de voordelen van Pranayama zijn? Lees dan gauw verder in dit artikel.
Letterlijk betekent Pranayama levensenergie beheersing. Zo betekent Prana leven en Yama beheersing. Pranayama beoefenen houdt in dat je de ademhaling controleert. Door je ademhaling te controleren kan je ook je eigen levensenergie controleren. Zo staat volgens de yoga filosofie de ademhaling sterk in verbinding met de levensenergie. Ook kan je door middel van Pranayama je levensenergie meer ontwikkelen.
Er zijn allerlei verschillende Pranayama technieken die je kan toepassen. Je kan Pranayama los oefenen om rustiger te worden of juist meer energie te krijgen, of je kan Pranayama tijdens de yoga asanas beoefenen. Ook kan je Pranayama beoefenen aan het ende van een yog les. Zo kan je Pranayama technieken gebruiken om je geest kalm te maken en voor te breiden op een meditatie.
Er zijn heel veel verschillende Pranayama oefeningen. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de meest populaire soorten voor je op een rijtje gezet.
Deze ademhaling wordt tijdens veel hatha en vinyasa lessen beoefent. Tijdens deze ademhaling adem je uit door de achterkant van je keel, je ademhaling maakt zo een soort zee geluid. Vervolgens adem je op een gewone manier uit door je neus.
Ujjayi heeft een activerend en tegelijk kalmerend effect, daarom is het zo geschikt om te gebruiken tijdens een yoag les. Deze Pranayama werkt reinigend, zo helpt het je afvalstoffen in je lichaam te verwerken. Je reinigt door Ujjayi toe te passen als het ware je longen en daarmee ook de rest van je lichaam.
Tijdens deze activerende ademhaling pers je je ademhaling door je neus naar buiten tijdens de uitademing. Je buik- en bekkenspieren zijn aangespannen en de ademhalingen zijn kort en krachtig. Zodra je de buikspieren weer ontspant kan de lucht weer naar binnen stromen en gaat de inademing vrijwel vanzelf.
Je beoefent Kapalabhati voor meer energie. Het is dus een geschikte ademhaling om te doen voordat je aan een yoga les begint. Als je je onrustig voelt is dit geen geschikte ademhaling om te doen, Kapalabhati kan zo voor meer onrust zorgen.
Nadi Shodhana beoefen je door om en om te ademen door je linker neusgat en je rechter neusgat. Je begint met het afsluiten van je linker neusgat en diep in te ademen via je rechter neusgat. Vervolgens sluit je je rechter neusgat en open je je linker neusgat en laat je je ademhaling via je linker neusgat naar buiten stromen. Je ademt daarna in via je linker neus gat en ademt vervolgens uit via je rechter neusgat. Dit blijf je een tijdje herhalen.
Deze Pranayama heeft een rustgevend en balancerend effect op zowel je lichaam als je geest. Dit is dus een ideale ademhalingstechniek om te beoefenen al je je gestrest of angstig voelt. Nadi Shodhana is ook erg geschikt om te beoefenen als onderdeel van je mediatie.
Je ademt tijdens Shitali in via een geplooide tong. Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar ook zonder je tong te plooien kan je deze ademhalingstechniek beoefenen. Je steekt je tong iets naar buiten zodat het lijkt alsof je inademt door een rietje. Je krijgt zo frisse lucht binnen en hiermee verkoel je je lichaam. Na je inademing dien je je adem zo lang mogelijk vast te houden, adem daarna rustig uit door je neus.
Deze oefening is ideaal als je een beetje oververhit bent of als je een hoge bloeddruk hebt. De shitali Pranayama heeft een verkoelend effect op je lichaam. Deze techniek is een van de weinige technieken waarbij je via je mond ademt.
Pranayama ademhaling kan zowel positief zijn voor je fysieke als voor je mentale gezondheid. We hebben de voordelen hieronder voor je op een rijtje gezet.
Door middel van het beoefenen van Pranayama krijg je meer energie. Zo zorg je voor een betere doorstroom van energie door je lichaam. Je kan ook leren energie te sturen naar de plekken in je lichaam waar je dat het meest nodig hebt.
Door de Pranayama oefening te kiezen die jij op dat moment het meest nodig hebt kan je je zelf in balans brengen. Voel je je bijvoorbeeld heel onrustig in je hoofd? Dan kan je door een rustgevende Pranayama beoefening jezelf rustiger maken. Heb je juist meer energie nodig, dan kan je door een activerende Pranayama beoefening jezelf actiever maken.
De kans is groot dat je zelden je hele longinhoud gebruikt tijdens je dagelijkse ademhalingen. Als je Pranayama beoefent adem je volledig in en uit en gebruik je dus wel je gehele longinhoud. Zo krijg je meer zuurstof binnen en hier zal je hele lichaam baat bij hebben. Je organen zullen beter functioneren en je zal je gezonder voelen als je regelmatig Pranayama beoefent.
Door middel van Pranayama zorg je er voor dat je lichaam zichzelf gemakkelijker kan reinigen. Zo stimuleert Pranayama de bloedcirculatie en dit heeft een ontgiftend effect op je lichaam.
Als je eenmaal een of meerdere Pranayama technieken onder de knie hebt kan je deze gemakkelijk zelf thuis beoefenen. Zo kan je je dag beginnen met een Pranayama of je dag er mee eindigen. Je hebt niks speciaals nodig om met de technieken aan de slag te gaan, je kan ze beoefenen in je bed.
We zijn benieuwd of jij wel eens Pranayama beoefent en wat jouw favoriete techniek is. Deel het met ons in een reactie hieronder.
Photo by Keegan Houser on Unsplash