Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten
Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen
Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen
Wow, meditatie is echt hot right now! Veel mensen zijn het erover eens dat het een belangrijk onderdeel is van bewust leven. Daarom is het niet verrassend dat steeds meer mensen “headspace” op hun telefoon hebben.
Volgens Boeddhisten is het uiteindelijke doel van meditatie om verlicht te worden. Maar wetenschappelijk onderzoek van Harvard University suggereert dat meditatie onze hersenen kan versterken door meer synaptische verbindingen te creëren en zelfs onze hersenen groter te maken. Maar wat is meditatie eigenlijk?
Sommigen beschouwen het als 15 minuten nietsdenken in kleermakerszit. Maar wat is het nu echt? Het is een manier om jezelf te kalmeren. Het is een techniek waarmee we een andere bewustzijnsstaat kunnen bereiken dan wat we gewend zijn. Dit betekent dat we alle lagen van onszelf hebben doorlopen om eindelijk die bewustzijnsstaat te bereiken.
Meditatie heeft niets te maken met het beheersen van gedachten. Veel mensen denken dat dit het probleem is. Als het niet werkt, stop dan alsjeblieft. Het is helemaal niet nodig, want gedachten zijn onze gedachten, en die zijn niet noodzakelijk negatief. In ieder geval leer je tegelijkertijd de kwaliteit van meditatie. Door dagelijkse oefening leer je alles te observeren en te accepteren zonder grote verhalen te schrijven over gedachten of emoties.
Wat doet meditatie met je? In combinatie met bewustzijn kan meditatie worden omschreven als een gevoel van vrede, rust of geluk. Het behoort tot geen enkele religie, maar maakt deel uit van het achtvoudige pad van het boeddhisme. Neuropsychologie erkent ook de rol van meditatie, een proces waarvan de stappen en consequenties duidelijk kunnen worden gedefinieerd. Je kunt op veel manieren meditatie beoefenen, en er is niet één juiste manier. Dit maakt een verschil. Zoals de monnik Thich Nhat Hanh meditatie goed omschreef: “Mediteren betekent niet vechten met problemen. Meditatie betekent observeren.”
Ontdek hier meer over de verschillende soorten meditatie.
De basisconcepten van meditatie vormen een belangrijk onderdeel van veel overtuigingen en culturen. Veel mensen denken dat dit hun spirituele ontwikkeling ten goede komt. Als we vandaag naar meditatie zouden kijken, zou je denken dat we al vele jaren mediteren. Maar pas in het begin van de 20e eeuw introduceerde Swami Vivekananda meditatie in de Verenigde Staten. Daarna werd het gepromoot door Paramehansa Yogananda. En in de jaren zestig, toen Maharishi Mahesh Yogi transcendente meditatie begon te onderwijzen, nam de belangstelling voor meditatie enorm toe.
Natuurlijk kunnen we de ware oorsprong van meditatie veel eerder vinden. De exacte datum van de oorsprong van meditatie is onbekend, maar archeologen schatten dat meditatie 5000 tot 3500 jaar vóór nul ontstond. Duizenden jaren later werden rond 1500 voor Christus duidelijke meditatiedocumenten gevonden. Dit zijn de lessen van de zogenaamde Veda’s die in India worden gevonden. Kort daarna, tussen 600 en 500 voor Christus begonnen het Chinese taoïsme en het Indiase boeddhisme te mediteren. Uiteindelijk was het tussen 500 en 400 voor nul dat de Yoga Sutra van Patanjali werd geschreven en het achtvoudige pad werd ontworpen. Dat is nog steeds de basis van verlichting (meditatie maakt er deel van uit). We leven nu in 2021 en elke stad heeft een yogaschool.
Waarom mediteren? Wat is nu het concrete doel ervan? Het doel van meditatie is voor iedereen heel anders. De één zoekt verlichting, de ander wil gewoon vijf minuten ontspannen. Beide zijn goed. Er is geen goed of fout. Daarom zijn de voordelen van meditatie eindeloos.
Je bent uiteraard benieuwd welke oefeningen er nu allemaal bestaan op het gebied van meditatie. Hier zijn een aantal korte meditatie oefeningen.
Door ons drukke leven staan we nu steeds meer onder druk. Stress geeft je een ongemakkelijk gevoel omdat je niet meer goed kunt ontspannen. Er zijn enkele korte meditatie-oefeningen om je te helpen ontspannen. Voor deze oefening is het belangrijk dat je je op een rustige plek bevindt en jezelf niet toestaat je te concentreren. Je bent volledig gefocust op je ademhaling. Leg een hand op je buik en adem diep door je neus. Als je de ademlucht met je hand aanraakt, zal de maag opzwellen. Houd dan je adem een seconde in en adem dan langzaam uit door je mond gedurende ongeveer vijf seconden. Herhaal dit proces een paar minuten en je zult merken dat jouw lichaam meer ontspannen is. Probeer deze oefening elke dag uit en je zult merken dat de druk in je lichaam geleidelijk verdwijnt.
Bij deze korte meditatie-oefening moet je eerst rechtop gaan staan en je op je voeten concentreren. Je begint je te realiseren hoe twee voeten je hele lichaam in evenwicht houden. Dan ga je langzaam lopen en focus je op de bewegingen van je benen. Je concentreert je op je voeten en voelt de beweging van je hielen en tenen terwijl je nog een stap zet. Als je weet hoe je benen bewegen tijdens het lopen, kun je je meer concentreren op andere delen van je lichaam. Het doel van loopmeditatie is om je tijdens het lopen bewust te maken van de beweging van je hele lichaam. Een ideale thuistraining.
Begeleide meditatie is een van de korte meditatieoefeningen waarbij je oefent met je eigen stem om je te begeleiden. Dit is een goede oefening voor beginners die moeite hebben met goed mediteren. Je zit op een rustige plek en gebruikt je telefoon om audio af te spelen. Er zijn handige applicaties die de benodigde audio kunnen bieden. Nadat je de audio hebt ingeschakeld vertelt het geluid je de exacte werking. Deze oefeningen kunnen je helpen jouw gedachten te ordenen. Het kan ook zorgen voor een betere concentratie.
Mediatatie en slapen, hoe zit dat nu precies? Door te mediteren voordat je naar bed gaat, kun je de hormonen onder controle houden die de slaap verstoren. Zoals het stresshormoon cortisol, de energieproducerende stof adrenaline en het angst-veroorzakende hormoon noradrenaline. Maar wat nog belangrijker is, meditatie helpt bij de productie van het slaaphormoon melatonine. Als je aan slapeloosheid lijd kun je ook passende meditatieoefeningen voor de korte termijn uitvoeren om dit probleem op te lossen. Deze oefeningen zijn zeer geschikt om thuis te gebruiken, zodat je in je eigen slaapkamer kunt oefenen. Zorg ervoor dat je deze oefeningen niet gedurende lange tijd doet, tot 15 minuten en net voordat je in slaap wilt vallen. Geconcentreerde meditatie is zeer geschikt bij slapeloosheid. Door deze oefening kun je je sensorische focus verleggen. Na het voltooien van deze oefening ga je meer aandacht besteden aan observatie, zodat je je geen zorgen hoeft te maken.
Veel mensen geloven dus niet in mediteren, omdat ze denken dat het enkel één bepaalde manier is om tot rust te komen die toch niet werkt. Dit is dus een grote misvatting, er zijn namelijk talloze soorten meditatie, en als je de juiste vind werkt het wel degelijk. Mediteren is dus niet enkel voor mensen die een bepaalde levenswijze of religie aanhangen, mediteren is voor iedereen!