Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Wat Is EFT Therapie?

EFT therapie kan een heel effectieve behandeling zijn bij emotionele ongemakken

Emotional Freedom Techniques, of kortweg EFT, is een therapievorm die nog steeds te weinig gekend is bij het grote publiek. Het is een techniek waarmee je negatieve emoties opruimt in je systeem. Hierdoor kun je weer voluit leven. Onmogelijk denk je? Helemaal niet!

Een EFT behandeling gebeurt ofwel bij een EFT therapeut(e) en afhankelijk van het probleem, zul je één of meerdere sessies moeten bijwonen. Ofwel kan je EFT therapie ook gemakkelijk gebruiken als zelfhulptechniek, dan kan je het natuurlijk altijd doen wanneer je er behoefte aan hebt. Deze techniek werkt namelijk heel snel, veel sneller dan bijvoorbeeld praattherapie.

Waarom EFT

In je lichaam zitten energiebanen die ervoor zorgen dat je energie vrij kan stromen. Bij traumatische gebeurtenissen gaan deze banen vernauwen zodat en blokkeren ze je energie. Wanneer je energie niet vrij kan stromen, kun je ziek worden.

Hoe werkt EFT

Deze techniek combineert twee zaken; met twee vingers tikken (tappen) op de uiteinden van je energiebanen en het uitspreken van affirmaties. Sommigen noemen het daarom ook een kloptechniek.

De ’tikpunten’ zitten verspreid over je hoofd, je bovenlichaam en je vingers. Door deze aan te tikken terwijl je affirmaties uitspreekt, kun je negatieve emoties wegwerken.

Wat zijn affirmaties

Al naargelang het probleem waarop je wilt werken, kun je zinnetjes of woorden afstemmen. Ga je bijvoorbeeld ’tappen’ op EFT therapie voor angst of depressie, dan zullen je affirmaties daar mee te maken hebben.

Hier vind je alvast 50 zelfwaardering affirmaties.

Je beschrijft als het ware de emoties en bekommernissen die je voelt op het moment van de sessie. Zelfs emoties die verborgen zitten in het onderbewuste, kun je hiermee naar boven halen en oplossen.

Verborgen emoties

Alles wat je ooit hoorde, proefde, aanraakte, beleefde, rook enz. wordt opgeslagen in je onderbewuste. Aan elk van die verborgen herinneringen hangt een emotie vast. Dat kan verdriet zijn, frustratie, boosheid, angst en zo meer.

Je weet vaak niet dat die emoties daar zitten maar je merkt wel dat je je niet gelukkig voelt of dat je andere symptomen hebt. Door de negatieve emoties los te koppelen van deze herinneringen ga je je heel gauw een pak beter voelen.

Diepe dalen

Bij praattherapie zal de therapeut(e) vragen om je verhaal te doen en zal hij of zij vragen stellen. Je gaat dan vertellen wat er allemaal met je gebeurd is in het verleden en je moet vaak weer door de diepe dalen van toen.

Een EFT behandeling werkt niet op die manier. Je kunt ten eerste niet alles vertellen omdat er zaken verborgen zitten in je onderbewuste. Maar, je hoeft ook niet weer door die traumatische gebeurtenis te ploeteren.

Dit is een groot voordeel voor mensen die zware trauma’s beleefden in het verleden.

Puzzelstukjes

Wanneer de sessie begint en je je focust op de emotie van het moment, ga je samen met de therapeut(e) tappen. Hierdoor komen puzzelstukjes naar boven van de gebeurtenissen en de bijhorende emoties. Tijdens het tappen gaan deze meteen losgekoppeld worden van elkaar waardoor je er geen last meer van hebt.

Aan het eind van de sessie kun je deze puzzelstukjes samenleggen en kun je het verhaal vertellen, zonder negatieve gevoelens.

EFT therapie bij angst

Angst komt in allerlei vormen. Je kunt angst- of paniekaanvallen krijgen zonder aantoonbare aanleiding. Dit betekent dat er iets in jou getriggerd wordt waardoor deze gevoelens naar boven komen. Maar, je kunt ook angst hebben voor bepaalde dingen en/of dieren, natuurelementen enz.

Elk gedrag heeft een geschiedenis en met EFT therapie bij angst, kun je vaak al snel ontdekken waar je angst vandaan komt. Eens je dit weet kun je ze ook makkelijk wegwerken zodat je er voor altijd van verlost bent.

EFT therapie bij trauma

Had je in je verleden een traumatische ervaring die je nog steeds niet kon loslaten, dan kan een EFT behandeling je daar perfect bij helpen. Je hoeft, zoals eerder aangehaald, niet weer door het diepe dal van je herinneringen en dat heeft een groot voordeel bij traumabehandeling.

Meestal zijn mensen die een traumatische ervaring hadden angstig om het verhaal opnieuw te beleven. Bij EFT is dit dus helemaal niet nodig.

EFT bij depressie

Depressief voelt iedereen zich wel eens en dan kan EFT een prima hulp zijn. Heb je echt te kampen met een depressie, dan zal deze techniek je ook kunnen helpen om weer op de been te komen.

Een depressie heeft onrechtstreeks met het verleden te maken maar, het is omdat je nu geen uitweg weet dat de depressie je te pakken heeft. Je therapeut(e) zal je leren hoe je EFT kunt toepassen zodat je wél de uitweg ziet om onder dit zware zwarte laken vandaan te komen.

EFT relatietherapie

Onmin in een relatie heeft meestal niet met één van de twee partners te maken maar met allebei. Iedereen brengt wel een rugzakje met problemen mee en niet iedereen vindt praten over gevoelens makkelijk.

Vaak brengt dit een ophoping van frustraties teweeg die leiden tot een relatiebreuk.
Wanneer je deze frustraties samen kunt gaan benoemen en aanpakken met een EFT therapeut(e), zul je merken dat de relatie weer hersteld kan worden.

Hoe lang duurt een EFT sessie

Dit hangt vooral af van je persoonlijkheid en het probleem waarvoor je naar de therapeut(e) gaat. Sommige mensen kunnen makkelijker loslaten dan anderen en het ene probleem is veel zwaarder dan het andere.

Lichte problemen zoals bijvoorbeeld angst voor spinnen of muizen, een chocolade/koffie/snoep-verslaving of iets anders waar geen zwaar trauma achter schuilt, kan in één sessie opgelost zijn. Zwaardere problemen en/of verslavingen zullen uiteraard langer duren waardoor je meerdere sessies zult nodig hebben.

Zelf met EFT aan de slag

Omdat het een heel eenvoudige techniek is die makkelijk aan te leren is, gaan mensen vaak zelf aan de slag. Op Youtube kun je tap-a-long filmpjes vinden die je kunt volgen. Maar, het is wel nodig dat je hier voorzichtig mee bent als je niet ervaren bent met de therapie.

Je bent je niet altijd bewust van trauma’s die verborgen zitten in je onderbewuste. Ga je zelf experimenteren met EFT, dan zou het wel eens kunnen dat je iets naar boven haalt waarvan je niet weet wat je er mee aan moet. Hierdoor kunnen paniekreacties ontstaan.
Je neemt best minstens één sessie onder begeleiding zodat je er zeker van bent dat je niet in een nare situatie terecht komt. Een therapeut weet wat te doen indien er dingen naar boven komen waar je je niet aan had verwacht.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *