Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Wat Is Een Mantra En Hoe Gebruik Je Het

Wat is een mantra?

Mantra’s zijn de herhaling van woorden en zinnen met een bijzondere betekenis, en ze kunnen zowel hardop als intern worden gezegd. Alle spirituele paden hebben er een versie van.

Om maar een paar bekende voorbeelden te noemen; het Hindoeïsme heeft de Gayatri-, het Boeddhisme Om Mani Padme Hum, het Christendom het Jezusgebed, en de Islam de Soefi zikr.

Hoe werken ze?

Geluid en trillingen.

Veel van de spirituele tradities zeggen dat het universum begon met een woord, of een geluid van God, de schepping of de natuur.

Een manier om deze trilling, of geluid, in onszelf te introduceren en te focussen is het uitspreken van een mantra.

Geluid is een vorm van vibratie. In feite trilt alles in het universum op een bepaalde frequentie. Dus, door het herhalen van een woord of geluid introduceren we de trillingsfrequentie daarvan in onszelf, zodat ook wij beginnen te resoneren met de woorden en de trilling van het geluid.

Door het geluid te herhalen stem je jezelf letterlijk af om te resoneren op dezelfde trillingsfrequentie als de spirituele wereld, of de specifieke geest of geesten die ermee verbonden is, of de genezende kracht of intentie.

Uiteindelijk, als je op dezelfde frequentie komt te resoneren, krijgt het zijn eigen momentum. Op dat moment, zoals ze in het Soefisme zeggen “stop je met het doen ervan, en de mantra meditatie begint je te doen”.

Er zijn talloze mantra voorbeelden die zo één zijn met hun recitatie dat als ze zichzelf snijden, hun gemorste bloed de woorden van hun recitatie zou spellen.

Of dit nu waar is of niet, de boodschap is duidelijk, het reciteren wordt een deel van ons en heeft het potentieel om ons te beïnvloeden op een zeer diepgaand en transformerend niveau.

Energievelden en archetypen

Een theorie is dat mantra meditatie ons in staat stelt om ons te verbinden met archetypische energieën die door de voortdurende herhaling van beoefenaars in de loop van duizenden jaren zijn versterkt. Door mantra voorbeelden te herhalen verbind je je met het energieveld van al diegenen die de mantra voor je hebben gebruikt.

Daarom zullen verschillende energievelden verschillende kenmerken hebben die de aard ervan weerspiegelen, dus het kan belangrijk zijn om jezelf af te stemmen op een persoonlijke mantra die geschikt is voor jouw behoeften, of het nu gaat om spirituele of genezingsdoeleinden.

Voordelen van het herhalen

Veel herhalingen zouden helende eigenschappen hebben. Door verbinding te maken op energetisch niveau zou het mogelijk zijn om het getroffen of zieke gebied te herprogrammeren en genezing te laten plaatsvinden.

Op dezelfde manier kan de invloed op de verbinding tussen geest en lichaam ook de genezing beïnvloedt door het creëren van een biofeedback lus die onaangename sensatie vervangt door liefde en positiviteit. De daaropvolgende vermindering van stress en angst kan ontelbare fysieke voordelen hebben.

Een persoonlijke mantra kan ook universele energetische genezingsarchetypes aanboren. Als je een genezende recitatie uitspreekt, heb je toegang tot energievelden die veel groter zijn dan jezelf, met een enorm potentieel voor genezing.

Gedachten en emoties

De meesten van ons zijn al eens verstrikt geraakt in een zich herhalend denkpatroon.

Wanneer deze gedachten negatief of kwaad zijn, kan dit bijzonder onaangenaam en vaak schadelijk zijn.

Door dit soort gedachten te vervangen door een positieve gedachten en woorden breken we niet alleen de negatieve stroom, maar creëren en versterken we ook een nieuwe stroom die zowel gunstig als positief is.

Het is niet nodig om de oude gedachten te onderzoeken, vervang ze gewoon door een nieuwe serie positieve gedachten en herhaal die steeds weer.

Recente wetenschappelijke studies naar de neuro-plasticiteit van de hersenen ondersteunen dit. Deze studies tonen aan dat neurale paden ofwel versterkt worden door herhaling, ofwel verzwakt worden door gebrek aan gebruik. Door negatieve gedachten te vervangen door positieve woorden worden de hersenen letterlijk opnieuw bedraad en wordt tegelijkertijd het gewone, negatieve denken verzwakt.

Op dezelfde manier kan een woord, wanneer dit vastzit in een neerwaartse emotionele spiraal, omgezet worden en niet alleen het gebruikelijke emotionele patroon doorbreken, maar ook vervangen door de positieve emotie.

Spirituele mantra meditatie

Mantra meditaties zijn zuiverend. Door het gebruik ervan kunnen we ons verbinden en vibreren op een zuiverder of hoger niveau van bewustzijn, als je wilt een godheid of God. De verbinding met deze hogere trillingsfrequentie helpt dan om het lichaam en de geest te zuiveren.

In het Hindoeïsme kent men het concept van de Sanskara’s, wat indrukken zijn die zijn afgeleid van eerdere ervaringen, een vorm van verlangen die onze reacties en ons gedrag beïnvloedt. Of met andere woorden, onze diepgewortelde geconditioneerde reacties en neigingen. Deze kunnen worden veranderd en gewist door het voortdurende contact met de energie.

Chakra’s zijn energetische centra in het lichaam. Sommige recitaties zijn specifiek voor chakra’s en hebben als doel deze chakra’s te reinigen, te openen en te zuiveren, zodat onze spirituele energieën soepeler en zonder obstructie kunnen stromen.

Wat is een mantra niet

Het zijn geen bevestigingen of affirmaties. Affirmaties werken op psychologisch en emotioneel niveau. Hoewel affirmaties zeer nuttig kunnen zijn, moeten ze er niet mee verward worden, ze werken op een dieper vibrerend en spiritueel niveau, en als zodanig zijn ze fundamenteel verschillend van affirmaties.

Het zijn ook geen gebeden, als het gebruik van je eigen woorden om te vragen om iets specifieks. Bijvoorbeeld, met een genezende recitatie of een mantra zelfliefde stel je in jezelf de specifieke intentie vast om genezen te worden of jezelf meer te waarderen. Je verbind je dan met de kracht ervan met die intentie, en je herhaalt alleen dat woord of die klank., en gebruik je eigen woorden niet zoals je dat zou doen in geïndividualiseerd gebed.

Hoe gebruik je het

Maak je geest leeg. Centreer jezelf. Haal een paar keer diep adem. Het is gemakkelijk om afgeleid te worden en aan iets anders te denken, zelfs terwijl je je recitatie uitspreekt. Het hebben van een heldere geest helpt bij de concentratie en het bewustzijn.

Stel je intentie in. Herinner jezelf eraan waarom je het gebruikt. Wees duidelijk voor jezelf.

Begin je recitatie te zeggen, hetzij hardop, hetzij intern. Veel mensen vinden het nuttig om de mantra te coördineren met de ademhaling. Experimenteer hiermee om te zien wat voor jou werkt.

Maak verbinding met de betekenis van je recitatie. Dit is iets heel persoonlijks, en na verloop van tijd kun je merken dat de manier waarop je je recitatie ervaart verandert, omdat het een deel van je wordt, en je er deel van gaat uitmaken.

Afhankelijk van het type recitatie kan het zijn dat je je aandacht op je hart wilt richten of tussen je wenkbrauwen wilt plaatsen als je de recitatie gebruikt. Of als de recitatie specifiek is voor iets als genezing, of voor een specifiek chakra, plaats dan je bewustzijn op dat deel van je lichaam.

Als je recitatie geassocieerd is met een godheid, dan kun je de godheid visualiseren wanneer je de recitatie uitspreekt, of als het een chakra-meditatie is, dan kun je de kleur die bij dat chakra hoort visualiseren.

Tips om te onthouden

Mantra’s zijn de ultieme mobiele positiviteitstools, je kunt ze altijd en overal gebruiken.

Of het nu in de auto is, op het werk, met vrienden of in je eentje, als je je recitatie intern zegt kan het altijd bij je zijn.

Het gebruik van een recitatie is als elke andere vorm van meditatie. Als je je realiseert dat je gedachten zijn afgedwaald, concentreer je je dan gewoon opnieuw en keer terug naar je recitatie.

Experimenteer met je recitatie in verschillende situaties. Als je boos bent, kun je proberen je recitatie luider en in een sneller tempo uit te spreken, om je boze gedachten te overstemmen. Of als je op een rustige plek bent en je voelt je rustig, probeer dan de recitatie te fluisteren en te gebruiken om je naar de stilte te leiden.

Aum

Gebruikt in het Hindoeïsme, het Boeddhisme en andere religies, is Om de oerklank, de klank van God. Wanneer je het geluid reproduceert, voel het vibreren door elke cel in je lichaam.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *