Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Wat Is Een Lucide Droom?

Er zijn veel mensen die weleens van een lucide droom hebben gehoord. Of zelfs ook eentje hebben kunnen ervaren. Uit de hele wereldbevolking hebben er naar schatting, vijfenvijftig procent van de mensen een lucide droom gehad. Ook komt dit woord vaak voor op het gebied van spiritualiteit, spirituele genezing en bewustzijn.

Dit is het perfecte artikel voor de persoon die meer te weten wilt komen over lucide dromen. Je hebt het waarschijnlijk eens of meerdere keren in je leven ervaren. Of je hebt er wel eens van gehoord of gelezen.

Laten we kijken wat deze bijzondere vorm van bewustzijn is en hoe je het kunt aanleren. Ook zien we de vele voordelen ervan en welke positieve effecten je allemaal kunt ervaren. Alle technieken en oefeningen die je vandaag nog kunt proberen zijn netjes op een rijtje gezet. Als laatst zien we enkele manieren om wakker te worden uit een lucide droom.

Wat is een lucide droom?

Hier ben je bewust dat je aan het dromen bent. Tijdens het dromen heb je controle van je bewustzijn en wat er in je dromen gebeurt. Dit wordt ook wel metacognitie genoemd. Meestal zal dit tijdens de REM-slaap gebeuren. REM staat voor rapid eye movement en dit is de droom fase van de slaap.

Meestal gebeurt de lucide droom spontaan of vanzelf tijdens het dromen. Echter is het mogelijk om te leren hoe je bewust wordt van je droom. Je kunt op verschillende manieren in een lucide droom binnenkomen. In de volgende alinea’s zien we vijf gemakkelijke technieken die je kunt gebruiken om lucide te worden tijdens het dromen.

De pionier op het gebied van onderzoek naar lucide dromen is Dr. Stephen LaBerge. Hij is een psychofysioloog en hij heeft veel voordelen van lucide dromen ontdekt. In de afgelopen 20 jaar heeft hij enorm veel wetenschappelijke studies geleid. Door deze persoon hebben wij de meest populaire technieken die gebruikt kunnen worden voor een lucide droom.

Onderzoekers hebben, met behulp van het werk van LaBerge, enkele therapeutische voordelen kunnen ontdekken. Deze vorm van dromen kan je gebruiken voor het behandelen van posttraumatische stressstoornis. Ook kan het helpen bij aandoeningen zoals terugkerende angst en nachtmerries.

Lucide dromen leren

Om dit te leren moet je jezelf trainen om je eigen bewustzijn op te merken tijdens het dromen. Je moet dus je geest trainen met bepaalde technieken. De technieken zijn ontworpen om je te helpen wanneer je in de REM-slaap komt. Het is belangrijk dat je het bewustzijn kunt behouden in de droom. Ook moet je natuurlijk het bewustzijn kunnen terugkrijgen en wakker worden.

Het zijn gemakkelijke methodes die je dagelijks kunt uitoefenen. En je kan deze technieken dag en nacht proberen. Laten we kijken naar vijf van de populairste lucide dromen methodes.

Dit vind je wellicht ook interessant: 10 Beste Boeken Over Lucide Dromen

1. Realiteit testen

Dit is een realiteitscheck die je kunt doen terwijl je wakker bent. Met deze mentale training leer je jouw geest om je bewustzijn beter op te merken. Dit zal vaak leiden tot een hogere metacognitie zowel in je waak- als droomtoestand. Al je gewend bent om deze realiteitstests doen wanneer je wakker bent zal je het vaak ook doen tijdens een droom. Bij het droom testen, speelt de prefrontale cortex van je hersenen een heel grote rol.

De eerste stap is om te controleren of je droomt of niet. Concentreer je op je omgeving of bewustzijn en hoe je ermee omgaat. Je kunt meerdere keren per dag een realiteitscheck doen. De veelvoorkomende realiteits controles die mensen doen zijn: je spiegelbeeld controleren, vingers tegen voorwerpen duwen, kijken of je handpalm er normaal uit ziet en letten op je ademhaling.

Een lucide droom wordt dan veroorzaakt als deze controles ook in je dromen worden herhaald. Je zal verschillen opmerken en door een hoge metacognitie wordt je bewust dat je aan het dromen bent.

2.Een dromendagboek bijhouden

Zodra je wakker wordt zal je in je dromendagboek over je dromen moeten schrijven. Waarom is dit belangrijk? Deze zeer populaire methode maakt het mogelijk om gemakkelijk droomtekens te herkennen tijdens het dromen. Als je veel dromen gaat opschrijven zal je elke keer moeten onthouden wat er allemaal gebeurt.

Door de vele droomtekens te herinneren kan je het bewustzijn tijdens je dromen verbeteren. Voor het beste resultaat is het aangeraden om je dagboek rustig en vaak te lezen.

3. WILD (wake-initiated lucid dreaming)

Tijdens deze methode zal jouw lichaam in slaap moeten vallen terwijl jij bij bewustzijn blijft. Je gaat dan rechtstreeks van wakker naar droomtoestand. De techniek is zeer eenvoudig maar wel wat moeilijker om te leren.

Terwijl je in bed ligt moet je jezelf heel diep laten ontspannen. Haal langzaam en diep adem totdat je een hallucinatie ervaart. Dit gebeurt meestal wanneer je op het punt staat te gaan slapen. Het wordt een hypnagogische hallucinatie genoemd. Dit heeft een grote kans om een lucide droom te veroorzaken.

4. WBTB (wake back to bed)

Hier kan jij in de REM-slaap gaan terwijl je nog volledig bij bewustzijn bent. Je hebt wel een wekker ervoor nodig. Zet het voor vier tot vijf uren na je bedtijd en val normaal in slaap. Als je na het slapen wakker wordt kan je van een rustige activiteit genieten. Een activiteit die ervoor zorgt dat je volledig alert ben zoals lezen of schrijven.

Na een half uur kan je weer gaan slapen met hogere kans op lucide dromen. De alertheid van de activiteit is wel zeer belangrijk, want dit geeft een boost aan de metacognitie.

5. MILD (mnemonic induction of lucid dreams)

Tijdens de MILD-techniek is het jouw intentie om te onthouden dat je aan het dromen bent. Dit kan door iets te identificeren die alleen in je dromen gebeuren, zoals vliegen of andere droomtekens. Probeer in een droom iets te herkennen dat alleen kan gebeuren als je daadwerkelijk droomt. Dit kan je namelijk ook combineren met de WBTB en realitetischeck methodes.

Voordelen van lucide dromen

Lucide dromen leren kan therapeutische effecten met zich meebrengen. Er zijn mensen die lijden aan terugkerende nachtmerries die stress veroorzaken. Meestal zijn het nachtmerries die geassocieerd worden met depressie, slapeloosheid, ongerustheid en posttraumatische stressstoornis.

De dromer zal dan meteen herkennen dat de nachtmerries niet echt zijn en tot rust komen. Door lucide te zijn kan je de droom of nachtmerrie beheersen en zelfs ook de controle ervan nemen. Alle angst en stress zal dan gaan verminderen, zonder speciale medicatie.

Hoe wordt je wakker?

Natuurlijk zijn er ook een paar technieken die helpen om wakker te worden uit een de lucide dromen. Het zien methodes die bepaalde delen van je hersenen activeren, zodat je uit een REM slaap komt. Probeer in de droom te lezen of herhaaldelijk te knipperen. Je kan ook je stem proberen te gebruiken. Of val gewoon bewust in slaap in de droom. Dit zijn signalen die je hersenen zullen gebruiken om jezelf wakker te maken.

Deel je ervaring met ons

Heb je ooit weleens een droom gehad waar je in lucide toestand bent? Wij willen graag jou verhaal horen. De dromen die hebt ervaren en de methodes die je hebt uitgeprobeerd. Wat zijn de resultaten en zijn er mensen die met lucide dromen mentale aandoeningen hebben kunnen behandelen. Misschien wil je ook enkele tips delen. Dat kan, deel het met ons in een reactie hieronder.

Photo by Johannes Plenio on Unsplash

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *