Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Wat Is Een Chakra? De vloeiende beweging van leven

Chakra is een Sanskriet woord uit de oudheid en betekent letterlijk ‘wiel’. Deze benaming gaf men omdat de levenskracht, of ‘prana’, in een roterende beweging door je lichaam stroomt.

Bij een gezond, stabiel persoon zorgen de 7 chakras voor de optimale balans in je energie die naar elk deel van je lichaam, je geest en je ziel gaat. Maar als één van je zeven chakra’s te snel roteert, blokkeert of te traag gaat, gaat dit nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Door je te verdiepen in de werking van de 7 chakras, zul je je beter kunnen afstemmen op de natuurlijke energiecyclus van je lichaam.

Wat is een chakra

De omwentelende of draaiende lichaamsenergie omvat 7 centra in je lichaam. Het begint bij het steunpunt van je wervelkolom en loopt zo naar je kruin. Er bestaan zeven chakra’s:

  • De Wortelchakra
  • De Sacraalchakra
  • De Zonnevlechtchakra
  • De Hartchakra
  • De Keelchakra
  • De 3e Oogchakra
  • De Kruinchakra

Je kunt de informatie over de verschillende chakra’s gebruiken om disbalans te verhelpen op emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Je kunt je chakra’s verbinden zodat je meer in je kracht komt te staan. Met deze wetenschap kun je ze in balans brengen waardoor je weer gezond wordt en in harmonie met jezelf.

De Zeven chakra’s uitgelicht

1e chakra – Wortelchakra of Muladhara

De oorspronkelijke naam van de Muladhara, stamt van de twee woorden Mula en Dhara. Het eerste staat voor wortel, het tweede voor ondersteuning.

De taak van de wortelchakra bestaat er uit om jouw energie te verbinden met de aarde en dit noemt men aarding.

Denk je aan de Wortelchakra, dan gaat dit over de dagelijkse dingen die je nodig hebt om in leven te blijven. In onze moderne maatschappij draait het dan meestal om geldzaken en emotionele geborgenheid.

De Muladhara situeert zich helemaal aan de onderkant van je ruggengraat, vlakbij je staartbeen. Het gaat tot net onder je navel en de kleur die hier bij hoort is rood.

2e chakra, Sacrale of Svadhishana

Het 2e is de sacrale of svadhishana en omvat het begrip “de plaats van het zelf”. Bij de Svadhishana gaat alles om de identiteit van jou als mens en hoe je daar naar handelt.

Van al de 7 chakra’s is het deze die je creativiteit brengt waarmee je je leven kunt verrijken.

Je Svadhishana is de bron van je creatieve levensenergie en helpt je te genieten van het leven hier op deze aarde. Het is de energie die je aanspoort om te genieten van de resultaten van je werk, ook de overgave aan leuke dingen als seks en intimiteit.

De Svadhishana, die oranje kleurt, bevindt zich direct onder de navel en gaat helemaal naar het midden toe.

3e chakra – Solar Plexus – Manipura

De Solar Plexus of Manipura wil zeggen “glanzend edelgesteente”. De Manipura is de plek waar zelfvertrouwen, eigenheid en persoonlijke kracht ontstaat.

Je voelt het gewoon wanneer je in een situatie terecht komt waarvan je weet dat ze helemaal niet bij jou past.

Mensen noemen deze signalen meestal hun ‘buikgevoel’ .

In feite is dit het huis van je persoonlijke krachtbron, je zonnevlecht, en het vertrouwen en de wijsheid die daar zit kun je vaak ook echt voelen.

De zonnevlecht met de gele kleur begint in het midden van de navel en gaat helemaal tot bij je borstbeen of daar waar je ribben in het midden van je borstbeen zitten.

4e chakra – Hart – Anahata

Het Hartchakra of Anahata staat voor “ongedeerd”. Dit is het centrum waar je liefde, mededogen en vriendelijkheid huizen.

Het is gemakkelijk om de hartchakra te doorgronden.

We relateren het hart altijd aan liefde, en dat is alles waar het bij het 4e chakra om gaat. Liefde voor jezelf en naar anderen toe is hier belangrijk en om die reden wordt de Anahata ook in verband gebracht met heling en genezing.

De groene Anahata bevindt zich net boven je hart en gaat tot aan je borstbeen en je keel. Het zit in het midden van de 7 en verbindt de hogere (het universum) met de lagere chakra’s (de fysieke wereld).

5e chakra – Keel – Vishuddha

Het 5e, de Keelchakra of Vishuddha, betekent “zeer puur” en geeft een stem aan je persoonlijke waarheden. Het is deze plek waar je stem vandaan komt en de energie om te praten.

Op fysiek niveau denk je dan aan stembanden maar, op energetisch vlak haal je de nodige energie uit je keelchakra. De Vishuddha laat je de waarheid helder en duidelijk uitspreken.

Het keelchakra rust recht boven het hart en is staat in verbinding met empathie en liefde naar jezelf en anderen toe.

Het middelpunt van je keelchakra zit tussen je sleutelbeenderen in en straalt tot het centrum van je hart en de plaats tussen je ogen. De kleur die men er aan geeft is blauw.

6e chakra, Het Derde Oog of Ajna

Het Derde Oog of Ajna betekent ‘voorbij de wijsheid’. De Ajna zet je geest open zodat je informatie kunt ontvangen die buiten de materiële wereld ligt en jouw vijf zintuigen.

Zowel de buitenzintuiglijke waarneming als intuïtie en psychische energie gebeuren via het derde oog.

In je hersenen zit een kleine dennenappelvormige klier die licht opneemt. Deze klier, de pijnappelklier, zorgt ervoor dat je je overdag wakker voelt en ’s nachts slaperig.

Lange tijd voor men zover was dat de beeldvorming gebeurde in de hersenen, waren oude culturen er al van op de hoogte van het bestaan van het Derde Oog. Ze waren zich ervan bewust dat het informatie kreeg van bronnen die zich buiten de vijf zintuigen situeerden.

De plaats waar het derde oog zit is tussen je wenkbrauwen. Van daaruit straalt het naar je mond en je kruin en heeft indigo als herkenningskleur.

7e chakra, de Kroon of Sahaswara

De Sahaswara wordt voorgesteld door duizend bloemblaadjes van de lotus en is de “laatste” van de 7 chakras. Hij staat voor heldere en zuivere bewustzijnsenergie.

De kruinchakra is één van de plaatsen die moeilijk in woorden uit te drukken zijn.

Je kunt het vergelijken met magnetisme.

Het valt het best te omschrijven als het gevoel dat je krijgt wanneer je een stukje ijzer in de buurt een magneet houdt. Je voelt de spanning en de de energie die het opwekt maar het zien doe je niet.

Bewustzijnsenergie is overal en in alles.

Het verbindt onze energie met het hele universum.

Ons eigen bewustzijn bevindt zich in het 7e chakra, maar je kunt het meer zien als het begin van een alomvattende energie dan dat het persoonlijk of individueel is.

Het middelpunt van de kruinchakra zit, zoals het woord zelf zegt, op je kruin. De energie straalt tot het plekje tussen je twee ogen en gaat dan tot in het oneindige waar jouw energie samensmelt met de energie van het ganse universum.

De kleur die bij de kruinchakra hoort is paars tot wit.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *