Er zijn drie redenen waarom je vegetariër zou moeten worden. Ten eerste is een vegetarisch dieet goed voor je gezondheid. Ten tweede, het is een bijdrage aan het welzijn van dieren. En ten derde is vegetariër worden goed voor het milieu.

Laten we beginnen met je gezondheid. Door je aan een vegetarisch dieet te houden zal je veel minder verzadigde vetten consumeren dan bij een conventioneel dieet dat op vlees gebaseerd is, dat zal goed zijn voor je hart.

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig noten eten minder kans hebben op een hartaanval. Voor vegetariërs zijn noten een van de bronnen van proteïnen. Hartziekten zijn een grote doodsoorzaak geworden in alle moderne geïndustrialiseerde samenlevingen.

Alleen dat al zou een grote drijfveer moeten zijn om vegetariër te worden, maar de voordelen voor je gezondheid zijn nog groter dan dat. Vegetariërs hebben heel zelden overgewicht, en obesitas en de gezondheidsproblemen die er mee gepaard gaan zijn een grote kwestie voor de volksgezondheid geworden.

De meeste vegetariërs consumeren veel complexe koolhydraten, dat zijn de goede koolhydraten die geen snelle fluctuaties in je bloedsuikerspiegel veroorzaken. Als we een rush ervaren van bloedsuiker moeten we insuline produceren, en als dat proces te veel herhaald wordt kan ons lichaam ongevoelig worden voor onze eigen insuline en kan zich diabetes type 2 ontwikkelen, wat kan resulteren in extreme gevaren. Type 2 diabetes komt meer en meer voor, zelfs bij relatief jonge mensen , vanwege het moderne dieet.

Kanker is nog een doodsoorzaak waarop de kans toeneemt. Een vegetarisch dieet kan een rol spelen bij het verlagen van het risico op kanker omdat het veel vezels en antioxidanten bevat die de vrije radicalen bestrijden die kanker veroorzaken.

Door vlees uit je dieet te bannen kom je ook minder in contact met antibiotica die gebruikt worden bij het kweken van dieren, ook de groeihormonen die gebruikt worden komen niet meer in je lichaam terecht. Antibiotica in voedsel kan resulteren in resistentie tegen antibiotica en de hormonen die bij de dieren ingespoten worden kunnen onze eigen hormonenproductie in de war brengen.

Het intensieve kweken van dieren in fabrieksboerderij systemen roept ook serieuze vragen op bij het dierenwelzijn. Ook de last op het milieu is een kwestie bij deze praktijk omdat er zoveel grondstoffen nodig zijn. Grote stukken land worden gebruikt om veevoeder te telen, terwijl die grond eigenlijk beter gebruikt zouden worden om voedsel voor mensen te telen.

Als er meer mensen vegetariër zouden zijn , zouden er minder kinderen sterven van de honger.

Door vegetariër te worden verbeter je je eigen gezondheid en die van de planeet. Daarbovenop verbeter je het welzijn van andere mensen en ook dat van dieren. Als individu zal je bijdrage misschien klein lijken, maar je beslissing om vegetariër te worden zal ook anderen beïnvloeden.

Inspireert dit artikel je om vegetariër te worden of ben je al vegetariër en probeer je anderen te inspireren om dat ook te doen? Laat ons weten in een comment hoe je dat aanpakt.

Leave a Comment