Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Waarom mediteren?

Waarom mediteren? 20 Redenen Om Te Mediteren

Meditatie is een mentale, spirituele oefening die je geest en je lichaam ontspant en je helpt innerlijke vrede te ervaren.

We ervaren allemaal elke dag stress en spanning, worden geconfronteerd met eisen en problemen op het werk, op school of in een relatie. Daarom hebben we een manier nodig om te ontspannen en de stress te verlichten. Meditatie is de meest nuttige oplossing in al deze situaties.

Stress, spanning en frustratie schaden je lichaam, geest en de kwaliteit van je leven. Daarom heb je een manier nodig om ze te verlichten en uit je systeem te halen.

Je hebt een manier nodig om al deze spanning, stress en ongeduld los te laten. En dat doe je door regelmatig te ontspannen. Dat is de reden waarom we zo nu en dan een vakantie nodig hebben.

Het goede nieuws is dat je het je kunt veroorloven om elke dag op vakantie te gaan, zonder weg te gaan en zonder geld uit te geven. Meditatie is als een vakantie vanuit je gedachten, je taken en je dagelijkse leven.

Door regelmatig te mediteren ontwikkel je innerlijke vrede en rust die je de hele dag met je meedraagt, waardoor je in evenwicht blijft in de verschillende situaties van je leven.

Lees ook: 5 meditatie oefeningen om je geest snel tot rust te brengen

Psychologische voordelen van meditatie

1. Meditatie vermindert stressgerelateerde aandoeningen zoals angst en depressie.

Wanneer we mediteren, ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel radicale veranderingen die deze aandoeningen verminderen en voorkomen.

2. Meditatie verhoogt de stressbestendigheid.

Wanneer we in staat zijn om het sympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de vecht- of vluchtrespons) uit te schakelen en het parasympathische zenuwstelsel (verantwoordelijk voor de ontspanningsrespons) te activeren, trainen we ons lichaam om snel te herstellen van de impact van spanning. Na verloop van tijd leren de hersenen hoe ze het autonome zenuwstelsel in het dagelijks leven kunnen stabiliseren zonder over te schakelen op de vecht- of vluchtreactie wanneer ze worden geconfronteerd met uitdagingen of eisen.

3. Meditatie verhoogt positieve emoties.

Er zijn een paar redenen waarom dit gebeurt. De eenvoudigste reden is het verminderen van stress. Wanneer we de stress in ons systeem verminderen keren we terug naar onze natuurlijke staat van kalmheid, verbonden met onszelf en vertrouwen in het aangaan van de uitdagingen van het leven. Wanneer we dit ervaren, voelt het goed en dat is te zien!

4. Meditatie verhoogt de focus en het huidige momentbewustzijn.

Wanneer we mediteren stimuleren we de pre-frontale cortex. Dit is het voorste deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor concentratie, focus en probleemoplossing tussen vele andere belangrijke functies.

5. Meditatie verhoogt de emotionele stabiliteit en intelligentie.

Wanneer we regelmatig mediteren en onze stressniveaus verlagen, balanceren onze hormonen en voelen we ons vaak minder reactief, minder defensief en moeiteloos in balans.

6. Meditatie vergroot je leervermogen.

Door de pre-frontale cortex te stimuleren, wekken we ook het leercentrum van de hersenen. Meer hersenvolume = meer hersenkracht.

7. Meditatie verhoogt empathie en mededogen.

Deze 2 zijn zulke spelwisselaars in onze wereld en wetenschappelijke studies onthullen dat ons vermogen om medelevend en empathisch te zijn echt een hersenspel is. Regelmatige meditatie bedraad de hersenen en vergroot ons vermogen om rekening te houden met de gevoelens en behoeften van anderen en hoe we van dienst kunnen zijn.

8. Meditatie verhoogt het gevoel van verbondenheid met jezelf en anderen.

Hoe meer je mediteert, hoe meer je je bewust wordt van wie je bent. Wanneer we de geest toestaan ​​om verder te gaan dan die alledaagse niveaus van denken waarin we misschien vast komen te zitten en diepere meer expansieve toestanden van onszelf ervaren, begint deze ervaring ons te informeren over onze diepere subtielere aard. Na een korte tijd ervaren we een stiller, rustiger en dynamisch gevoel van wie we zijn. Onze relaties worden dieper en betekenisvoller op basis van het eenvoudige principe: ‘hoe meer je jezelf kent, hoe meer je een ander kunt kennen’.

9. Meditatie verhoogt je gevoel van doel en betekenis.

Hoe meer je mediteert, hoe meer je je bewust wordt van wat je wel en niet leuk vindt, waar je gepassioneerd over bent en wat je niet bent. Regelmatige meditatie geeft duidelijkheid over wat belangrijk is in het leven en een gevoel van vertrouwen om keuzes te maken die je passies verlevendigen en afleiding oplossen. Het leven krijgt een grotere betekenis en je voelt een dieper gevoel van doel en voldoening.

10. Meditatie maakt je socialer.

Time-out nemen voor jezelf is echt belangrijk, maar om een ​​volledig rijk leven te kunnen leiden hebben we zinvolle connecties met anderen nodig. Zenuwachtigheid, angstgevoelens en zich down of gedesoriënteerd voelen kunnen een grote rol spelen in het niet willen rondhangen met mensen. Meditatie vergroot ons vermogen om naar buiten te gaan en contact te maken met anderen omdat we ons meer verbonden voelen met onszelf en ons duidelijker en zekerder voelen over wat er in ons gebeurt.

Fysieke voordelen van meditatie

11. Meditatie laat je hersenen letterlijk groeien…

zowel in volume als in dikte. Dit maakt je niet alleen slimmer; het vergroot je geheugen, aandacht, zelfbewustzijn en zelfbeheersing naast een hele lijst van andere gewenste kwaliteiten.

12. Meditatie verhoogt de bloedtoevoer naar je hersenen…

de hersenen kunnen niet functioneren zonder een sterke gestage bloedtoevoer. Hoe sterker en stabieler de stroom, hoe beter de hersenen functioneren.

13. Meditatie vermindert de productie van cortisol.

Cortisol is een stress-geïnduceerd hormoon dat het immuunsysteem onderdrukt en je zonder angst een zenuwachtig en onrustig gevoel kan geven (behalve dat je teveel cortisol in je systeem hebt).

14. Mediteren verlaagt de bloeddruk en hartslag

waardoor onnodige druk op je hart en bloedvaten wordt verlicht.

15. Meditatie verhoogt de neuroplasticiteit.

Dit is het vermogen van de hersenen om zichzelf te organiseren, aan te passen aan de eisen en stelt jou in staat om efficiënter te worden in het leerproces.

16. Meditatie verhoogt de productie van goede neurotransmitters

Waaronder serotonine en dopamine, die beide een grote rol spelen bij het beheersen van onze gemoedstoestand. Het is duidelijk dat lage niveaus van serotonine depressie veroorzaken.

17. Meditatie activeert het parasympathische zenuwstelsel,

Waardoor we kunnen rusten en herstellen van stress.

18. Meditatie versterkt het immuunsysteem.

Naarmate we onze stress verminderen wordt het immuunsysteem gestimuleerd, net als ons algemene welzijn.

19. Meditatie veroorzaakt spierontspanning.

Spierspanning wordt meestal veroorzaakt door stress en kans allerlei problemen veroorzaken als het niet wordt aangepakt.

20. Meditatie vertraagt ​​het verouderingsproces.

Meditatie verhoogt aanzienlijk melatonine en DHEA en verlaagt cortisol. Wat een aanzienlijk effect heeft op het vertragen van het verouderingsproces.

Wil je ook graag leren mediteren?

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *