Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

mindful mantras

Veranker jezelf in het moment met deze 21 Mindful Mantra’s

Voel je je soms alsof je altijd maar aan het terugblikken bent op wat er gebeurd is of je zorgen maakt over wat er in de toekomst gaat gebeuren?

Dan is het tijd om in het nu te gaan leven.

Mindfulness vraagt ons om in het huidige moment te zijn en ons er helemaal op te richten. Dit kan ons helpen om meer bewust te zijn van onze gedachten, emoties en ervaringen en om een sterkere verbinding met de wereld om ons heen te voelen.

Als je op zoek bent naar manieren om mindfulness te versterken, dan kan het gebruik van mantra’s een goede keuze zijn.

Mantra’s zijn eigenlijk woorden of zinnen die ons kunnen helpen om ons beter te concentreren op het huidige moment.

Of je ze nu gebruikt tijdens meditatie om je drukke geest tot rust te brengen, of gedurende de dag als hulpmiddel om aandachtig en bewust te blijven, mantra’s kunnen echt van pas komen.

Hoe mindfulness-mantra’s je kunnen verankeren in het huidige moment.

Waarom brengt een mindful mantra ons in het huidige moment? Wel, het komt erop neer dat wanneer we onszelf centreren en woorden gebruiken met intentie en emotie, we ons verheffen boven onze gevoelens, fysieke toestand en omgeving zonder oordeel of stress.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een mindful leven in het heden. Je weet dat je mantra’s je in het huidige moment hebben gebracht wanneer je concentratie en helderheid van geest verbeteren, je lichaam meer ontspannen en comfortabel voelt, je meer betrokken bent bij je omgeving en de mensen om je heen, je een groter gevoel van vrede en kalmte hebt, en niet wordt afgeleid van je taken.

Mantra’s zijn gewoon een hulpmiddel om je te helpen ongebonden te observeren en de greep die je gedachten op je hebben los te laten.

Hoe en wanneer moet je deze mindfulness mantra’s gebruiken?

Het mooie aan het gebruik van mantra’s voor mindfulness is dat ze altijd beschikbaar zijn. Je kunt ze op elk moment gebruiken, of je kunt ze ritueel gebruiken voor consistentie.

Ze kunnen je helpen om je op te vrolijken in tijden van verdriet of om je te aarden wanneer je het gevoel hebt dat je gedachten op hol slaan. Er zijn talloze manieren en momenten waarop je deze mantra’s kunt gebruiken, maar hier zijn een paar van onze favorieten:

 • Zeg een of twee mantra’s als je ’s ochtends wakker wordt om je dag goed te beginnen.
 • Gebruik mantra’s als het middelpunt van je meditatiepraktijk.
 • Gebruik je mindfulness mantra’s voor het eten om je te helpen met intentie en dankbaarheid te eten.
 • Reciteer je mantra’s op momenten van stress of angst om je te helpen kalmte en vrede te vinden.
 • Gebruik je mantra’s ’s avonds voor het slapen gaan om na te denken over de dag en eventuele negativiteit los te laten.
 • Zeg een mantra als je iets gaat doen waar je zenuwachtig van wordt om je te helpen moed te vinden.
 • Laat je mantra’s je eraan herinneren hoe ver je bent gekomen als je een prestatie viert.
 • Er zijn eindeloos veel manieren om deze mantra’s te gebruiken, dus wees creatief en vind wat voor jou het beste werkt. Als je oefent, ontdek je vanzelf de beste manier om je doelen te bereiken.

21 Mindful Mantra’s om je te verankeren in het huidige moment

Het is tijd om jouw eigen set mindful mantra’s te kiezen! Kies een mantra die voor jou persoonlijk betekenis heeft en waar je steeds op kunt terugvallen. We hebben 21 van onze favoriete mindfulness mantra’s verzameld om je te helpen jezelf te verankeren in het huidige moment:

1. Ik ben genoeg.

Soms zijn de meest krachtige mantra’s de eenvoudigste. Deze mantra herinnert je eraan dat je genoeg bent, precies zoals je bent. Het is een herinnering om van jezelf te houden en jezelf te accepteren, zelfs als je twijfelt aan jezelf of onzeker voelt. Het heeft geen verdere uitleg nodig.

2. Mijn energie is onbeperkt.

Deze mantra herinnert je eraan dat je gemaakt bent van energie en dat die energie eindeloos is. Het is belangrijk om goed voor je lichaam en geest te zorgen, omdat zij de kanalen zijn waar die energie doorheen stroomt. Als je voor jezelf zorgt, zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je alles bereiken wat je wilt.

3. Ik ben op de juiste plaats, op het juiste moment.

Met al die keuzes en de angst om iets te missen, kan het soms lastig zijn om te realiseren dat je op de juiste plek bent. Deze mantra herinnert je eraan dat alles gebeurt met een reden en dat je precies bent waar je moet zijn, op het juiste moment en op de juiste plek. Het is een herinnering om in het heden te leven en te vertrouwen op het pad dat voor je ligt.

4. Alles gebeurt met een reden.

Deze mantra is perfect voor jou als je gelooft dat alles in het universum gebeurt volgens een goddelijke timing en doel. Het is een herinnering dat er een reden is voor alles, zelfs als het moeilijk is of niet volgens plan gaat.

Onthoud dat alles wat gebeurt, uiteindelijk zijn doel zal dienen, en dat je het op een dag zult begrijpen. Gebruik deze mantra als een hulpmiddel om te vertrouwen op het proces en te geloven dat alles op zijn plaats valt.

5. Ik laat blokkades en beperkingen in mijn leven los.

Voel je je klaar om je grenzen te verleggen? Deze mantra herinnert je eraan dat je de kracht hebt om dat te doen. Het is een krachtige bevestiging die je kan helpen om door zelfopgelegde of externe beperkingen heen te breken.

Wanneer je deze mantra gebruikt, stel je dan voor dat alle obstakels of beperkingen die je tegenhouden, gewoon verdwijnen. Laat ze los en zie hoe nieuwe mogelijkheden zich voor je openen.

6. Alleen liefde is echt.

Deze mantra is er voor jou wanneer je wordt afgeleid door negativiteit in het leven en je graag je focus wilt verleggen naar liefde. Het is een belangrijke herinnering dat liefde het enige echte en blijvende in het leven is, terwijl al het andere slechts tijdelijk is.

Als je deze mantra in je hoofd herhaalt, kun je gemakkelijker dingen loslaten die je niet dienen en je richten op wat wel bijdraagt aan jouw geluk en welzijn. Het helpt je om te beseffen dat liefde de meest waardevolle kracht is in het leven en dat je er altijd op kunt vertrouwen.

7. Ik ben perfect, gewoon zoals ik ben.

Deze mantra helpt je om te stoppen met streven en jezelf te accepteren zoals je bent in het huidige moment. Het is een manier om jezelf toestemming te geven om gewoon te zijn zonder enige druk om te veranderen.

Terwijl je deze mantra herhaalt, doe dan een bodyscan en geef elk deel van je lichaam liefde en aandacht. Laat elke spanning of zorgen wegsmelten terwijl je jezelf toestaat om simpelweg te zijn en te ontspannen.

8. Het universum steunt me.

Deze mantra herinnert je eraan dat je nooit alleen bent en dat het universum je steunt en werkt in jouw voordeel. Het kan een krachtige herinnering zijn als je je verloren of onzeker voelt. Je kunt erop vertrouwen dat het universum je zal leiden naar waar je moet zijn en dat alles op zijn plaats zal vallen op het juiste moment. Herhaal deze mantra wanneer je je overweldigd voelt en weet dat het universum altijd aan jouw kant staat.

9. Ik maak vooruitgang ondanks de angst.

Soms kunnen we ons proberen te verstoppen voor onze angsten en ze negeren, maar deze mantra moedigt ons aan om ze in plaats daarvan te omarmen. Door onze angsten onder ogen te zien, laten we zien hoe moedig we zijn en kunnen we onszelf versterken. Het kan ons ook helpen om meer veerkracht te ontwikkelen en in staat te zijn om uitdagende situaties het hoofd te bieden.

10. Mijn potentieel is groter dan ik me kan voorstellen.

Deze mantra is er om je te herinneren aan je onbeperkte potentieel. Soms kan het leven je afleiden van hoe speciaal en geweldig je bent. Maar met deze mantra kun je je perspectief veranderen en jezelf eraan herinneren dat je inherent groot en krachtig bent. Dus herhaal deze mantra voor jezelf en laat het je eraan herinneren hoeveel je waard bent en wat je kunt bereiken.

11. Ik ben dankbaar voor wat ik heb.

Het is gemakkelijk om te focussen op wat we niet hebben en te vergeten wat we wel hebben. Met deze mantra kun je je richten op dankbaarheid en waardering voor alles wat je wel hebt in het leven.

Neem even de tijd om stil te staan bij alle dingen waar je dankbaar voor bent terwijl je deze mantra herhaalt. Laat je gedachten afdwalen naar de kleine dingen die het leven zo bijzonder maken en voel de dankbaarheid die in je hart opkomt.

12. Ik sta open voor nieuwe mogelijkheden.

Deze mantra helpt je om open te staan voor het goede dat het leven te bieden heeft. Als we vasthouden aan vooroordelen of ons afsluiten voor nieuwe ervaringen, beperken we onszelf en missen we kansen voor groei en voldoening.

Herhaal deze mantra terwijl je bewust besluit om open te staan voor nieuwe mogelijkheden. Je zult verrast zijn hoeveel kansen er op je pad komen wanneer je jezelf toestaat om te verkennen en te groeien.

13. Ik ben het waard om liefde en respect te krijgen.

Laat niemand je iets anders vertellen, je bent waardevol en verdient liefde en respect. Gebruik deze mantra als je jezelf omlaag haalt en herhaal het vaak, tot je het met heel je hart gelooft. Het kan je helpen om je eigenwaarde te versterken en positiever over jezelf te denken.

14. De natuur en ik zijn één.

Soms kunnen we ons in ons drukke leven afgesloten voelen van de natuur om ons heen. Maar weet dat je altijd verbonden bent met de natuur en dat het een deel van jou is. Deze mantra kan je helpen om die verbinding te herstellen.

Sluit je ogen en herhaal deze mantra terwijl je jezelf omringt ziet door de natuur. Stel je voor dat de zon op je gezicht schijnt en dat je de wind door je haren voelt waaien. Adem de frisse lucht in en voel hoe je spanning loslaat terwijl je één wordt met de natuur.

15. Ik zoek het geluk binnenin.

Als je jezelf vergelijkt met anderen, kun je gemakkelijk verstrikt raken in gedachten over wat je mist. Maar deze mantra herinnert je eraan dat geluk van binnenuit komt. Het is niet afhankelijk van je omstandigheden of wat anderen doen of hebben. Herhaal deze mantra en concentreer je op je eigen innerlijke geluk. Focus op wat je hebt en waar je dankbaar voor bent, in plaats van wat je niet hebt.

16. Ik ben toegewijd aan mijn groei.

Soms worden we zo meegesleept door de drukte van het dagelijks leven dat we vergeten om voor onszelf te zorgen en onze behoeften te vervullen. Maar met deze mantra herinneren we onszelf eraan dat het essentieel is om tijd en energie te investeren in onze innerlijke groei. Het is een belangrijk aspect van een gelukkig leven en het verdienen van een plaats bovenaan onze prioriteitenlijst.

17. Ik ben verantwoordelijk voor mijn daden en gedachten.

Soms voelt het alsof we gewoon meegaan met de stroom van het leven en dat we geen controle hebben over wat er gebeurt. Maar deze mantra herinnert ons eraan dat we wel degelijk de macht hebben over onze acties en gedachten.

Herhaal deze woorden en besef dat je zelf kunt bepalen hoe je reageert op wat er op je pad komt. Jij bent de kapitein van je eigen schip en hebt de touwtjes in handen.

18. Het huidige moment is eeuwig.

Deze mantra herinnert ons eraan dat het huidige moment het enige moment is dat telt. Het verleden is voorbij en de toekomst is onzeker. Dus, om vrede te vinden, moeten we ons richten op het huidige moment en ons hier volledig op concentreren.

Door je te concentreren op het huidige moment, kun je meer bewust worden van je omgeving en van de kleine momenten van geluk die zich voordoen. Laat het verleden los en laat de toekomst zich ontvouwen. Leef in het nu en ontdek de schoonheid van het leven.

19. Ik ben lief voor mezelf.

Soms zijn we zo streng voor onszelf en zien we alleen onze tekortkomingen. Met deze mantra herinneren we onszelf eraan dat we vriendelijk en zacht moeten zijn voor onszelf, net zoals we dat zouden zijn voor een vriend.

Laat deze woorden je eraan herinneren dat je het verdient om aardig voor jezelf te zijn en jezelf te behandelen met mededogen en vriendelijkheid. Wees niet te hard voor jezelf en sta jezelf toe om fouten te maken en te groeien.

20. Dat je gelukkig mag zijn, dat je vrede mag vinden.

In het hier en nu oordelen we niet over anderen op basis van hun daden. We kijken naar hen zoals ze zijn en voelen mededogen.

Met deze mantra stuur je liefde en mededogen naar de wereld. Visualiseer terwijl je deze woorden herhaalt dat je deze gevoelens uitstuurt naar alle levende wezens op aarde.

21. Ik ben vredig en kalm.

Soms kunnen we ons overweldigd voelen door de chaos om ons heen, maar deze mantra herinnert ons eraan dat vrede altijd mogelijk is. Als je merkt dat je gedachten op drift gaan, herhaal dan deze woorden en voel de rust die ze brengen.

Hoe maak je je eigen mantra’s om in het moment te leven?

Laten we even praten over het maken van je eigen mindfulness mantra’s. Hoewel de mantra’s die we eerder hebben besproken een goed uitgangspunt zijn, is het uiteindelijk aan jou om je eigen mantra’s aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het maken van je mantra’s:

 • Kies woorden die bij je passen. Als een bepaald woord of zin niet goed voelt, gebruik het dan niet.
 • Gebruik tegenwoordige tijd. Het gaat erom dat je jezelf verankert in het huidige moment.
 • Maak het persoonlijk. Een mantra werkt alleen als hij is afgestemd op jou en jouw behoeften. Zorg ervoor dat je mantra jouw persoonlijke gevoelens en gedachten weerspiegelt.
 • Zorg ervoor dat je mantra positief is. Vermijd negatieve woorden zoals “niet” of “geen”, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
 • Houd het kort en krachtig. Een te lange mantra is moeilijk te onthouden en kan frustrerend zijn.
 • Visualiseer wat je wilt bereiken terwijl je de mantra uitspreekt. Dit zal je helpen je beter te concentreren op je intentie.

Neem de tijd om te mediteren, te dagboeken of te praten met een vriend om de juiste woorden te vinden. Er is geen goede of verkeerde manier om dit te doen, zolang je maar een mantra kiest die bij jou past en je helpt om in het huidige moment te leven.

Slotgedachten

Het kan lastig zijn om in het huidige moment te blijven, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een mindful mantra is er daar één van. Het kan dienen als een dagelijkse herinnering om mindfulness te versterken gedurende de dag, of als focus tijdens meditatie.

Kies een mantra uit de lijst hierboven of maak er zelf een die bij jou past. Maak er een dagelijkse praktijk van en je zult merken dat leven in het huidige moment makkelijker wordt dan je dacht. Dit zal je helpen om meer vrede en vreugde te ervaren.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *