Vegetarisme heeft de reputatie een gezond dieet te zijn omdat het niet veel vetten bevat en rijk is aan plantaardige producten en vezels.

Een toenemend aantal wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat een vegetarisch dieet kanker kan helpen voorkomen en het lichaam kan assisteren bij het bestrijden van kanker, eventueel in combinatie met chemo-therapie.

Een vegetarisch dieet is geen alternatief voor conventionele behandelingen, het zou trouwens niet slim zijn om behandelingen af te wijzen die hun werking bewezen hebben. Ik ben van mening dat een alternatieve geneeswijze altijd in samenwerking met een traditionele geneesheer of behandeling moet worden toegepast.

Wat een vegetarisch dieet voor een patiënt kan doen tijdens een kankerbehandeling is hun lichaam helpen omgaan met de neveneffecten. Een dieet dat grotendeels uit fruit en groenten bestaat zal het lichaam voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen die het natuurlijke genezingsproces bevorderen.

Het effect van psychologische overtuigingen op een ziekte mag ook zeker niet onderschat worden, dat hebben we geleerd van het placebo-effect. Kankerpatiënten hebben dikwijls het gevoel dat ze de controle verliezen omdat hun hele leven gedomineerd wordt door een strikt behandelingsregime. Als ze dan overschakelen op een vegetarisch dieet kunnen ze hun gevoel van controle over hun leven herwinnen.

Het is echter bij kankerpreventie  dat de voordelen van vegetarisme het best gedocumenteerd zijn. Het is aangetoond dat een dieet dat vooral soja producten bevat wordt geassocieerd met een laag risico op kanker. Meer bepaald borstkanker is zeer zeldzaam bij vrouwen wiens dieet vooral sojaproducten bevat.

Een dieet dat veel vlees bevat, zeker rood vlees, is in verband gebracht met een hoger risico op darmkanker. Dierlijk vet is ook al geassocieerd met een hoger risico op borstkanker bij jonge vrouwen. Zuivelproducten worden dan weer geassocieerd met een verhoogd risico op eierstokkanker.

Een vegetarisch dieet kan het risico op kanker natuurlijk nooit volledig elimineren omdat er zoveel genetische –en omgevingsfactoren zijn, maar het kan wel het risico verlagen omdat het een dieet is dat veel fruit en groenten bevat, die bevatten veel flavonoïden en anti-oxidanten, die het vermogen hebben om de vrije radicalen die kanker veroorzaken te vernietigen.

Vrije radicalen zijn moleculen die het DNA van cellen beschadigen, we worden er aan blootgesteld via vervuiling en onze voeding dus het is bijna onmogelijk om ze volledig te vermijden. Door het eten van een vegetarisch dieet dat rijk is aan groenten en fruit kunnen we ons lichaam helpen om de effecten van vrije radicalen te weerstaan.

Leave a Comment