Veel mensen hebben regelmatig last van slaapproblemen en een gedeelte getuigd zelfs van chronische slapeloosheid.

Het verschil tussen je uitgerust en fris voelen tegenover vermoeid en geïrriteerd zijn is enorm. Zonder voldoende slaap voelt het alsof je jezelf door de dag moet heen sleuren en je kan je niet concentreren om je beste prestaties neer te zetten.

Velen grijpen naar slaapmiddelen als remedie voor slapeloosheid maar dat kan het probleem nog erger maken op termijn. Sterke verdovende middelen bezorgen je geen natuurlijke slaap en bovendien kan je lichaam toleranter worden waardoor je steeds een zwaardere dosering nodig hebt om in slaap te geraken. Plus, je kan er ook nog eens verslaafd aan geraken want stoppen met deze middelen veroorzaakt afkickverschijnselen en slapeloosheid.

Slapeloosheid kan vele oorzaken hebben. Slechte slaapgewoontes zijn een grote schuldige. Andere factoren die onze slaap kunnen beïnvloeden zijn stress, angst, verouderen, depressie, cafeïne, alcohol en aandoeningen zoals artritis, overactieve schildklier en brandend maagzuur. Vaak is er niet één oorzaak maar een samenstelling van factoren die je goede nachtrust beletten.

Als mensen moeilijkheden ondervinden bij het slapen geraken ze vaak gefrustreerd en proberen ze zichzelf tot slaap te dwingen. Dat maakt de situatie alleen maar erger. Een betere manier om slaapproblemen te benaderen is manieren vinden om te ontspannen en stress kwijt te geraken en dat is waar meditatie in beeld komt.

Regelmatige meditatie voor het slapen gaan brengt je in een ontspannen en heldere mentale staat waarmee je je geest voorbereid op rustige slaap. Met tien tot vijftien minuten meditatie voor je naar bed gaat kan je al enorme resultaten boeken om gemakkelijk in slaap te vallen.

In een onderzoek aan de Stanford Medical School werd zelfs bevonden dat de combinatie van meditatie en cognitieve gedragstherapie significante verbeteringen teweeg bracht in een aantal symptomen van slapeloosheid. Ook werd er een Een opmerkelijke correlatie gevonden tussen het aantal meditatie sessies en een vermindering van slaap gerelateerde opwinding.

Buiten meditatie zijn er nog enkele belangrijke gedragsveranderingen die je zullen helpen om sneller in te slapen:

  • Vermijd alcohol, sigaretten en cafeïne. Nicotine en cafeïne zijn beide stimulerende middelen en alcohol verstoort de duratie van enkele belangrijke slaapfases.
  • Eet ook niks zwaar meer voor je naar bed gaat, dat kan brandend maagzuur en ongemak veroorzaken, bovendien zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk.
  • Probeer op een regelmatige uur naar bed te gaan, maar je moet ook niet naar bed gaan als je nog niet moe bent.
  • Sport regelmatig, maar niet meer twee uur voor je naar bed gaat.
  • Yoga staat bekend als een natuurlijk slaapmiddel, dus dat kan je eens een kans geven.
  • En ten laatste, gebruik je slaapkamer enkel voor slaapkamer activiteiten, zodat je die plaats associeert met in slaap vallen, voorbereiden op de dag en natuurlijk andere leuke dingen die in de slaapkamer gebeuren!

Hier kan je meer lezen over meditatie.

Leave a Comment