Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Mindfulness Voor Kinderen

Mindfulness kinderen, wat is het nut ervan?

Mindfulness kind, dit is een veel voorkomende term die je steeds vaker hoort vallen. Om het goed te zeggen, mindfulness kind staat voor het verwelkomen van tolerantie, concentratie, geduld, focus en vriendelijkheid voor kinderen door zich te ontwikkelen. Hoe kunnen kinderen beginnen met mindfulness te oefenen? Dit artikel introduceert dit. Ook geven we een aantal interessante oefeningen.

Mindfulness kinderen, waarom?

De voordelen zijn enorm. Het is voor kinderen hierdoor makkelijker om om te gaan met verschillende situaties in het leven. Daarnaast hebben de kinderen hun aanwezigheid in het hier en nu vergroot zodat ze meer liefde, concentratie en kwaliteit kunnen brengen in hun taken en naar hun vrienden. Ten slotte kan het hen ook helpen om geen onmiddellijke reactie of oordeel te hebben op elke situatie of gebeurtenis.

Introduceer eerst in het kort de betekenis van mindfulness: wanneer je het woord “mindfulness” vertaald, betekent het “opmerkzaamheid”. Dan begin je het te beseffen, maar wat weet je nu precies? Het leren van mindfulness doe je met een open, warme en vriendelijke houding. Je bent altijd nieuwsgierig naar wat er gebeurt zodat je je vaardigheden op het juiste moment onder de knie kunt krijgen.

  • Leg je innerlijke gevoelens uit: je ervaringen en emoties. Je vertelt je innerlijke ervaring.
  • Besteed actief aandacht aan al je acties: of het nu gaat om taken of sociale zaken, je bent op dit moment gefocust op de acties.
  • Je kunt de gedachten, gevoelens en gedragingen van jezelf en anderen zien zonder oordeel. Daarom markeer je de dingen niet langer als goed of slecht
  • Het is niet nodig om direct te reageren op wat er gebeurt: je kunt de automatische reactie onderscheppen en laten ervaren.
  • Observeer wat er gebeurt: weet wat er in of gebeurt in je omgeving, zowel positief als negatief.

De volgende oefeningen behandelen deze vijf technieken. De meest bekende mindfulness oefeningen voor kinderen zijn waarschijnlijk de kikkers en de weersvoorspellingen. Volwassenen begeleiden de oefening de eerste paar keer, Op deze manier kunnen kinderen na verloop van tijd al het werk zelf doen.

Oefening 1: Stillzitten zoals kikkers doen.

Ga in een ontspannen houding zitten, rechte rug, en ontspan. Als je wilt, kun je je ogen sluiten. Voel je voeten op de grond, strek dan je rug en ontspan die schouders. Je kunt op je handen gaan liggen. Op je knieën, en daar stoppen. Kun je je voorstellen hoe het leven zou zijn als je een kikker was? Zittend ergens bij de vijver. Je bent natuurlijk geen echte kikker, maar wat je hebt is wat een echte kikker heeft. : Je kunt zo goed zitten! Hiervoor kun je je concentreren op rust. Je benen, armen, rug en billen zijn compleet stil. Ook zijn je hoofd en nek stil. Je hele lichaam is stil. Tegelijkertijd zul je van alles opmerken. Je merkt misschien dat er van alles in je lichaam beweegt. Je ogen of vingers …
Je merkt misschien ook dat je rustig en aandachtig ademt. Alles begint vanaf het puntje van je neus. De lucht komt langzaam binnen en stroomt dan weer naar buiten. Door nieuwsgierigheid kun je je concentreren op het uiterste van je neus en het gevoel daar voelen. Mogelijk merk je ook wat informatie op over hoe je ademhaling voelt in de buurt van je keel of borst. Als je verder gaat, hoe voel je zich dan bij je maag tijdens het ademen? Plaats gewoon je hand erop en je voelt hoe je buik beweegt elke keer dat je in- en uitademt. Is het niet heerlijk ontspannen? Je hoeft zelf niets te doen, dat spreekt voor zich. Je buik wordt rond en wordt dan minder. Ademhaling en aandacht zullen je kalmeren. Dit gebeurt nu … nu gebeurt het weer … gewoon voelen. Je kunt zitten zo lang als je wilt, en wanneer je klaar bent, dan kun je je ogen weer open doen.

Oefening 2: Luisteren.

Als je met je kindje bijvoorbeeld een wandeling maakt, kun je een paar minuten rustig bij je kindje zitten zodat je alle geluiden om je heen kunt horen. Bijvoorbeeld het zingen van vogels, elke voetstap, het ritselen van bladeren of het zoemen van bijen. Je kunt hier audiofragmenten voor laten afspelen, deze zijn vaak gewoon op het internet te vinden.

Oefening 3: Het voelen van de geluidsgolven.

Laat het kind meerdere keren ademen. Na een tijdje laat je ze het geluid horen. Het kan bijvoorbeeld een bel, gong, serviesgoed of muziekinstrument zijn. Na het geluid gehoord te hebben, zal het kind zich concentreren op het geluid totdat het geluid stopt. Vraag het kind aandacht te schenken aan het geluid van het geluid en hoe dit zijn gehoor beïnvloedt. Elke keer gaat de geluidsgolf, tot het moment dat geluid compleet stopt. Op dat moment moet je je kind de ruimte geven om een signaal af te geven.

Oefening 4: Het weerbericht.

Wat voor weer is het binnenin? Ontspannen en zonnig, of voelt het als regen? Is het bewolkt of stormachtig? Laat de weersvoorspelling veranderen. Je hoeft niets te veranderen. Het weer is goed, en het is nu echt goed. Daarom kun je het laten zoals het is. We kunnen het weer buiten niet veranderen. De stemming vanbinnen verandert vanzelf! Je hoeft er alleen maar genoeg bij stil te staan.

Oefening 5: Dankbaarheid.

Je bent een wonder, weet je dat? Je hele lichaam is een wonder. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op het haar op je hoofd, helemaal naar beneden, helemaal uitgespreid tot je kleinste teen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met uitademen. Als je inademt, kun je voelen dat je buik weer ronder wordt. Als je uitademt, voel je je buik weer plat worden. Op deze manier stroomt onze adem eindeloos door in het lichaam, net als de golven in de zee: vredig en kalm. Volg een paar keer: elke ademhaling zet uit en maakt de buik plat.

Bewustzijn van het hele lichaam.

Elke keer dat je inademt zul je je realiseren dat je lichaam zich in deze ruimte bevindt. Je weet dit omdat je bijvoorbeeld kan voelen waar je de grond of het kussen raakt. Wanneer je tot rust komt zul je weten hoe het voelt om dieper en dieper in de mat weg te zinken, en hoe alles los te laten: dit kunnen je zorgen, gedachten en angsten zijn.
En bovendien zul je als je inademt de mogelijkheid krijgt om je eigen lichaam echt te voelen, bijvoorbeeld je twee handen. Ontspan tijdens het uitademen alle spieren in je handen. Vroeg of laat zul je weer inademen, waardoor je tevreden bent met twee gezonde handen. Als je uitademt, kan het zelfs dat je zult glimlachen naar je handen omdat ze zo kostbaar zijn! Hierdoor kun je een zandkasteel bouwen of een boek lezen. Of je kunt schrijven, tekenen of de hond aaien. Je kunt ook contact opnemen met anderen. Je kunt hun hand vasthouden, en er zijn nog veel andere dingen.
Als je inademt, realiseer je je plotseling je arm. Laat ze tijdens het uitademen volledig ontspannen. Voel je bij het inademen blij met sterke armen. Met deze wapens geef je iedereen in je lieve familie een stevige en betekenisvolle knuffel. Met deze wapens kun je ook zwaaien of zwemmen. Je hebt nu ruimte om je te bedanken voor je armen. ‘’Dankjewel armen.’’
Als je weer inademt, realiseer je je plotseling je voeten. Wanneer je dan weer uitademt, zul je glimlachen. Het is fijn dat je twee voeten hebt. Hiermee kun je wandelen, sporten, rennen, dansen, fietsen … Als je op het strand loopt, voelen je voeten graag het warme zand. En bij regenval dan willen je voeten in een plas dobberen. O, soms zijn ze erg moe, en dan rusten ze graag. “Dank je wel, voeten.”

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *