Meditatie Voor Kinderen

Kindermeditatie, ja of nee?

Niet alleen wij als volwassen maar zeker ook kinderen zijn vaak in hun gedachten. Dit kan leiden tot angst, stress en slaapgebrek. Overheersen gedachten en emoties? Dan is mediteren voor de kinderen een geweldige manier om eens even lekker te onstappen en meer contact te leggen met wie ze zijn. Kindermeditatie is een zeer sterk middel om ze te helpen bij alles wat ze meemaken in hun drukke leventje, in dit artikel gaan we dit haarfijn uitleggen.

Waarom kinderen laten mediteren?

We bevinden ons in een bijzondere tijd vol kansen, kansen en nog eens kansen. In een prestatiegerichte samenleving zijn er in dit opzicht veel mogelijkheden en verwachtingen. Dit is dus niet enkel goed voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Ze leiden vaak een druk leven. Doe je best op school, doe het goed op de sportclub, en ondertussen moet er soms tijd gemaakt worden voor vermaak en ontmoetingen met vrienden. Ondertussen volgen ze de sociale media op de voet, volgen de nieuwste YouTube-video’s en spelen ze games. Al deze prikkels maken het soms te veel, en dat creëert druk en andere zorgen. Meditatie werkt ongelooflijk goed wanneer je soms alle zorgen even wilt vergeten.

Kinderen die in hun jonge jaren leren mediteren zullen dit gedurende hun leven altijd met zich mee dragen. Ze leren omgaan met dingen die ze vrezen en emoties die ze niet kunnen thuisbrengen. Ze leren hoe ze beter kunnen ontspannen, een beter concentratievermogen creëren en hun energie kunnen behouden, maar ook hoe ze hun hoofd kunnen verknoeien door op de verkeerde manier met dingen om te gaan. Kortom: kom in contact met jezelf. Niet alleen het goede kan van pas komen, maar ook dat wat er voor zorgt dat het minder goed gaat, het zijn juist deze dingen die helpen om dit soort gevoelens in de toekomst te voorkomen. Daarnaast krijgen kinderen juist door meditatie een heel ruim inzicht over zichzelf op jonge leeftijd, en dat zullen ze meenemen gedurende de moeilijkste periodes van hun leven zoals bijvoorbeeld de puberteit.

Meditatie is geschikt voor iedereen van alle leeftijden. Je hoeft geen specifieke religieuze overtuiging te hebben en Je hoeft ook niet ouder te zijn dan 50 jaar. Het is geschikt voor jong en oud, dus ook zeer geschikt voor kinderen. Voor alle kinderen (hooggevoelig of niet hooggevoelig).

Welke effecten heeft meditatie op kinderen?

Meditatie kan een hoop positieve effecten hebben op kinderen, zoals betere concentratie, een groter zelfvertrouwen meer creativiteit en fantasie, beter omgaan met vervelende emoties en bovenal, beter slapen.

Daarnaast omvat bepaalde begeleide meditaties voor kinderen ook onderwerpen als dankbaarheid, visualisatie, vertrouwen, liefde en bevestiging. Door te mediteren leren kinderen deze belangrijke onderwerpen automatisch.

Het belangrijkste is dat meditatie een geweldig hulpmiddel is: als alles te veel wordt, kunnen kinderen altijd vertrouwen op meditatie.

Wat zijn de uitdagingen van mediteren?

Kinderen kunnen dezelfde reden hebben om te mediteren als volwassenen, maar de techniek is iets anders. Het zijn tenslotte nog steeds (enthousiaste, rennende, vliegende) kinderen.

Wanneer volwassenen voor het eerst mediteren hebben ze meestal al een erg ongemakkelijk gevoel. Je weet niet hoe je moet gaan zitten, het duurt lang voordat je stopt met denken en je begint jeuk te voelen van het stilzitten. Maar hoe meer je doet, hoe gemakkelijker het zal zijn.
Met kinderen, wen er vanaf het begin aan. Gewoon stilstaan brengt al een aantal uitdagingen met zich mee. Daarom is een geleide meditatie voor kinderen een goed idee. Het enige dat je kind in feite moet doen, is luisteren.

Inspireer hen om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken. En tegelijkertijd leren ze zich te ontspannen.

In het begin voelen kinderen zich misschien een beetje beschaamd of zelfs opgewonden. Daarom is het van belang dat de meditatie in een veilige en comfortabele omgeving plaatsvind, zodat ze zich op hun gemak voelen en dicht bij hun ouders of vertrouwde mensen.

Zorg ervoor dat je kind zo min mogelijk, of het liefst helemaal niet wordt afgeleid en dat het stil is in de kamer. Zorg voor meer comfort met bijvoorbeeld extra kussens of dekens. Kan je kind zijn ogen niet gesloten houden? Of verandert je kind continu de manier waarop hij zit? Het maakt niet uit, er zijn geen vaste eisen.

Voor het slapen gaan is bijvoorbeeld een goed moment om te mediteren. Zo kun je heerlijk ontspannen en je dag op een mooie manier afsluiten en daadwerkelijk een nieuw soort traditie ontwikkelen met je kind.

Meditatie kind slapen.

Voor het slapengaan kan je ook best een geleide meditatie voor kinderen gebruiken, dit helpt vooral wanneer het kind moeite heeft met in slaap te komen. Dit betekent dat iemand (jij of een plaat) een ontspannend verhaal vertelt dat ontspanning stimuleert. Maar hoe gebruik je slaapmeditatie voor je kinderen? We geven je enkele tips om deze opdracht met succes te voltooien.

Als je ervoor kiest om in je eentje de meditatie aan te voeren, kun je je kind het beste instemming geven in het verhaal. Waar gebeurt het? In het bos of op het strand? Waarover gaat de meditatie? Misschien over dieren of schelpen. Het kan van alles zijn. Als je met een gemeenschappelijk idee begint kun je er een rustgevend verhaal van maken.

Net als wij houden kinderen ook van bepaalde geluiden. Laat ze daarom kiezen of je als ouder de meditatie begeleidt, of dat ze misschien liever naar geleide meditaties luisteren. Als ze kiezen voor geleide meditatie kan je ze bovendien ook verschillende typen met verschillende stemmen laten horen. Op deze manier kunnen ze hun favoriete stem aanwijzen.

Ademhalingsoefeningen.

Om in de stemming te komen kun je beginnen met ademhalingsoefeningen. Adem bijvoorbeeld zachtjes door de neus in en laat je buik opbollen. Adem vervolgens zachtjes uit om de buik weer plat te maken. Met een paar oefeningen wordt het kind rustiger en ontvankelijker voor meditatie.

Een andere manier om kinderen een warm en veilig gevoel te geven, is elkaars dankbaarheid te uiten voordat ze naar bed gaan. Zeg hen dat je vandaag dankbaar bent, voor wat dat dan ook mag zijn. Het is bijvoorbeeld mooi weer, of elkaar knuffelen en dank uitspreken dat jullie er voor elkaar zijn. Op deze manier kunt je actief de dag afsluiten.

In het begin houdt je kind er misschien niet van om gedurende lange tijd te mediteren of te luisteren. Geef dan niet meteen op. Als je kind in bed ligt, zet meditatie dan op de achtergrond (of blijf rustig praten). Uiteindelijk zullen ze wennen aan meditatie en zullen ze zich vertrouwd voelen.

Conclusie.

Meditatie voor kinderen is dus geen onzin, ze zijn er niet te jong voor. Meditatie is voor kinderen juist heel gunstig. Wanneer ze dit op jonge leeftijd aanleren dan hebben ze hier op latere leeftijd altijd profijt van. Het zal in het begin wellicht wat onvertrouwd voelen, maar dan is er slechts één aspect dat ze kan helpen, en dat is gewenning. Alles went, je moet er alleen de tijd voor nemen om de gewenning zijn werk te laten doen. Je moet niet proberen om meditatie op te dringen aan het kind, je moet ze er de tijd voor geven om te wennen. Meditatie helpt, maar dan moet je er wel enigszins plezier en rust uithalen, als kinderen het tegen hun zin gaan doen dan helpt de meditatie niet, en dan zullen ze hier ook later op geen enkele manier profijt uit halen.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *