Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

kleuren symbolisme

Kleurensymbolisme – Wat zegt je favoriete kleur over jou

Symbolisme is een stijl van kunst en literatuur waarbij symbolen en allegorieën gebruikt worden om diepere betekenissen en emoties over te brengen. Dit was een stroming die aan het eind van de 19e eeuw opkwam en is gebruikt in verschillende vormen van kunst, zoals literatuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Hiermee kun je ideeën en gevoelens suggereren die verder gaan dan wat expliciet wordt gezegd.

Wat is kleurensymbolisme?

Kleur symboliek is een onderdeel van symbolisme waarbij kleur wordt gebruikt om specifieke ideeën, emoties of concepten te vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, rood wordt vaak geassocieerd met passie, blauw met verdriet en groen met groei. Maar deze betekenissen kunnen verschillen afhankelijk van de culturele en historische context.

Wat is kleurenpsychologie?

En dan is er ook nog kleurenpsychologie. Dat is de wetenschap die zich bezighoudt met hoe kleuren ons gedrag, stemming en waarneming beïnvloeden. Ze onderzoekt hoe verschillende kleuren verschillende emoties op kunnen wekken, de manier waarop we beslissingen nemen beïnvloeden en hoe ze ons algemene welzijn kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld, warme kleuren als rood en geel zorgen vaak voor opwinding en energie, terwijl koele kleuren als blauw en groen ons eerder kalmeren en ontspannen. Dit heeft toepassingen in allerlei gebieden, zoals interieurontwerp, marketing en branding.

Wat zegt jouw favoriete kleur over jou?

Zoals je ziet valt er veel af te leiden uit een kleur. Onze favoriete kleur kan veel zeggen over onze persoonlijkheid en karakter. En weet je wat zo cool is aan tarotkaarten? Het begrijpen van kleurensymboliek kan je helpen om de kaarten nog beter te lezen en te begrijpen. En het goede nieuws is dat je waarschijnlijk al meer weet over kleurensymboliek dan je denkt! 

in dit artikel zullen we een aantal van de meest populaire kleuren bespreken en wat deze over jou zouden kunnen zeggen. We zullen het ook hebben over bepaalde kleuren in tarot en hoe het opmerken van kleur in tarotkaarten je begrip van de kaarten kan verrijken. Dus laten we beginnen en kijken wat jouw favoriete kleur over jou kan zeggen!

Kleurensymboliek in het Rider Waite Smith tarotdeck

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende tarotdecks. Als we het hebben over de betekenis van kleuren in tarot, bedoelen we meestal het originele Rider Waite Smith (RWS) tarotspel.

Waarom? Omdat het RWS tarot deck vol zit met symboliek en beelden die meerdere lagen van betekenis toevoegen aan elke kaart. En dat is met inbegrip van kleurensymbolisme. Het RWS houdt rekening met de kleurensymboliek die in de westerse cultuur heerst en is zeer weloverwogen in zijn keuze van kleuren op een manier die sommige andere, meer moderne kaartendecks niet zijn.

Dus als we het hebben over het bestuderen van de betekenis van elke tarotkaart en de beeldspraak en symboliek in de tarot, verwijzen we bijna altijd naar het RWS-deck.

Wat is kleurensymboliek in de tarot?

In de tarot worden kleuren gebruikt om betekenis toe te kennen aan kaarten en om onze emoties en gedachten uit te drukken. Dit kan variëren tussen verschillende kaartleggingen en de context waarin de kaarten worden gelegd. Kleuren kunnen ook gebruikt worden om de energie van een kaart te versterken of te verzwakken.

Wat zegt de kleur rood over jou?

De kleur rood wordt vaak geassocieerd met emoties zoals passie, emotie, energie en kracht. Mensen die rood als hun favoriete kleur beschouwen, worden vaak beschouwd als zelfverzekerd, assertief en ambitieus. Ze zijn vaak leiders en houden van het centrum van de aandacht.

Rood staat voor passie en gedrevenheid en wordt sterk geassocieerd met carrière, kracht, creativiteit, actie en beweging. De kans is dus groot dat carrière belangrijk voor je is, net als het beleven van je passie en je stempel drukken op de wereld. Je bent doelgericht, bent het liefst bezig en houdt van een avontuur! Je bent een doorzetter in hart en nieren.

In de tarot kunnen kaarten die rood bevatten duiden op actie, leiderschap en ambities. Dit kan aangeven dat je momenteel vol energie zit en dat je klaar bent om stappen te zetten om je doelen te bereiken.

De kaart in het tarotspel die het beste bij de kleur rood past is ‘Keizer’. Deze kaart straalt mannelijke kracht en ambitie uit. Ook laat het een bepaalde macht zien over de materiele wereld.

Wat zegt de kleur blauw over jou?

Blauw wordt vaak geassocieerd met emoties zoals rust, stabiliteit, vertrouwen en veiligheid. Mensen die blauw als hun favoriete kleur beschouwen, worden vaak beschouwd als betrouwbaar, verstandig en logisch. Ze zijn vaak goed georganiseerd en hebben een stabiele persoonlijkheid.

Ontspanning en naar binnen keren is waar je het meest van geniet. Je bent introvert, gevoelig en lijkt altijd meer rust in je leven te willen. Je voedt je creativiteit en inspiratie door naar binnen te gaan en je batterijen op te laden door tijd alleen door te brengen. Meditatie, schrijven, lezen, kristallen en aan de zee liggen zijn allemaal dingen waar je van houdt.

De kleur blauw wordt vaak verbonden aan het element water, de maan en het verleden.

In de tarot kunnen kaarten die blauw bevatten duiden op stabiliteit, verantwoordelijkheid en verstandigheid. Dit kan aangeven dat je momenteel een stabiele en verantwoordelijke houding hebt en dat je goed georganiseerd bent.

De kaart ‘Oordelen’ in het tarotspel is een typische blauwe kaart. Deze staat voor het herbeleven en evalueren van het verleden, voordat een nieuwe spirituele staat mogelijk is.

Wat zegt de kleur geel over jou?

Geel wordt vaak geassocieerd met emoties zoals opwinding, vreugde, optimisme en enthousiasme. Mensen die geel als hun favoriete kleur beschouwen, worden vaak beschouwd als vriendelijk, sociaal en optimistisch. Ze zijn vaak creatief en houden van het leven.

Je werkt aan kwesties die te maken hebben met overvloed, eigenwaarde en moed. Het stellen van sterke grenzen zal je door deze fase in je leven helpen, evenals het ontwikkelen van een vorm van zelfliefde en waardering. Je hebt misschien een sterke, geheime drang om op te treden in een toneelstuk of om je werk gepubliceerd te krijgen – in feite wil je de ster van de show zijn!

In de tarot kunnen kaarten die geel bevatten duiden op vreugde, emotionele stabiliteit en sociale interactie. Dit kan aangeven dat je momenteel een positieve en optimistische houding hebt en dat je omringd bent door vrienden en geliefden.

De kaarten ‘Dwaas’ en ‘Magiër’ geven goed weer wat de kleur geel betekent. Ze staan voor beginnende kracht, creativiteit, dromen en levensenergie. Beide kaarten zijn gericht op de toekomst: ze staan aan het begin van een nieuwe cyclus.

Wat zegt de kleur groen over jou?

Groen wordt vaak geassocieerd met emoties zoals harmonie, groei, gezondheid en natuur. Mensen die groen als hun favoriete kleur beschouwen, worden vaak beschouwd als evenwichtig, stabiel en verantwoordelijk. Ze zijn vaak goed geaard en hebben een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid.

Groen wordt vaak in verband gebracht met het element aarde en de planeet Venus. 

Wat zegt de kleur paars over jou?

Paars wordt vaak geassocieerd met emoties zoals geestelijkheid, wijsheid, mystiek en creativiteit. Mensen die paars als hun favoriete kleur beschouwen, worden vaak beschouwd als creatief, geestelijk en spiritueel. Ze zijn vaak nieuwsgierig en houden van het ontdekken van nieuwe dingen. Paars wordt ook vaak geassocieerd met luxe en rijkdom.

Paars staat ook voor een beloning. Je bent in staat hard te werken en hebt altijd een doel voor ogen. Je bent volhardend om dit doel te bereiken.

Je bent sterk gericht op spiritualiteit. Je bent bezig in contact te komen met je eigen goddelijkheid en je te verbinden met de geest. Je deelt veel van de blauw/groene trekken, maar je bent erg geïnteresseerd in dingen als astrologie, de kosmos, het lezen van gechannelde boeken, ascensie, hypnose en het activeren van je paranormale vermogens. Anderen vinden je misschien vreemd – maar dat kan je niets schelen!

Paars wordt in verband gebracht met de planeet Jupiter.

De symboliek van zwart

Waar denken we aan als we aan de kleur zwart denken? Duisternis, dood en angst, toch? Zwart staat voor negativiteit, verlies en verdriet.

Zwart is de ontkenning van kleur. Het is letterlijk geen kleur. Het staat voor het niets, voor daar waar het leven ophoudt. Maar ja, wie zijn wij om te oordelen 🙂. Als zwart je favoriete tint is ben je bewust van gevaar en je onzekerheden. Jij kan ook afstand nemen van een situatie en zo bekijken hoe je het het beste kan oplossen. Je kan goed omgaan met chaos.

De kunstenares van de originele Rider-Waite-Smith tarotkaarten, Pamela Colman Smith, heeft de kleuren niet voor niets gekozen. Alles wat we zien in de afbeeldingen van de kaarten is er om ons te helpen de intuïtieve boodschappen die we via de kaarten krijgen te interpreteren.

Neem bijvoorbeeld kaarten als de Duivel, de Toren en de Negen van Zwaarden. Deze kaarten dragen veel negatieve energie met zich mee, zoals beperkingen, verslavingen, rampspoed, verlies en angst. En dat is precies waarom ze zoveel zwart bevatten. Zelfs als je de betekenis van die specifieke kaarten niet perfect zou weten te verwoorden, krijg je een duidelijk negatief gevoel van de zwarte kleur.

De symboliek van wit

Wit draagt alle kleuren in zich. Het is de kleur van puurheid, vrijheid en wijsheid. Als dit je favoriete kleur is ben je waarschijnlijk goed in staat om abstract te denken en heb je grote geestelijke en spirituele vermogens. 

Je begrijpt inmiddels wel dat de betekenis van deze kleuren niet willekeurig werd bepaald door Pamela Colman Smith of Arthur Waite toen zij het RWS dek creëerden. Deze kleurbetekenissen bestonden al in ons collectieve bewustzijn en culturele betekenissen in onze samenleving.

De dood marcheert binnen op een wit paard in de kaart van de Dood. Dit laat zien dat de dood natuurlijk en zuiver is en noodzakelijk voor de wedergeboorte.

Hoe zit het met de Matigheid, die een wit gewaad draagt?  Matigheid gaat over het handhaven van zuiverheid door evenwicht en de wetenschap dat je alles in je hebt wat je nodig hebt om je wensen te manifesteren. Er is een zuiverheid en onschuld die bij dat begrip hoort, omdat het vereist dat we onze muren afbreken, beperkende overtuigingen en complexen loslaten, en echt teruggaan naar de Bron, naar de Geest, of naar je ware zelf. Het witte kleed van Matigheid helpt ons die betekenis te bereiken!

Als ze bijvoorbeeld rood of zwart zou dragen, zou deze kaart een heel andere uitstraling hebben en dus een andere betekenis.

De kleur wit illustreert hoe we allemaal eigenlijk al weten wat wit symboliseert, ook al hebben we er niet eerder over nagedacht. Wanneer dragen mensen wit? Doopsels, eerste communies en bruiloften, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wit is een kleur van zuiverheid, onschuld, reiniging en wedergeboorte. 

Conclusie

In dit artikel hebben we een aantal van de meest populaire kleuren besproken en wat deze over jou zouden kunnen zeggen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te weten te komen over jezelf en hoe jij je favoriete kleur interpreteert. Bedenk dat je favoriete kleur je niet beperkt, maar dat het een aanvulling is op wie je bent. Overweeg om je favoriete kleur te dragen of te omringen met die kleur, dit kan een positieve impact hebben op je emoties en gedachten.

We hopen ook dat de inleiding tot kleurensymboliek in de tarot je zal helpen om je nog meer verbonden te voelen met de beelden in je tarotkaarten. Er zijn zoveel lagen in de tarot dat het een eindeloos leerproces is. En dat maakt het werken met tarot tot een levenslange ontdekkingsreis.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *