Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Jezelf Vergeven En Loslaten – Hoe Doe Je Dat

Vergeef jezelf en laat los wat je geluk niet kan dienen

Van kinds af worden we opgevoed met de boodschap dat we anderen moeten vergeven als ze je hebben gekwetst of iets deden dat pijnlijk voor je was. Beseffen dat niemand perfect is hoort bij groeien.

Zelf ben je dat ook niet en hoe zou je perfectie kunnen verwachten bij anderen als je zelf ook fouten maakt. We leren anderen te vergeven maar hoe zit het met onszelf? Weinig ouders en opvoeders houden daar rekening mee tijdens het grootbrengen van hun kroost.

Er wordt steeds de nadruk gelegd op anderen te verschonen of vergiffenis te schenken maar zelf hebben we dat ook nodig. Jezelf vergeven zorgt voor innerlijke vrede en balans. Je moet alleen leren hoe je dat doet en daar gaat dit artikel je bij helpen.

Jezelf vergeven

Jezelf vergeven voor slecht gedrag kun je pas als je weet waar dat gedrag vandaan komt. Achter elke houding, of manier van optreden, gaat een oorzaak schuil zoals we reeds aanhaalden.

Het is best mogelijk dat die oorzaak niets te maken heeft met wat je deed maar, dat de reden waarom je het deed, een trigger was.

Wanneer je getriggerd wordt door iemand of door een situatie, komt je onderbewuste in actie waardoor je gaat reageren.

Die reactie is soms niet in overeenstemming met de reden maar dat heb je niet altijd onder controle. Je schuldig voelen na een uitval of slecht gedrag mag maar, je hoeft je niet schuldig te blijven voelen.
Jezelf vergeven voor slecht gedrag is een kwestie van zelfliefde en het bewust zijn van het feit dat je niet perfect bent.

Op zoek gaan in jezelf naar de oorzaak van de manier waarop je iemand behandel hebt en met jezelf aan de slag gaan is doeltreffender dan in je schuldgevoel te blijven hangen.

Hoe vergeef ik mezelf

Wanneer je de reden kunt vinden voor je uitval of ongepast gedrag, met bijvoorbeeld mindfulness of EFT, dan kun je ze bewust maken en ze gaan elimineren.

Indien je dit doet kun je jezelf vergeven en loslaten.

Want, wanneer je je bewust wordt wat jou triggert, dan ga je ook het patroon er achter zien en sneller herkennen. Zo kun je situaties ontwijken waarin je jezelf zou verliezen en dan hoef je je achteraf ook niet schuldig te voelen.

Als je je bewust bent van je patronen hoef je je ook niet meer te gaan verontschuldigen bij degene die je, bewust of onbewust, gekwetst hebt. Je zult merken dat je leven zoveel rijker wordt eens je de kwetsbare stukken in jezelf hebt genezen zodat ze niet meer onderhevig zijn aan triggers.

Jezelf vergeven en spiritualiteit

Elke gek heeft zijn gebrek

We zijn allemaal zielen die met een doel naar Moeder Aarde kwamen. Dit levensdoel is helemaal afhankelijk van persoon tot persoon. Jij hebt een ander doel dan je zus, je ouders, vrienden of vreemden.

Jij hebt iets anders te leren dan je naaste, ook al is hij/zij misschien wel jouw soulmate. En, omdat we mensen zijn met fouten en gebreken, leren we niet uit feestjes en partijtjes maar uit – soms keiharde – levenslessen.

Als je dit beseft, dan zul je ook begrijpen dat het helemaal niet zo erg is als je een fout maakt, iemand onbedoeld kwetst of je je eens niet correct gedraagt. Dit is wat we allemaal doen, dit maakt ons mens.

Hoe vergeef ik mezelf op spiritueel vlak

Jezelf vergeven spiritueel gaat dieper, of hoger zoals je wilt, dan op aards vlak. Zelfs wanneer je je verontschuldigt en echt berouw toont om wat je fout deed of waardoor je iemand kwetste, verandert iets in het universum.
Want, door het feit dat jij verbonden bent met alles wat is, zal alles wat jij hier doet, ook dààr verandering in brengen.

Vergiffenis vragen en schenken is een uitwisselen van positieve energie.

Op het moment dat jij positieve energie het universum instuurt, gaat dit verder uitdeinen en iedereen infecteren met positiviteit. Je kunt dat ook fysiek voelen.

Je ziet niet alleen een ontlading bij degene waar jij je tegen verontschuldigd hebt, je voelt ook dat er iets in jezelf verandert.

De hobbelpaard theorie

Heb je jezelf al eens afgevraagd wat je met schuldgevoelens bent en hoeveel energie het je wel kost om daar in te blijven hangen?

Eigenlijk is het net hetzelfde als rijden op een hobbelpaard. Het kost je een hoop energie en je komt er geen stap mee vooruit.

Waarom zou je er dan in blijven hangen terwijl je weet dat je groeit op zielniveau als je de kunst begrijpt om jezelf te vergeven en los te laten?

Ga op zoek naar tools en manieren om jezelf te bevrijden van alle schuldgevoelens die je wellicht al jaren meesleept. Er zijn een aantal therapieën die je hierbij kunnen helpen en die niet eens zo duur zijn.

Stop met het boycotten van je eigen leven

Verleg dat steentje in de universele rivier waardoor je positiviteit creëert die anderen ook infecteert en laat je schuldgevoelens voor wat ze zijn.

Jij kunt leven zonder schuldgevoel maar schuldgevoel kan niet bestaan zonder jou. Het boycot je alleen maar en weerhoud je ervan om voluit te leven en laat je niet zijn wie je werkelijk bent.

Ruim je rugzak op. Pak alles vast en gooi er uit wat je niet meer kan dienen in de toekomst. Je zult merken dat je heel wat puinsteen vindt dat zit te wachten tot het getriggerd wordt. Pak het vast, één voor één. Draai het om, keer het desnoods binnenstebuiten maar ruim het in ’s hemelsnaam een keertje op.

Het verkeerde plekje

Het is zo cliché maar ook zo verkeerd om te beweren dat, wat er ook in je leven gebeurt, je de dingen een plekje moet geven.

Mensen die zoiets zeggen doen dit natuurlijk met een goede intentie maar dan kun je je afvragen waar precies dat plekje is waar je nare herinneringen kunt stockeren zonder dat ze je nog hinderen.

Misschien in de spreekwoordelijke rugzak bij de andere negatieve aannames, herinneringen en overtuigingen?

Hoef je die dan niet mee te dragen en gaat die dan niet doorwegen?

De juiste plek voor alle negatieve dingen, zoals o.a. schuldgevoelens, is in de vuilbak buiten jezelf.

Je ziel opschonen

Die spreekwoordelijke rugzak is een stuk van je ziel dat bezwaard wordt met allerlei dingen die er niet hoeven te zitten. Al de schuldgevoelens voor die keer dat je niet aardig was tegen iemand, dat je loog, dat je geen goede moeder/vader/vriend/vriendin was enz enz enz..

Je ziel hoeft dit niet te blijven torsen want daar is ze niet voor bestemd.

Je ware warme hart tonen aan degene die je kwetste, jezelf vergiffenis schenken en het dan loslaten gaat je ziel een pak lichter maken.

En dàt is wat van jou een mooier mens maakt.

Dàt is waarvoor je naar Moeder Aarde kwam, om te leren hoe je aardse dingen oplost zodat ze het universum waarmee je verbonden bent, kunt zuiveren.

Photo by Andre Furtado from Pexels

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *