Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

FLOW

In Flow Geraken : De kunst van het beheersen van de Flow Staat

De gelukkigste mensen brengen veel tijd door in een “flow” staat, de staat waarin mensen zo betrokken zijn bij een activiteit dat niets anders er nog toe lijkt te doen; de ervaring zelf is zo aangenaam dat mensen het zelfs ten koste van een hoge prijs doen, puur omwille van het doen.

Mihaly Csikszentmihalyi

Ken je dat gevoel dat de tijd stopt als je iets aan het doen bent en er helemaal in opgaat. Het kan voor iedereen anders zijn, het kan gamen zijn, schrijven of zelfs fietsen.

Bijvoorbeeld, met mijn mountainbike door het bos scheuren brengt me in een andere wereld, er is geen tijd behalve het nu. Je moet volledig geconcentreerd zijn. Zozeer zelfs dat ik me één voel met de fiets. Het voelt alsof de fiets een verlengstuk van mijn lichaam is.

We leven in een moderne wereld waarin we constant worden blootgesteld aan prikkels en verantwoordelijkheden, wat soms leidt tot stress en uitputting. Gelukkig is er een oplossing! Je kunt namelijk productiever en creatiever blijven door in een “flow-staat” te geraken. Maar wat is een flow-staat precies en hoe kun je die staat bereiken en beheersen? Geen zorgen, in dit artikel leggen we het allemaal uit!

Wat is FLOW?

Heb je ooit een moment gehad waarin je helemaal opging in wat je aan het doen was en de tijd voorbijvloog? Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi beschrijft dit gevoel als “Flow”. Het is een staat waarin je volledig opgaat in een activiteit en een gevoel van tijdloosheid ervaart. Je bent volledig gefocust en in de “zone”. Het is een heerlijk gevoel van plezier, genot en creativiteit. 

In zijn boek “Flow: Psychologie van de optimale ervaring” beschrijft hij hoe belangrijk het is om deze staat te bereiken in ons dagelijks leven. Dus, laat ons uitzoeken hoe we in deze flow-staat kunnen komen en het kunnen beheersen!

Hoe kan je de “Flow Staat” bereiken?

Er zijn enkele belangrijke elementen die nodig zijn om in een flow-staat te geraken. Deze zijn:

  • Een uitdaging die aansluit bij onze vaardigheden
  • Concentratie en focus op de taak
  • Feedback op onze prestaties
  • Een gevoel van controle over de situatie

Om een flow-staat te creëren, moeten we ons dus richten op activiteiten waar we goed in zijn, maar die toch uitdagend genoeg zijn om ons uit te dagen. Bovendien moeten we ons volledig op de activiteit concentreren, en continu feedback krijgen op onze prestaties. Ook is het belangrijk om het gevoel te hebben dat we controle hebben over de situatie.

Hoe kan je de “Flow Staat” beheersen?

Eenmaal in een flow-staat, kan je deze staat beheersen door:

  • Je focus en concentratie te behouden
  • Het uitvoeren van taken die je interessant vindt en waar je goed in bent
  • Regelmatig pauzes in te lassen om jezelf te herstellen
  • Realistische doelen te stellen en uw prestaties te evalueren

Door deze stappen te volgen, kan je de staat vasthouden en het proces van het beheersen van de staat verbeteren.

Conclusie

Je weet misschien wel hoe het voelt om gestrest en overweldigd te zijn door alles wat je moet doen. Maar gelukkig is er een manier om dit te voorkomen en tegelijkertijd productiever en creatiever te worden, door in een flow-staat te geraken. Als we in deze staat zijn, voelen we ons gefocust, gemotiveerd en vol energie. Het is dus een geweldige manier om onze doelen te bereiken en onze prestaties te verbeteren. Maar hoe beheers je deze flow-staat? Gelukkig zijn er tools en technieken die we kunnen gebruiken om dit proces te verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Probeer de kunst van het beheersen van flow-staten vandaag nog toe te passen in je dagelijks leven en voel het verschil!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *