Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Ho'oponopono

Ho’oponopono – De Hawaiaanse kunst van het vergeven

“Maar de waarheid is dat het alleen jou hoeft te bereiken, via mij, want we zijn allemaal één en het gebeurt allemaal van binnen.”

Een fragment uit het voorwoord van Dr. Ihaleakala Hew Len, auteur van Zero Limits en Hawaïaans sjamaan en genezer.

Weet je wat Shunyata is? Het is een staat van absolute stilte in het boeddhisme. Het betekent eigenlijk gewoon “leeg”, zoals een glas zonder water. Geen gedachten, geen beweging, niks. En weet je wat het mooie is? Deze staat van non-dualiteit is de basis van Ho’oponopono, een oude Hawaiiaanse genezingspraktijk.

Om het simpel te zeggen, Ho’oponopono gaat over het rechtzetten van fouten. En het draait om liefde, dankbaarheid en vergeving. Het gaat over het nemen van verantwoordelijkheid, niet alleen voor je eigen acties, maar ook voor die van anderen. 

Deze praktijk is een manier om te helen, niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. Door te begrijpen en verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat er gebeurt in je leven kun je het verleden loslaten en in het moment blijven. En door te mediteren en te focussen op liefde, dankbaarheid en vergeving, kun je verandering teweegbrengen en in harmonie leven met jezelf en de wereld om je heen. Het is een krachtige en bevrijdende praktijk die zijn oorsprong vindt in de oude tradities van Hawaï.

Ho’oponopono is een krachtig geschenk dat ons in staat stelt om een werkrelatie te ontwikkelen met de goddelijkheid binnenin en te leren vragen om in elk moment onze fouten in gedachten, woorden, daden of handelingen te zuiveren. Het proces gaat in essentie over vrijheid, volledige vrijheid van het verleden”.

Morrnah Nalamaku Simeona, Ho’oponopono Meester Leraar

Dr. Hew Len en zijn werk met Ho’oponopono kreeg pas echt aandacht toen hij een hele afdeling vol crimineel krankzinnigen genas zonder ooit de gevangenis of de patiënten te bezoeken. Hij bekeek gewoon hun dossiers en genas ze door zichzelf te genezen. En het resultaat was ongelooflijk. Niet alleen veranderden de gevangenen, maar ook de sfeer in de hele afdeling verbeterde gedurende vier jaar.

Hew Len vergelijkt onze hersenen met een computer. Als we informatie op het scherm wissen, gaat het niet weg, het gaat alleen naar de prullenbak. Onze herinneringen werken net hetzelfde. Ze zijn opgeslagen in het onbewuste en we verwerken en begrijpen dingen op basis van wat we onthouden. En met Ho’oponopono kun je deze herinneringen veranderen en jezelf genezen.

Wist je dat ons onderbewustzijn elke seconde 11 miljoen informatiebits verwerkt? Dat is een hoop informatie! Maar als we een staat van leegte willen bereiken, moeten we de verkeerde gedachten opruimen die onze geest binnenkomen. En daar komt Ho’oponopono om de hoek kijken. Het helpt je de destructieve boodschappen op te ruimen die continu naar ons worden gestuurd. Bovendien brengt het je in direct contact met het goddelijke bewustzijn dat in ons allemaal bestaat.

Theorie van Ho’oponopono

Weet je hoe het in vroegere tijden ging? Als iemand zich misdroeg, voelde niet alleen die persoon zich verantwoordelijk, maar ook de hele familie, clan en het dorp. En dan werd Ho’oponopono gebruikt. Dit werd door het hele dorp gedaan en gericht aan de ultieme Geest en Gaia. De kern van de mantra was:

“Wij zijn verantwoordelijk.”

“Het spijt ons.”

“Vergeef ons alstublieft.”

Ho’oponopono zegt dat we allemaal verbonden zijn. Dus als we iets verkeerds zien gebeuren, is dat een deel van onszelf dat ons naar die situatie heeft gebracht. Elke gebeurtenis in ons leven komt ons tegemoet door de vibraties die we uitzenden.

Wij creëren onze eigen realiteit en trekken mensen, situaties en dingen aan door onze vibraties. Als we in een bepaalde situatie zitten is het aan ons om dat deel van onszelf te helen dat ons daar heeft gebracht. Zo lossen situaties zichzelf op.

Toen Joe Vitale (co-auteur van het boek Zero limits) Hew Len ontmoette en vroeg hoe hij de criminele afdeling in het staatsziekenhuis in Hawaï genas, antwoordde Hew Len simpel: ‘Ik zuiverde gewoon het deel van mij dat ik deelde met hen.’ Hij bedoelt dat we door verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf, ook verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om ons heen.

De Ho’oponopono-techniek richt zich op liefde en vergeving. Het beste om een probleem aan te pakken is door de situatie of persoon te accepteren, te vergeven, jezelf te vergeven en alles om te zetten in liefde. Hew Len zei: ‘Ik bleef maar zeggen ‘sorry’ en ‘ik hou van je’, steeds opnieuw’, en zo bleef hij elke patiënt op de afdeling zuiveren.

De rol van het onderbewustzijn

Om een staat van leegte te bereiken waar geen gedachten, woorden, herinneringen, programma’s, overtuigingen of wat dan ook zijn, moeten we de rotzooi verwijderen en ons verbinden met het Goddelijke.

Hew Len zei: “Je hebt twee manieren om je leven te leiden, vanuit herinnering of vanuit inspiratie. Herinneringen zijn oude programma’s die zich herhalen. Inspiratie is het Goddelijke dat je een boodschap geeft. Je wilt vanuit inspiratie komen.”

Het ‘Ho’oponopono’-proces:

  • Sluit je ogen en concentreer je op de lege ruimte in je geest of je geestesoog.
  • Breng een persoon/ situatie/gevoel of voorwerp dat je wilt genezen in je geestesoog.
  • Voel het oneindige licht van de bron (hogere zelf) op de top van je hoofd en in je hele lichaam stromen, van top tot teen. Het licht stroomt door de top van het hoofd, gaat over het hele lichaam en komt uit je hart, waardoor de hartchakra wordt geopend. Genereer een gevoel van compassie en een verlangen om de persoon of situatie of het gevoel of object te genezen.
  • Verzeker jezelf ervan dat het goed is om de persoon/situatie/het gevoel of object te helen.
  • Vraag om vergeving door te zeggen: het spijt me, vergeef me alsjeblieft. Vergeef ook de andere persoon/situatie/het gevoel of voorwerp, want als je iemand vergeeft, vergeef je ook jezelf.
  • Spreek dan je liefde uit voor de persoon/situatie/het gevoel of object en toon je dankbaarheid door dank je wel te zeggen.
  • Laat de persoon na je gesprek wegzweven waar hij of zij thuishoort en knip het aka-koord door (aka is een Hawaïaans woord voor energiedraden die we met alles en iedereen hebben. Het bestaat uit ideeën, gevoelens, gedachten en informatie en alle vormen van contact die er bestaan, fysiek of anderszins), indien van toepassing of als je een relatie met de persoon hebt, is het aan te raden hem of haar in jezelf op te nemen.
  • Herhaal de procedure met wie je maar wilt. Vergeet niet het verschil in hen & jezelf op te merken en herhaal het proces zo vaak als nodig is, tot je geen enkele negativiteit voelt.

We zijn allemaal verbonden door energie en onze gedachten en woorden hebben een specifieke vibratie. Als we onze dagelijkse gedachten vullen met liefde, dankbaarheid, waardering en acceptatie, voelen we ons bevrijd van negatieve emoties zoals wrok, schuld en angst. Met Ho’oponopono worden we herinnerd aan onze creatieve krachten en kunnen we onszelf en anderen genezen.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *