Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Hoe Krijg Je Meer Zelfvertrouwen

Iedereen heeft wel eens last van een stemmetje in het hoofd dat wel eens aardige of onaardige dingen zegt. Helaas kan dat stemmetje jou ook onderuit halen.Het klinkt wellicht gek, of juist niet. Maar dat stemmetje en wat het zegt heb je compleet zelf in de hand, zo ook je eigen zelfvertrouwen heb je compleet zelf in de hand. Het klinkt misschien lastig, maar wat je moet doen is zorgen dat je zelf de controle hebt over je eigen zelfvertrouwen.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Veel mensen kampen met dit probleem. Dit is ook niet gek. Zelfvertrouwen opbouwen is een van de moeilijkste taken die een mens zichzelf kan opleggen, maar meer zelfvertrouwen is wel belangrijk als je goed in het leven wilt staan. Vandaag behandelen wij het onderwerp: zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen krijgen

Het zelfvertrouwen vergroten is niet een kwestie: “Zo gezegd, zo gedaan.” Het is een behoorlijk lastig iets, vooral omdat voor zelfvertrouwen een hoop nodig is.

Voor sommigen klink het allemaal zo voor de hand liggend en simpel, maar het zelfvertrouwen vergroten ligt niet zo eenvoudig als tegen jezelf praten en zeggen dat je jezelf vertrouwt. Er zijn een aantal tips die je kunt volgen die helpen bij het opbouwen van meer zelfvertrouwen.

Waarom wil jij groter zelfvertrouwen hebben?

Voordat we verder gaan met de tips, bedenk eerst eens waarop jij meer zelfvertrouwen wilt hebben, en waarom het zo belangrijk is.

Voor wat anderen van je vinden.

Voor de meeste mensen geldt dat het belangrijk is hoe anderen naar hen kijken. Wanneer je een groter zelfvertrouwen hebt ben je vaak makkelijker in omgang. Wanneer de omgeving meer vertrouwen in je krijgt zal dit ervoor zorgen dat je meer vertrouwt in je eigen mogelijkheden.

Voor jezelf.

Daarnaast is het voor jezelf ook wel lekker. Het leven wordt veel makkelijker. Je ziet minder obstakels bij een hoop dingen, dit is uiteraard altijd fijn.

Je zult minder op zoek gaan naar waardering en acceptatie, dat heb je simpelweg niet meer nodig. Dat stemmetje in je hoofd zal je niet meer onderuit halen.

Meer lef, meer vrijheid.

Je maakt gemakkelijker keuzes, je voelt je vrijer, je hebt meer zelf.

Doordat je in jezelf weet te geloven is het veel makkelijker om je doelen te bereiken. Jouw overtuigingen hebben een veel grotere impact op waar je uiteindelijk zal uitkomen.

Tips voor groter zelfvertrouwen.

Er zijn een aantal tips die we je kunnen geven om je zelfvertrouwen te vergoten. Met deze tips zal het al een stuk makkelijker worden om te geloven in jezelf, om vrijer te worden, en om datgene te bereiken wat jij graag wilt.

Praat met jezelf, op de juiste manier.

Maak gebruik van affirmaties. Hiermee bedoelen we korte maar krachtige zinnen die bijdragen aan een groter zelfvertrouwen.

Bedenk een aantal positieve uitspraken, schrijf ze op, en lees ze aan jezelf voor. Herhaal dit meerdere keren per dag, hoe vaker je dit doet, hoe beter.

Als je allerlei dingen vaak tegen jezelf zegt, dan ga je er in geloven. Daarom is het belangrijk dat je dit op een positieve manier gebruikt.

Je zelfvertrouwen zal namelijk sterk dalen wanneer je tegen jezelf zegt dat je dingen niet kunt, dit is ook wat veel mensen doen, zichzelf naar beneden halen.

En wanneer je dit vaak genoeg zegt, dan ga je er in geloven.

Wat je daarentegen dus veel beter kunt doen is dit systeem gebruiken op een positieve manier. Zodat wanneer je positieve dingen zegt tegen jezelf dat je hier ook in gaat geloven, en dat je daarmee je zelfvertrouwen vergroot.

Verban perfectionisme.

Perfectionisme zorgt voor een blokkering in vooruitgang. De angst dat alles niet compleet perfect zal verlopen zal er voor zorgen dat je pas op een laat moment in actie komt. Je zult daarom ook voortdurend aarzelen.

Een fijne manier om dit los te laten, is door vooruit te kijken. Zet kleinere stappen, elke stap die vooruit gaat en niet blokkeert, zorgt voor een groter zelfvertrouwen.

Wees niet te streng voor jezelf wanneer je een fout maakt.

Fouten maken is iets waar we als mensen een hekel aan hebben. Zowel bij anderen als bij onszelf. Echter, fouten maken is iets wat wij mensen nu eenmaal doen.

Je probeert ze uiteraard te vermijden, maar niemand is perfect.

Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben direct de neiging ongelooflijk streng tegen zichzelf te zijn wanneer ze een fout maken, dit is helemaal nergens voor nodig.

Fouten maken is uiteraard niet het beste wat je kunt doen. Maar je moet niet te streng zijn voor jezelf. Er zit namelijk een verschil in het doelbewust maken van fouten en mensen daarmee willen kwetsen, of fouten maken uit stommiteit.

Wanneer, en het is aan te nemen dat het tweede het geval is, dan is er geen enkele reden om jezelf hard te straffen.

In deze zin gaat het niet om de fouten die je maakt, het gaat erom hoe je er mee omgaat, hoe je er van leert en hoe jij jezelf betert. Je kunt een gemaakte fout ook bekijken van de positieve kant, het geeft je de mogelijkheid om jezelf te verbeteren.

Vier je successen.

Een grote stap richting het zelfvertrouwen vergoten, is het regelmatig stilstaan bij de successen die je behaalt hebt.

Je moet je uiteraard deels focussen op dat wat nog niet goed gaat, en zo jezelf continu verbeteren. Maar je kunt je ook meer focussen op dat wat er wel goed gaat, om deze sterke kanten te gebruiken om jezelf nog sterker te maken.

Het is belangrijk dat je viert wat je goed doet, doe dit met mensen die blij voor je zijn. Doordat je successen viert kun je jezelf steeds meer overtuigen van je eigen kwaliteiten, en dat is belangrijk.

Probeer vriendelijker te zijn tegen anderen.

Wanneer je jezelf vriendelijker opstelt naar mensen in je omgeving, dan ga je ook anders kijken naar jezelf. Je krijgt een ander zelfbeeld, je kunt jezelf dan in je gedachten schouderklopjes geven in je eigen gedrag.

Dit is eigenlijk een win-win situatie. Anderen zijn blij en tevreden met jouw gedrag, je krijgt hier vaak ook vriendelijk en leuk gedrag voor terug en je kunt jezelf zien als een beter mens.

Het is niet per definitie zo dat wanneer jij probeert goed te doen voor anderen dat zij ook automatisch goed zullen doen voor jou. Maar wat absoluut wel geldt, doe tegen anderen zoals jij wilt dat anderen doen tegen jou.

Goed doen voor anderen is een prachtige eigenschap, maar vergeet niet, nooit ten koste van jezelf. Wanneer je deze streep overgaat dan zul je hier zelf alleen maar nadeel van ervaren.

Jezelf met jezelf vergelijken.

Wat veel mensen doen is zichzelf met een ander vergelijken, zo willen zijn als een ander. Maar mensen vergeten vaak dat het veel belangrijker is om de beste versie van jezelf te zijn dan om zo goed mogelijk iemand anders proberen te zijn.

Focus jezelf op wat echt belangrijk is, de goede kanten van jezelf, en zorg ervoor dat jij jezelf op een positieve manier ontwikkeld. Wanneer je merkt dat je groeit, dan zullen je zorgen vanzelf afnemen.

Een mooi voorbeeld is de basketballer Michael Jordan, die zei dat hij zo veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan.

De beste basketballer aller tijden ondersteund dus de bewering: om zelf beter te worden moet je kijken naar wat jij goed doet, naar het zijn van de beste versie van jezelf en niet willen zijn zoals anderen. Dat is zonde, want als je jezelf bent ben je zo veel mooier.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *