Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Hoe Ga Je Om Met Een Negatief Zelfbeeld?

Aan de buitenkant is het vaak niet te zien, maar veel mensen lopen rond met een negatief zelfbeeld. En dat is ook niet vreemd, in een maatschappij waar social media een grote rol speelt en je meer dan ooit vergeleken wordt met anderen. Hoe kun je een negatief zelfbeeld veranderen, en hoe ontstaat het eigenlijk? Lees meer in dit artikel.

Oorzaken van een laag zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld heeft verschillende oorzaken. Je zelfbeeld wordt meestal niet bepaald door hoe je er uit ziet of wat je allemaal kunt, maar meer door hoe jij over jezelf denkt. De gedachten die je over jezelf hebt, zijn niet altijd waar. Ze worden beïnvloedt door je opvoeding, gebeurtenissen en je omgeving.

Jeugd en opvoeding

Wanneer je in je jeugd vaak te horen kreeg dat je dingen niet goed deed of als je gepest werd, is de kans groot dat je een positief zelfbeeld ontwikkelt. Maar ook juist een gebrek aan complimenten en positieve bevestiging kan zorgen voor een minderwaardigheidscomplex.

Omstandigheden en gebeurtenissen

Niet alleen pesten, maar ook bijvoorbeeld een gebroken relatie kan zorgen voor een laag zelfbeeld. Vooral als je jezelf de schuld geeft van een gebeurtenis terwijl het misschien wel helemaal niet aan jouw ligt. Veel mensen voelen zich niet goed genoeg doordat ze afgewezen zijn. Dat kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij het verliezen van een baan.

Social media

Of je het nu wilt of niet, social media heeft invloed op je zelfbeeld. Je ziet continue beelden voorbijkomen van vrienden of kennissen die er goed uit zien en het helemaal voor elkaar lijken te hebben, en daar kan je je heel onzeker door voelen. Je gaat jezelf vergelijken met anderen en vergeet dat jij uniek bent. .

Perfectionisme

We leven in een maatschappij van perfectionisme waar alles altijd beter, mooier en sneller moet. De lat ligt enorm hoog, zelfs als het gaat om hobbies of onze kookkunsten. Alles gaat immers op de foto en moet er dus perfect uitzien. Veel mensen voelen een enorme druk om te presteren en omdat dat niet altijd lukt, kunnen ze een laag zelfbeeld krijgen.

Een negatief zelfbeeld behandelen

Om te beginnen, is het belangrijk dat je begrijpt dat het helemaal niet vreemd is als je onzeker bent over jezelf. Je bent echt niet de enige. Maar wees gerust, je kunt een negatief zelfbeeld veranderen. Als je je bewust bent van de oorzaak van het probleem, ben je al een heel eind op weg. Hier volgen een aantal tips:

Accepteer wie jij bent.

Jij bent uniek. Er is niemand op de wereld zoals jij. En jij hebt je eigen talenten. Je hoeft dus niet dezelfde resultaten te halen als een ander, en je hoeft er ook niet hetzelfde uit te zien als een ander. Herinner jezelf hier elke dag aan. En bedenk dat wat je bij anderen aan de buitenkant ziet, zeker op social media, niet de realiteit weergeeft. Iemand kan vol zelfvertrouwen overkomen, en zich van binnen toch een mislukkeling voelen.

Kijk naar wat jij wel kan.

Er is altijd wel iets waar jij goed in bent. Dat hoeft niet iets creatiefs of academisch te zijn. Misschien kan je heel goed luisteren of gewoon voor een andere klaarstaan. Schrijf het eens op. En bedenk welke talenten of vaardigheden je verder zou willen ontwikkelen. En als je iets kleins presteert, je hebt je huis bijvoorbeeld goed opgeruimd, geef jezelf dan een compliment, ook al is het maar iets heel kleins. Je mag best trots zijn op jezelf!

Vraag een vriend of vriendin om hulp

Vaak kunnen we heel negatief in de spiegel kijken, maar zien anderen ons met een veel positievere blik. Vraag eens hoe een vriend of vriendin je ziet, en vraag ze of ze echt eerlijk willen zijn. Ook als is het misschien moeilijk te geloven, het helpt wel om positieve dingen te horen. En als je vrienden hebt die alleen maar negatief over je praten, moet je overwegen of dit wel echte vrienden zijn.

Verander alleen wat je kan veranderen

Als je negatieve zelfbeeld vooral met je uiterlijk te maken heeft, moet je realistisch kijken naar wat je kunt veranderen en wat niet. Je bent zoals je bent, maar als je niet goed voor jezelf zorgt, zie je er minder gezond uit en dat kan voor onzekerheid zorgen. Als je onzeker bent op je werk, kijk dan of je een cursus kan volgen om nieuwe vaardigheden te leren, of dat je begeleiding nodig hebt.

Leg de lat niet te hoog

Veel mensen worden onzeker omdat ze veel te veel proberen te doen en hele hoge doelen proberen te bereiken, en dit lukt gewoon niet. Probeer realistisch te blijven en stel haalbare doelen voor jezelf. Vraag jezelf af welke activiteiten je te veel energie kosten en van welke dingen je juist blij wordt.

Sport en ontspanning

Door te sporten, te wandelen of te fietsen ga je lekkerder in je vel zitten en zal je je ook zekerder voelen. Maar ook door te genieten van mooie dingen zoals kunst of de natuur. Gun jezelf eens een bad, een massage of breng een bezoekje aan de kapper, laat jezelf verwennen, want je bent het waard.

Reken af met je verleden

Een negatief zelfbeeld behandelen is lastig als je nog vast zit in pijn en verdriet uit het verleden. In dat geval is het verstandig om professionele hulp van een coach of psycholoog te zoeken. Die kan je helpen met het verwerken van verdriet en je perspectief bieden. Je kunt je dan gaan richten op wie je nu bent en het soort persoon dat je wilt zijn.

Hoe ga jij om met onzekerheid? Deel het met ons in een reactie hieronder.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *