Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Hoe Creëer Je Bewustwording?

Wat Betekent Bewustwording?

Bewustwording is alles wat je opmerkt in het leven. Het gaat om opletten. Het zijn de details die je oppikt uit je perceptie van de wereld. Het is je bewustzijn dat actief informatie uit je omgeving verzamelt en verwerkt. Het is hoe je het leven ervaart.

Wat Is Bewustwording Van Jezelf?

Als ‘bewustzijn‘ gaat over het opmerken van dingen in de wereld, gaat ‘zelfbewustzijn‘ over je bewustzijn op jezelf richten. Het is jouw vermogen om jouw gevoelens, jouw fysieke sensaties, jouw reacties, jouw gewoonten, jouw gedrag en jouw gedachten op te merken. Je bent je bewust van al die verschillende aspecten van jezelf alsof je een andere persoon bent die je observeert.

Een andere manier om erover na te denken, is door aandacht te schenken aan je intuitie, ook wel bekend als je 6e zintuig of je onderbuikgevoel. We hebben allemaal een zelfbeeld van hoe we willen dat anderen ons zien. Je ziet jezelf misschien als punctueel, maar in werkelijkheid ben je vaak te laat op afspraken.

Zelfbewustzijn gaat over het focussen op de realiteit van je gedrag en niet op het verhaal dat je over jezelf vertelt.

Hoe Vergroot Je Je Zelfbewustzijn?

Zelfbewustzijn vereist zelfonderzoek. Houd er echter rekening mee dat een eerlijke, niet-oordelende zelfanalyse niet eenvoudig is. We hebben de neiging om onszelf uit te schelden voor onze tekortkomingen of te fantaseren over hoe geweldig we zijn, terwijl dat niet het geval is.

We hebben allemaal een unieke mix van ‘goede’ en ‘slechte’ eigenschappen, maar we zijn ons er grotendeels niet van bewust. Om objectief over onszelf te reflecteren, moeten we onze geest tot rust brengen en ons hart openen, onszelf vergeven voor onze onvolkomenheden en onszelf complimenten geven, maar alleen waar we ze verdienen.

Je zelfbewustzijn over verkeerde attitudes of ongepast gedrag vergroten vereist gemoedsrust, tijd, aandacht en focus. Als je van tevoren weet dat je inderdaad op positieve manieren kan veranderen door een dieper zelfbewustzijn te ontwikkelen is het de moeite waard om aan die persoonlijke kwaliteiten te werken die je het meest waardeert. Maar eerst moet je door zelfonderzoek in jezelf kijken om te zien wat er is, wat vaak minder duidelijk is dan je denkt.

Waarom Is Bewustwording Van Jezelf Belangrijk?

Een hoog zelfbewustzijn is een solide voorspeller van goed succes in het leven, misschien omdat een zelfbewust persoon weet wanneer een kans goed bij hem past en hoe hij een geschikte onderneming goed kan laten werken.

Eerlijk gezegd werken de meesten van ons op “automatische piloot”, zich nauwelijks bewust van waarom we slagen of falen, of waarom we ons gedragen zoals we doen. Onze geest is zo druk met het dagelijkse gebabbel dat we meestal alleen aan onszelf reflecteren als er iets vreselijk misgaat.

Misschien struikelen we door een sollicitatiegesprek of een academische test waarvan we dachten dat we er goed op waren voorbereid, of we pakken iets in ons leven onhandig aan waarvan we dachten dat we er goed in waren, of misschien verliezen we een romantische partner vanwege een misverstand waar gevoelens gekwetst zijn.

Onze reactie in uitdagende situaties is vaak om defensief te zijn, excuses te maken of iemand anders de schuld te geven, omdat we ons eigen aandeel in de ramp niet willen zien. Als we onszelf kunnen observeren tijdens dergelijke incidenten, is dat een goed begin van ons zelfbewustzijn.

Hoe Creëer Je Bewustwording?

Hier zijn enkele suggesties om zelfbewustzijn op te bouwen:

Beoefenen van mindfulness

Mindfulness is vergelijkbaar met zelfbewustzijn in die zin dat ze allebei betrekking hebben op het bewust naar binnen richten van je gedachten om je meer bewust te worden van je innerlijke staat, om je gedachten en overtuigingen te observeren, en om op te merken wat je emoties triggert terwijl ze stijgen en dalen.

Mindfulness omvat gerichte aandacht op het moment voor wat je ook doet, en omvat oefeningen zoals meditatie of het tot rust brengen van de geest.

Word een goede luisteraar

‘Uit jezelf komen’ door je op een ander te concentreren is een goed tegengif om neerwaartse spiralen van zelfdestructief denken te stoppen. Door open te staan ​​voor iemand anders kan je leren objectief en zelfs liefdevol te luisteren naar wat die persoon wil of nodig heeft. Dit helpt je op zijn beurt om ook objectief en liefdevol naar je eigen innerlijke dialogen en meningen te luisteren.

Werk aan je eigenwaarde

Heel vaak is de mening die we over onszelf hebben gebaseerd op wat anderen denken, of juister, op wat we denken dat anderen over ons denken. Als je als kind vaak bekritiseerd werd, kan je als gevolg daarvan een laag zelfbeeld en gevoeligheid voor afwijzing ontwikkelen.

En langs de andere kant, als je werd geprezen als een ‘prins of prinses’, zal je waarschijnlijk een hoog zelfbeeld ontwikkelen, of dat nu terecht is of niet. Zoveel van je overtuigingen zijn begraven in je onderbewustzijn, waar ze onherstelbare schade kunnen aanrichten als ze niet worden onderzocht en opnieuw worden gekalibreerd om beter weer te geven wie je werkelijk bent.

Je bent het aan jezelf verplicht om zelfbewuster te worden van de gedachten en

overtuigingen binnenin. Je onderbewustzijn beweert namelijk dat deze ideeën en overtuigingen waar zijn, dus als ze niet worden onderzocht kan je slechts een spons worden voor de maatschappelijke populaire mentaliteit en veel van je uniekheid verliezen.

Zelfbewustzijn kan je gevoel van eigenwaarde verbeteren omdat je zal weten wie je bent en wat je gelooft. En dat stelt je vervolgens in staat om door het leven te gaan met een sterk kompas om je op het gekozen pad te leiden.

Een dagboek bijhouden

Door je gedachten of ideeën over een bewustzijnsstroom op te schrijven begin je je open te stellen voor die kwetsbare plekken binnenin. Schrijven onthult soms wat contemplatie niet doet, dus deze methode van zelfonderzoek kan je helpen bij het vergroten van je zelfbewustzijn.

Je verhaal vertellen, je ellende op papier zetten, je fantasiesituatie bedenken – dit zijn manieren waarop je onderbewustzijn tot je kan spreken en onthullen wat er echt ‘aan de hand’ is. Laat je geest vrij zijn en verwonder je over wat het kan onthullen over jou en enkele van je begraven wonden die om genezing schreeuwen.

Werk met een aantal van deze ideeën om te ontdekken wat erachter zit met de bedoeling jezelf beter te leren kennen.

Luister naar feedback van anderen

Omdat we ons eigen beste publiek zijn, missen we misschien iets in onze zelfbeoordeling. Dat is waar de objectiviteit van anderen het nuttigst kan zijn bij zelfevaluatie. Als je de moed hebt, vraag dan een vriend of kennis naar hun mening over jou, of vraag hoe je een project hebt geleid waaraan je samen hebt gewerkt of hoe je jezelf hebt aangepakt in een eigenzinnige situatie.

Opbouwende kritiek is natuurlijk het beste, maar probeer veerkrachtig te zijn en bereid te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Communicatie in relaties is buitengewoon belangrijk, maar je moet ervoor openstaan ​​om naar elkaar te luisteren, zelfs als wat er wordt gezegd, onvolmaakt wordt gezegd of moeilijk te horen is.

Wanneer je een aspect van je zelf onthult dat wat extra verfijning kan gebruiken moet je bereid zijn om verder te kijken dan het voor de hand liggende om zo het onderliggende geheim of de wonde bloot te leggen. Als je iets vindt dat opnieuw moet worden aangepast, maak dan een mentale of schriftelijke notitie voor jezelf om er later naar te kijken als je wat tijd alleen hebt voor je zelfzorg.

Als bij nader onderzoek een kritiek niet waar lijkt te zijn, overweeg dan of ze op je projecteren waar ze zelf “schuldig” aan zijn of mee worstelen. Misschien koestert die persoon wrok. Als dat het geval is, oefen dan te luisteren naar wat ze te zeggen hebben en probeer in plaats van defensief te reageren, het probleem tot op de bodem uit te zoeken, zodat je verzekerd bent van een gezonde vriendschap.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *