Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

eigenwaarde verhogen

Heb je een laag zelfbeeld? Gebruik deze 5 effectieve technieken om het nu te verhogen!

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet genoeg waarde hebt als persoon? Het is belangrijk om te weten dat onze eigenwaarde invloed heeft op alle aspecten van ons leven, zoals onze opleiding, carrière, geestelijke gezondheid en relaties. Maar hoe weet je eigenlijk of je een laag zelfbeeld hebt? En wat kun je doen om je gevoel van eigenwaarde te vergroten, zodat je met meer vertrouwen en vreugde door het leven kunt gaan?

Eigenwaarde

heb je wel eens nagedacht over hoe je over jezelf denkt? Dat is eigenlijk wat eigenwaarde is: het beeld dat je van jezelf hebt. Als je jezelf op een positieve manier ziet en vertrouwen en respect hebt voor jezelf, dan heb je een gezond gevoel van eigenwaarde.

Wanneer je een hoge eigenwaarde hebt, ben je in staat om assertief je behoeften en emoties te uiten. Ook heb je vertrouwen in je vermogen om beslissingen te nemen. Mensen met een hoge eigenwaarde zijn vaak veerkrachtig in moeilijke situaties en voelen zich hoopvol over het leven.

Aan de andere kant kan een laag gevoel van eigenwaarde je leven negatief beïnvloeden. Soms kan het lastig zijn om te herkennen dat je een laag zelfbeeld hebt, vooral als dat al je hele leven zo is geweest. Maar als je constant uitdagingen ervaart in je leven, kan een laag gevoel van eigenwaarde de hoofdoorzaak zijn.

Gevolgen van een laag zelfbeeld

Eigenwaarde is super belangrijk omdat het je innerlijke kracht en inzicht geeft om van jezelf te houden. Tijdens je kindertijd waren je ouders en andere volwassenen verantwoordelijk voor het ontwikkelen van jouw eigenwaarde. Helaas kan het ontbreken van deze ontwikkeling je later in het leven belemmeren om de essentiële vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om je eigenwaarde te vergroten.

Het kan lastig zijn om een laag zelfbeeld te overwinnen, vooral omdat het vaak gebaseerd is op je vroegste levenservaringen. Het is nog moeilijker omdat je je misschien niet eens realiseert dat je worstelt met een laag gevoel van eigenwaarde.

Helaas zal een laag gevoel van eigenwaarde je op den duur in elk aspect van je leven beïnvloeden, vooral in je relaties. Dit kan erg pijnlijk zijn. Maar vaak dient deze pijn als katalysator voor verandering en kan het je eerste stap zijn naar een leven vol zelfvertrouwen, zelfliefde en een gezond niveau van eigenwaarde!

Heb je een laag zelfbeeld?

Hier zijn enkele aanwijzingen dat je met een laag zelfbeeld te maken hebt. Eigenwaarde kan beïnvloeden of je:

 • echt van jezelf houdt en jezelf waardeert
 • voor jezelf kan opkomen en zelfstandig beslissingen kan nemen
 • in staat bent nieuwe of moeilijke dingen te proberen
 • lief bent voor jezelf
 • fouten te boven komt zonder jezelf de schuld te geven of oneerlijke kritiek te leveren
 • je sterke punten herkent
 • tijd maakt voor zelfzorg
 • echt gelooft dat je belangrijk bent
 • weet dat je goed genoeg bent
 • gelooft dat je een gelukkig, overvloedig leven verdient

Trauma uit de kindertijd

Soms krijg je om allerlei redenen niet de hulp die je nodig hebt om je eigenwaarde te ontwikkelen. Als kind leer je wat liefde betekent, hoe gezonde relaties eruit zien, hoe je van jezelf kunt houden en hoe je grenzen kunt stellen door het voorbeeld van je ouders en verzorgers.

Als je ouders grof, afhankelijk, narcistisch, verslaafd, geestesziek, angstig of ontkennend waren, kan dit invloed hebben gehad op hoe jij liefde ervaart. Hierdoor kan je een laag zelfbeeld hebben ontwikkeld.

Maar let op, dit is niet jouw schuld. Het goede nieuws is dat je stappen kunt ondernemen om je innerlijke kind opnieuw op te voeden en de gaten op te vullen. Dit betekent dat je jouw gevoel van eigenwaarde kunt opbouwen en het leven kunt leiden dat je verdient!

De nawerking

Als je als kind niet serieus werd genomen of geplaagd werd door je ouders, is het begrijpelijk dat je jezelf niet volledig kunt uitdrukken en niet op je instincten vertrouwt. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte en het gevoel dat je jezelf moet verbergen om door anderen geaccepteerd te worden.

Deze ervaring kan je het gevoel geven dat je niet waard bent om liefde te ontvangen. Maar gelukkig zijn er manieren om je gevoel van eigenwaarde te versterken en je innerlijke kind te genezen.

Het begint allemaal met het eren van jezelf. Als je een laag zelfbeeld hebt, kan dat komen doordat je de waarde van je eigen gevoelens niet inziet. Het is daarom belangrijk om te erkennen dat wat jij denkt en voelt ertoe doet, en dat je de moeite waard bent. Zo kun je werken aan het versterken van je eigenwaarde en een gezond en gelukkig leven leiden.

Gezond zelfbeeld versus laag zelfbeeld

Gezond zelfbeeld

 • assertief
 • blij voor anderen
 • jezelf eren
 • zelfrespect
 • mededogen voor zichzelf en anderen
 • je competent voelen
 • weten dat je alles aankunt wat op je pad komt
 • optimistisch
 • je gemakkelijk voelen met kritiek
 • weten dat je ertoe doet
 • vertrouwen in je instincten
 • begrijpen dat je waarde hebt
 • blij zijn met de prestaties en het geluk van anderen

Laag zelfbeeld

 • het gevoel niet genoeg te zijn
 • naar anderen kijken, jezelf niet vertrouwen
 • besluiteloos
 • de behoeften van anderen op de eerste plaats zetten
 • je eigen gevoelens buiten beschouwing laten
 • jezelf beoordelen en anderen veroordelen
 • jezelf vergelijken met anderen
 • ongelukkig in relaties
 • angst
 • defensief reageren op kritiek of vermeende kritiek
 • bang om aan nieuwe dingen te beginnen
 • lof of positieve aandacht vermijden of wantrouwen
 • bang om jezelf te uiten
 • pessimistisch

Heb je een laag gevoel van eigenwaarde? Gebruik deze 5 effectieve technieken om het nu te verhogen!

5 technieken om je zelfvertrouwen te verhogen

1. Accepteer jezelf voor wie je bent

Als je jezelf accepteert, betekent dit dat je van jezelf houdt zoals je bent, ongeacht de uitdagingen en obstakels die je hebt meegemaakt in het leven. Het kan soms moeilijk zijn om te accepteren dat je niet perfect bent en dat je fouten maakt, maar als je jezelf afwijst, is dit vaak een teken van een laag zelfbeeld.

Een laag zelfbeeld kan gepaard gaan met gevoelens van woede, frustratie en onvermogen om jezelf te vergeven voor fouten uit het verleden. Maar hoe kun je die negatieve innerlijke stem veranderen in iets positiefs?

Een eerste stap is om jezelf bewust te maken van de manier waarop je tegen jezelf praat. Als je merkt dat je jezelf bekritiseert of kleiner maakt, probeer dan in plaats daarvan positieve, bemoedigende woorden te gebruiken. Je kunt ook proberen om jezelf te zien als een vriend die door een moeilijke tijd gaat en de steun en aanmoediging geeft die je nodig hebt om vooruit te komen.

Het kan ook nuttig zijn om te beseffen dat fouten maken een normaal en natuurlijk onderdeel is van het leven. In plaats van jezelf te straffen voor fouten uit het verleden, kun je proberen ze te zien als leermomenten en kansen om te groeien en te verbeteren.

Onthoud dat het accepteren en liefhebben van jezelf een voortdurend proces is. Het kost tijd, geduld en oefening, maar door bewust te zijn van je innerlijke dialoog en positieve zelfpraat te cultiveren, kun je werken aan het ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfacceptatie.

3 manieren om van jezelf te leren houden en jezelf te accepteren

Verander je interne dialoog: We hebben allemaal een interne stem in ons hoofd die ons bekritiseert – het ego. Helaas voedt deze stem vaak onze negatieve gedachten. Maar er is hoop! De eerste stap om deze innerlijke criticus het zwijgen op te leggen, is door bewust te worden van je gedachten en te leren hoe je ze anders kunt benaderen.

Stel jezelf de vraag: zou je deze kritische opmerkingen ook tegen je kind of beste vriend zeggen? Als het antwoord nee is, waarom zou je ze dan tegen jezelf zeggen? Probeer je interne dialoog om te zetten in een positieve, ondersteunende boodschap. Zo kun je jezelf helpen om van binnen meer liefde en acceptatie te voelen.

Vergeef jezelf voor je fouten: We maken allemaal fouten en dat is volkomen normaal. In feite zijn fouten juist handig, omdat je er van kunt leren. Door fouten te maken, weet je wat je wel of niet wilt en wat goed of slecht voelt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niemand perfect is. Zelfs als je een fout hebt gemaakt, betekent dit niet dat je een slecht persoon bent. En als je iets goeds hebt gedaan, betekent dit niet dat je perfect bent. Het is dus belangrijk om jezelf te vergeven en je te realiseren dat je nog steeds waardevol bent, zelfs als je een fout hebt gemaakt.

Daag je negatieve overtuigingen uit: Het is waarschijnlijk dat je zelfbeeld niet meer bij de tijd is. Dit beeld begon te vormen in je eerste levensjaren en je leerde wie je was van de volwassenen om je heen. Maar onthoud, elk moment is uniek en nieuw in het universum en dat betekent dat jij op elk moment ook nieuw en fris bent!

Je blijft groeien, veranderen en evolueren. Je zou niet dezelfde persoon moeten zijn als een jaar geleden, gisteren of zelfs een uur geleden. Je bent hier om te overstijgen wie je denkt dat je bent en om te worden wie je bedoeld was te zijn. Verander dus het verhaal en creëer een positieve, overvloedige toekomst.

2. Grenzen stellen

Stel gezonde grenzen en houd vast aan je gevoelens! Als je je ongemakkelijk voelt bij bepaalde mensen, vertrouw dan op je intuïtie.

Begin een dagboek bij te houden en noteer de mensen die je emotioneel naar beneden halen of niet aanmoedigen. Neem de tijd om na te denken over je gevoelens en welke grens er is overschreden. Het is aan jou om te beslissen wat er moet veranderen.

Aan de andere kant, besteed aandacht aan wat of wie je een goed gevoel geeft. Als de natuur je kalmeert, breng dan zo vaak mogelijk tijd buiten door. De natuur kan een krachtig kalmerend effect hebben op je ziel. Ook kunnen mensen en dieren in je omgeving die je echt waarderen je helpen bij het herstellen.

Op deze manier leer je je gevoelens te erkennen en respecteren. Hierdoor kan je je eigen leidraad creëren en leren vertrouwen op je innerlijke stem. Je stopt met het zoeken van antwoorden of bevestiging buiten jezelf en luistert naar wat jouw innerlijke stem je te vertellen heeft.

3. Gebruik positieve affirmaties

Positieve affirmaties zoals “Ik word een geweldig succes!” zijn overal populair en klinken geweldig. Maar het trieste is dat ze mensen met een lage eigenwaarde zich slechter kunnen laten voelen. Dit komt omdat als je eigenwaarde laag is, je deze affirmaties niet echt gaat geloven. Het is ironisch dat deze positieve affirmaties wel goed werken voor mensen met een hoge eigenwaarde.

Dus, om positieve affirmaties effectiever te maken, moet je duidelijk zijn over wat je wilt. Maak vervolgens affirmaties die precies uitdrukken wat dat is. Het kost enige tijd en oefening om ingesleten denkpatronen te veranderen en je hersenen opnieuw te bedraden. Maar als je deze richtlijnen volgt, kun je nuttige en krachtige intentieverklaringen maken die je gevoel van eigenwaarde kunnen verhogen:

 1. Gebruik altijd de tegenwoordige tijd.
 2. Behandel ze als feitelijke en waarheidsgetrouwe verklaringen.
 3. Gebruik woorden en zinnen die voor jou betekenis hebben.
 4. Kies positieve, energieke woorden en zinnen.
 5. Gedraag je alsof het gewenste al van jou is!

Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “Ik ben in uitstekende vorm”, kan het effectiever zijn om te herhalen: “Ik ben actief en energiek” of “Ik eet gezond en voedzaam voedsel dat mijn lichaam voedt en me energie geeft.”

Een fantastische bron om je begrip van positieve affirmaties te verdiepen is het ongelooflijke boek van auteur Louise Hay, ‘Je kunt je leven helen‘. Ik raad het ten zeerste aan, vooral als je werkt aan het helen van emotionele wonden. Het is een geweldig boek voor iedereen die van zelfzorg een prioriteit wil maken!

4. Positieve relaties opbouwen

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, is het belangrijk om relaties aan te gaan met positieve mensen die jou waarderen. Het kan echt wonderen doen voor hoe je je voelt.

Als je een laag gevoel van eigenwaarde hebt, kun je de neiging hebben om mensen aan te trekken die niet goed voor je zijn. Dit zijn vaak de mensen die je gevoel van lage eigenwaarde versterken. Maar als je bewust wordt van je relaties, leer je welke mensen je moet vermijden. Soms is het zelfs nodig om bepaalde mensen volledig uit je leven te verwijderen.

Jezelf laten gelden

Als je je in een ongezonde relatie bevindt, kan het moeilijk zijn om anderen te laten weten hoe hun woorden of daden je beïnvloeden. Maar als je klaar bent om je waarheid te spreken, moet je je voorbereiden op de mogelijke gevolgen.

Het stellen van grenzen in een ongezonde relatie kan tot tegenwerking leiden. Verwacht dus niet dat de ander blij zal zijn en bereid je voor op mogelijke boosheid of wraak. Dit kan een teken zijn dat de ander niet bereid is om je gevoelens te eren en te respecteren, of dat ze zelfs een narcistische persoonlijkheid hebben.

In een gezonde relatie zal de ander je grenzen echter willen kennen. Je zult merken dat sommige mensen in je leven zich zullen inspannen om hun eigen onzekerheden te overwinnen en een gezondere relatie met jou op te bouwen. Anderen zullen misschien gewoon uit je leven verdwijnen, wat een teken kan zijn dat je de juiste keuze maakt.

5. Daag je manier van denken uit

Wanneer je last hebt van een laag zelfbeeld, kun je merken dat je continu aan het oordelen bent over wat anderen van je denken of dat je positieve gedachten over jezelf negeert. Maar het is aan jou om dit te veranderen! Je moet niet toestaan dat de negatieve stem in je hoofd, of je ego, de overhand krijgt. Probeer in plaats daarvan een positieve gedachte te vinden, of in ieder geval neutraal te blijven.

Het is net alsof je een nieuwe spier ontwikkelt wanneer je leert om naar de positieve kant te kijken. Daarom is het belangrijk om elke dag je hersenen te trainen om positief te denken. Door jezelf te vergeven wanneer je een fout maakt en jezelf op de schouder te kloppen voor je prestaties, kun je je gevoel van eigenwaarde verhogen!

Jij bent niet je omstandigheden

Als je worstelt met een laag zelfbeeld, kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen je omstandigheden en wie je werkelijk bent. Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak de neiging om in een slachtofferrol te blijven hangen, wat hun vermogen om hun volledige potentieel te bereiken, kan beperken.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder van ons is geboren met een oneindig potentieel en dat we allemaal evenveel waard zijn. Het idee dat je minder bent dan anderen is volledig onwaar en helaas kan dit de stappen te nemen die hierboven zijn beschreven, kun je leren begrijpen wie je werkelijk bent, wat je nodig hebt en hoe je daar kunt komen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je gedachten en overtuigingen en te leren hoe je deze kunt veranderen om je eigenwaarde te vergroten. Het is mogelijk om een positieve verandering in jezelf teweeg te brengen en te ontdekken hoeveel je werkelijk waard bent!

Hoog zelfvertrouwen

Als je een gezond gevoel van eigenwaarde hebt, kun je jezelf beoordelen op een eerlijke en realistische manier, met zowel je sterke als zwakke punten in het achterhoofd. Je bent niet overmatig bezorgd over wat anderen van je denken en je hebt respect voor jezelf, je gevoelens en je unieke doel in het leven. Als je een sterk gevoel van eigenwaarde hebt, zal je leven weerspiegelen wat je waard bent, op alle mogelijke manieren!

Heb jij ooit last gehad van een laag gevoel van eigenwaarde? Zo ja, hoe heeft dit je leven beïnvloed? En wat heb je gedaan om je gevoel van eigenwaarde te herstellen en op te bouwen? Door jouw verhaal te delen, kun je anderen in de gemeenschap helpen. We horen daarom graag van je!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *