Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Faalangst Overwinnen, Durf Jij Het Aan?

Ik heb mijn angst om te falen overwonnen en dus kan jij dat ook.

Buikpijn, een beklemd gevoel, zweten, uitstelgedrag. Komt dit jou bekend voor?

Laten we vandaag samen jouw faalangst aanpakken. Met de volgende tips om faalangst te overwinnen kan jij dit ook.

Waar komt deze angst vandaan?

Faalangst ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Een laag zelfbeeld is één van de belangrijkste oorzaken. Het is ook een vicieuze cirkel. Je denkt dat je gaat falen dus faal je en wordt je angst voor de volgende keer groter.
Probeer hier niet te lang bij stil te staan.

Het verleden kan je namelijk niet veranderen. Jouw nieuwe schone lei begint vandaag. Dit klinkt heel cliché, maar het is wel zeker waar. Een startoefening is om jezelf hiervan te overtuigen. Dit kan je doe door woorden hardop voor jezelf te herhalen.

“Mijn schone lei begint vandaag.”

De maatstaven waar je altijd naar hebt geleefd laat je achter. Voor jouw nieuwe lei gebruik je geen goed of fout. Geen harde beoordelingen of negativiteit.

Oefening: Positieve affirmaties

Om de negativiteit uit het verleden af te leren, is het belangrijk om jezelf positiviteit aan te leren.

Op YouTube kan je veel filmpjes vinden met positieve affirmaties. Door deze elke ochtend voor jezelf te herhalen werk je op onbewust en bewust niveau aan een hervorming van je negatieve gedachtes en negatief zelfbeeld.

Ook the Law of Attraction kan je hier goed bij helpen. Een goede start hierover kan je krijgen met het boek The Secret van Rhonda Byrne.

Oefening: Visualisatie

Professionele atleten en muzikanten weten het al langer. We hebben het vermogen om onze angstige gedachten te beheersen door middel van visualisatietechnieken.

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat deze mini-meditaties kunnen helpen bij het verminderen van angstgevoelens en het verbeteren van prestaties.

In feite activeren visualisaties dezelfde neurale netwerken als de daadwerkelijke taakuitvoering, wat de verbinding tussen hersenen en lichaam kan versterken.

Oefening: opsplitsing bij uitstelgedrag

Het eerste wat we gaan aanpakken is uitstelgedrag. Wie met faalangst te maken heeft weet hoe vaak dit gebeurt. Smoesjes bedenken om iets niet te doen. Constant de druk voelen dat je iets nog moet afmaken. Terwijl je weet dat je het eigenlijk niet durft.

Bij het uitvoeren van een opdracht die angst opwekt zou je het volgende kunnen doen. Een grote opdracht brengt meer angst mee. En meer angst is moeilijker te verslaan.

Splits je opdracht op in kleine deelopdrachten. Sta stil bij elk afgerond deel hoe klein ook. Begin met iets waar je wel controle over hebt

Beloon jezelf. Het is een klein deel van de opdracht maar een groot deel in de strijd. Wees trots.

Ga hierna verder met elke keer een klein deel van de opdracht. Je zult zie dat je hierdoor steeds makkelijker van het uitstelgedrag afkomt.

Oefening: Acceptatie bij perfectionsime

Een groot deel van jouw angst komt voort uit perfectionisme. Perfectie bestaat niet. Toch leggen wij constant de druk op onszelf om iets perfect te moeten doen of perfect te moeten zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is Gmail, de e-mailservice van Google. Bij de lancering was het product verre van perfect. Maar er was wel een in de basis goed werkend product. In plaats van het uit te stellen koos Google ervoor om het als bèta versie te lanceren.

Nadat het product al gebruikt werd,is het steeds verbeterd tot het naar ieders tevredenheid was.

Als een gigantisch bedrijf als Google niet perfect hoeft te zijn. Waarom jij dan wel?

Doe de volgende acceptatieoefening.

Zonder jezelf af voor een korte periode bijvoorbeeld een half uur. Geen afleidingen.
Bedenk een taak die je al een tijdje hebt uitgesteld. Bedenk waarom je zo bang bent om het te doen.

Accepteer je angst. Sluit je ogen. Sta er bewust bij stil. Voel je angst. Erken je angst. Ga ervan uit dat je al hebt gefaald.

Open je ogen. Draait de wereld nog? Is alles oké?

Het antwoord is ja. Jij hebt gefaald en dat is oké. Maak nu de opdracht die je al die tijd hebt uitgesteld. Laat het hierna los. De gevolgen hebben geen invloed op jou.

Nu is het jou beurt om te ontspannen. Beloon jezelf. Hou van jezelf. Geef jezelf een schouderklopje.

Jouw strijd is tegen de angst.

Hiermee ben je een stap verder in je nieuwe leven.

Oefening: Ontspanning bij blokkade

Wat als je blokkeert?

Blokkademomenten zijn hels. De angst beklemt je en je krijgt een Fight or Flight instinct dat vooral bezig is met FLIGHT. Hoe kom ik onder deze situatie uit? En wel snel.

Stop.

Dat is alles wat jij hoeft te doen stoppen. Geef even aan dat je naar het toilet moet bijvoorbeeld. Onttrek jezelf even aan de situatie.
Haal adem. Een mooie ademhalingstechniek is 10 keer diep ademhalen.

Vanuit je buik. Adem diep in, focus op de spanning en de blokkade en adem dat eruit. Voel bewust de blokkade uit je lijf geblazen worden. Het is oké, er is niets aan de hand. Jij kan dit.

Ontdek hier nog enkele ademhalingstechnieken om stress en angst te verminderen

Tot slot het allerbelangrijkste. Leer accepteren. Leer loslaten. Het is oké. Het mag misgaan, het mag goed gaan. Jij blijft je beste ik. Elke dag.
Jij kan controle hebben over jouw gedrag en jouw emoties. Jij kan geen controle hebben over een ander. Laat het los. Herhaal voor jezelf.

Het is oké.

Oefening: Realiteit zoeken in een irrationele angst

Mindfullness is een belangrijk techniek om jezelf aan te leren. Bewust zijn van jezelf. Wat voel ik, waarom voel ik dit, is dit realistisch? Is mijn gevoel redelijk?

Gebeurt dit echt?

Onthoud dat je angsten niet rationeel zijn. Ze zijn gevormd door je hersenen en eigenlijk zijn ze er dus niet. Deze gedachtes beperken jou.
Omdat de angst jarenlang is opgestapeld overheerst dat geluid in jouw hoofd. Het is belangrijk om aan te leren om al deze ruis stil te houden en alleen nog maar je realistische gedachtes te horen.

Bedenk voor jezelf alle mogelijke uitkomsten bij een situatie die je bang maakt. Bedenk ook een back up plan voor de slechtste uitkomsten. Kijk hier nu naar. Is dat worst case scenario erger dan het rotte angstgevoel waar je mee rondloopt?

Jij bent sterker dan de angst.

Aan het einde van de dag hou jij van jezelf. Jij kan faalangst overwinnen. Als iets nog ruimte voor verbetering heeft geef jezelf dan een schouderklop. Jij bent dapper want jij hebt het gedaan. Die taak heb jij maar mooi afgerond. Ondanks jouw battle tegen faalangst. Jij mag trots zijn op jezelf. Want je hebt de strijd vandaag gewonnen.

Welke oefening spreekt jou aan? Laat het mij hieronder weten.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *