Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Dit Is Jouw Brein Op Dankbaarheid: 9 Voordelen Van Dankbaarheid

We hebben allemaal wel eens gehoord over de schijnbaar eindeloze positieve effecten van dankbaarheid voor ons fysieke en emotionele lichaam. Als je naar enkele van de claims zou luisteren heeft deze gemoedstoestand de kracht om alle aspecten van je leven te beïnvloeden, van je slaap tot je angstniveaus.

Het beoefenen van dankbaarheid zou zelfs de mogelijkheid hebben om fysieke pijn te verminderen. Telkens als ik dit hoor, stel ik me voor dat dankbaarheid ons in superhelden verandert.

En het blijkt dat deze beweringen enige grond hebben om op te staan. Laten we eens kijken naar de wetenschap van dankbaarheid en hoe we deze in ons dagelijks leven kunnen toepassen.

De wetenschap van dankbaarheid – Hier zijn 5 manieren waarop het beoefenen van dankbaarheid onze hersenactiviteit beïnvloedt:

Het meest concrete wetenschappelijke bewijs dat we kunnen vinden over hoe het beoefenen van dankbaarheid daadwerkelijke veranderingen in ons lichaam en ons leven kan veroorzaken is te vinden in onze hersenactiviteit. Dit zijn meetbare verschillen in de activiteit en chemische output van ons neurologische systeem.

Hier zijn indrukwekkende en waarneembare dingen die in onze hersenen gebeuren als we ons dankbaar voelen:

1. Verandert het volume van je grijze massa

Er zijn neurochemische verschillen in het centrale zenuwstelsel die kunnen weerspiegelen hoe dankbaar we ons kunnen voelen. Mensen die dankbaarheid uiten en voelen hebben een grotere hoeveelheid grijze massa in de rechter inferieure temporale gyrus.

Dat is best verbazingwekkend.

2. Activeert verschillende gebieden in je hersenen 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de hippocampus en amygdala, de twee belangrijkste hersengebieden die emoties, geheugen en lichamelijk functioneren reguleren, geactiveerd worden door gevoelens van dankbaarheid.

Deze gebieden zijn betrokken bij gevoelens van beloning, moraliteit, interpersoonlijke binding en positieve sociale interacties, en emotionele intelligentie.

3. Verhoogt neurochemische productie

Het beoefenen van dankbaarheid activeert niet alleen bepaalde belangrijke delen van de hersenen, maar het heeft ook het vermogen om belangrijke neurochemicaliën te verhogen, namelijk dopamine en serotonine, de twee bekendste neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor onze gemoedstoestand.

Deze chemicaliën helpen om negatieve emoties zoals schuld, schaamte en geweld te beheersen en dragen uiteindelijk bij aan gevoelens als verbondenheid en geluk die gepaard gaan met dankbaarheid.

4. Vermindert pijnsymptomen en maakt je lichamelijk gezonder

De voordelen van dankbaar zijn reiken verder dan de mentale aspecten. Een onderzoek naar het effect van dankbaarheid op lichamelijk welzijn gaf aan dat 16 procent van de patiënten die een dankbaarheidsdagboek bijhielden verminderde pijnsymptomen meldden door het reguleren van het dopaminegehalte.

Nog een ander onderzoek toonde ook aan dat mensen die dankbaar waren minder pijntjes en kwalen en meldden dat ze een betere gezondheid hadden dan degenen die geen dankbaarheid hadden.

Door dankbaarheid te uiten krijgen we meer vitaliteit, waardoor subjectieve pijngevoelens verminderd worden.

5. Verbetert je welzijn

Dankbaarheidonderzoeker Dr. Emmons onthulde in zijn boek The Psychology of Gratitude dat dankbaarheidspraktijken verschillende aspecten van je lichaam en geest beïnvloeden.

Dankbaarheid verbetert je slaap-waakritme en verbetert je stemming. Het helpt mensen met slapeloosheid, verslavingen en eetstoornissen en kan hartaandoeningen, ontstekingen en neurodegeneratie aanzienlijk verminderen.

6. Het helpt je beter te slapen.

Aangezien negatieve gedachten en zelftwijfel de neiging hebben om ons ’s nachts wakker te houden is het geen verrassing dat focussen op de positieve punten in je leven kan helpen om beter te slapen. Gewoon een paar dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent voordat je onder de lakens kruipt zou je moeten helpen sneller in slaap te vallen en beter te slapen.

7. Creëert nieuwe neurale verbindingen

Wij mensen hebben een zeer nuttige overlevingstechniek. We zoeken namelijk automatisch naar alle mogelijke doemscenario’s en kansen voor gevaar. En negatieve zaken blijven vaak langer in het geheugen “hangen” dan positieve zaken. 

Dit wordt een negativity bias genoemd en wanneer we dit herhaaldelijk doen zullen onze hersenen uiteindelijk automatisch standaard reageren op deze negatieve reactie.

Je herhaaldelijk dankbaar voelen voor slechts 20 seconden geeft de positieve ervaring ruimte om uit te breiden, of om het te ‘herbeleven’, in plaats van gewoon onmiddellijk terug te gaan naar onze uitkijken-voor-enge-dingen-modus.

Dankbaarheid beoefenen creëert en versterkt dus nieuwe neurale verbindingen. Nu heb je een nieuwe, positieve automatische hersenreactie die je gebruikelijke negatieve hersen modus kan opheffen.

8. Het helpt je om fobieën onder controle te houden

Dit vermogen je focus weg te sturen van negativiteit naar positiviteit betekent dat dankbaarheidspraktijken vooral effectief zijn voor het omgaan met fobieën zoals doodsangst, PTSS, sociale fobie, verdriet en nihilisme.

9. Kan je kijk op het leven veranderen 

Door elke dag bewust dankbaarheid te beoefenen kunnen we deze neurale verbindingen dus helpen om zichzelf te versterken en uiteindelijk een blijvende dankbare en positieve aard in onszelf creëren. 

In een onderzoek van de Universiteit van Miami ontdekten psychologen dat mensen die de dingen opschreven waar ze gedurende de week dankbaar voor waren het meest optimistisch bleken te zijn, vergeleken met degenen die schreven over de dingen die hen dwars zaten en degenen die gewoon over dagelijkse gebeurtenissen schreven, noch positief, noch negatief.

10. Het helpt je om harder te werken

Als je te maken hebt met ongemotiveerde werknemers kan het helpen om ze een beetje dankbaarheid te tonen. Onderzoekers ontdekten dat fondsenwervers van hun universiteit 50 procent meer telefoontjes pleegden wanneer ze voor hun shift een peptalk kregen dan degenen die eraan begonnen zonder peptalk.

11. Het zorgt ervoor dat je relatie bloeit.

Het enige dat elke man of vrouw wilt weten is dat hun kleine vriendelijke daden niet onopgemerkt blijven. Door je dankbaarheid uit te spreken in je relatie kan je ervoor zorgen dat je huwelijk gelukkig en gezond blijft en dat zowel jij als je partner tevreden zijn.

12. Het zorgt ervoor dat je jezelf meer gaat waarderen

Tegenwoordig hebben mensen de neiging om zichzelf op alle mogelijke manieren met anderen te vergelijken, maar dat veranderd als er dankbaarheid in het spel komt. Een onderzoek van de Bina Nusantara Universiteit in Indonesië wees uit dat hoe dankbaarder iemand is, hoe minder hij zichzelf met anderen vergelijkt en hoe tevredener hij is met zijn eigen leven.

13. Het maakt je minder aggresief 

Volgens een onderzoek van de universiteit van Kentucky in de Verenigde Staten zijn mensen die dankbaarheid beoefenen bijzonder bedreven in het hoofd koel houden in plaats van over de rooie te gaan. Zelfs als reactie op negatieve feedback of onvriendelijk gedrag is het onwaarschijnlijk dat dankbare mensen wraakzuchtig zijn of de behoefte voelen om wraak te nemen, 

14. Het helpt je om te gaan met traumatische gebeurtenissen in het leven

Dankbaarheid heeft niet alleen een positieve invloed op je humeur, maar verschillende studies hebben aangetoond dat het ook een middel is waarmee je emotionele trauma’s kunt overwinnen. Zo ontdekte een onderzoek dat gepubliceerd in Behavior Research and Therapy dat oorlogsveteranen die hoog scoorden op de dankbaarheidschaal lagere percentages posttraumatische stressstoornis hadden. Onderzoekers geloven dat mensen die dankbaar zijn zich minder focussen op de traumatische gebeurtenissen en daardoor minder lijden.

15. Het maakt je minder materialistisch

Er komt niet veel goeds van het najagen van rijkdom en materialistisch zijn ten koste van je relaties en welzijn. En als je merkt dat dit iets is waar je aan moet werken dan zou dankbaarheid de zaken wel eens kunnen omdraaien. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Miami kan dankbaarheid “de behoefte aan materialistisch streven als een manier om met existentiële onzekerheid om te gaan” wegnemen door iemands kijk op het leven positiever te maken.

16. Het houdt je hart gezond

Een dankbaar hart is een gezond hart, althans volgens onderzoek gepubliceerd in Spirituality in Clinical Practice waar Deepak Chopra aan meewerkte. In de studie ontdekten onderzoekers dat dankbaarheid ontstekingen verminderde en gezondere hartritmes opleverde bij patiënten met hartfalen.

17. Het maakt je slimmer

Mensen die eraan denken om “dank u wel” te zeggen zijn niet alleen beleefd, ze zijn ook uitzonderlijk slim! Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het ‘International Journal of Adolescence and Youth’ toonde aan dat mensen die dankbaar zijn een hoger cijfergemiddelde hebben, minder depressief zijn en minder jaloers op anderen.

18. Het helpt je met je doelen te bereiken

Een van de vele voordelen van dankbaar zijn is dat het je helpt te werken aan het bereiken van je levensdoelen. In een onderzoek ontdekten onderzoekers van de University of California, Davis, dat studenten die een dankbaarheidsdagboek bijhielden succesvoller waren in het bereiken van hun doelen, vergeleken met degenen die geen dankbaarheid beoefenden.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *