Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Deze 10 Mindfulness Boeken Helpen Je Om Meer te kunnen Genieten van het Leven

Meditatie en mindfulness zijn de laatste jaren enorm populair geworden.

En hoewel hun oorsprong in de oude geschriften en gebruiken van China en India ligt, lijkt het erop dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken in het concept van leven in het huidige moment. Gemakkelijker gezegd dan gedaan in deze snel veranderende wereld.

Ik geraakte enkele jaren geleden voor het eerst geïnteresseerd in mindfulness als oplossing voor angst. Het verbeterde mijn levenskwaliteit enorm. En als iemand die nu dagelijks mindfulness beoefent vind ik het leuk dat het al die aandacht krijgt en dat het de levens van mensen verandert.

Dat gezegd zijnde ben ik bang dat veel mensen mindfulness nog steeds geen eerlijke kans zullen geven om een deel van hun leven te worden. Het kan een intimiderend onderwerp zijn om in te duiken, vooral voor diegenen die nog steeds geloven dat je moet denken als een boeddhistische monnik om het echt te ‘snappen’.

Als mindfulness een intimiderend of onbekend idee lijkt, is de beste plek om je reis naar innerlijke rust te beginnen met een boek.

Een snelle zoekopdracht op Bol.com zal je honderden stukjes literatuur over het onderwerp voorstellen, van handleidingen tot academische teksten. We hebben de ontelbare literatuur over dit onderwerp doorgenomen en er ook heel wat gelezen. Hier volgen onzen favorieten.

De beste boeken om mindfulness te leren

Hier zijn mijn top 10 boeken over mindfulness die ik zou aanbevelen voor beginners, in willekeurige volgorde. Deze boeken zijn eigenlijk ideaal om van te genieten voordat je in slaap valt of tijdens je vakantie. Maar het kunnen ook geweldige cadeau’s zijn!

1. Waar je ook gaat, daar ben je: meditatie in het dagelijks leven door Jon Kabat-Zinn

Waar je ook gaat daar ben je - Meditatie in het dagelijks leven - Jon Kabat Zinn- Lichthoofd.be

Hoewel mindfulness een oude boeddhistische praktijk is, is het zeker niet alleen voor boeddhisten. Mindfulness heeft alles te maken met wakker worden voor de wereld om je heen en in vrede en harmonie met jezelf leven.

In dit boek geeft Jon Kabat-Zinn hoofdstuk per hoofdstuk een kijkje in de vele verschillende facetten van mindfulness.

Het is een praktijk over loslaten, niet-veroordelend zijn, vriendelijk zijn en het huidige moment omarmen.

Op een onverklaarbare manier zal dit boek je helpen om je beter in je vel te voelen.

2. Mindfulness voor beginners door Jon Kabat-Zinn

Mindfulness voor beginners

Zoals de titel doet vermoeden is Mindfulness voor beginners van Jon Kabat-Zinn een geweldige introductie tot het onderwerp en de beoefening van mindfulness.

Bij het boek krijg je ook een audio-cd die korte meditaties bevat die geweldig zijn voor het verminderen van algemene stress en die een geweldige start zijn om te beginnen met meditatie.

3. Mindfulness voor een gelukkig leven door Thich Nhat Hanh

Mindfulness voor een gelukkig leven

Zenmeester Thich Nhat Hanh is een productief schrijver. Mindfulness voor een gelukkig leven is een boek dat boordevol zit met praktische dagelijkse oefeningen over mindfulness, aardigheid, goedheid en bewustzijn. Dit boek kan door iedereen worden gebruikt, zowel boeddhistisch als niet-boeddhistisch, en het maakt niet uit of je een beginner of ervaren beoefenaar bent.

Dit boek biedt eenvoudige, gemakkelijk aan te passen oefeningen op primaire handelingen zoals ademhalen, zitten, lopen. ontwaken, eten en drinken, rusten en bewegen. Oefeningen op andere dagelijkse activiteiten zoals het gebruik van de telefoon, het omgaan met irritatie en woede, koken, reizen en omgaan met belangrijke anderen, collega’s en vreemdelingen vervolledigen dit boek.

4. De kracht van het NU door Eckhart Tolle

De kracht van het nu - Eckhart Tolle- Lichthoofd.be
De kracht van het nu – Eckhart Tolle- Lichthoofd.be

Wat voor een mindfulness-boekenlijstje zou dit zijn zonder Eckart Tolle? De kracht van het NU is een bestseller waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht.

Hoewel Tolle het er hoogstwaarschijnlijk over eens is dat er niets nieuws is aan zijn ideeën heeft hij zeker zijn eigen manier om ze in een ander daglicht te stellen.

De boodschap die Tolle geeft is die van het leven “in het nu” – een concept dat veel bedreven mindfulness-beoefenaars begrijpen, maar een begrip dat beginners niet helemaal begrijpen. Auteur Eckhart Tolle beschrijft de geest als de vijand van verlichting en biedt de lezer oplossingen om volledig in het moment te leven om een rijker besef van bewustzijn en begrip te bekomen. Het is een krachtig en geestverruimend boek.

5. De vier inzichten door D. Miguel Ruiz

De vier inzichten

De Vier inzichten is geen traditioneel boek over mindfulness. In plaats van je te overstelpen met meditatie geeft Don Miguel Ruiz heel subtiesl een gids voor het leven en om bewust te blijven.

Don introduceert op een briljante manier de oude wijsheid van de Tolteken in onze moderne wereld. De vier inzichten die hij bespreekt zijn: Wees onberispelijk in je woorden, Vat niets persoonlijk op, Ga niet uit van veronderstellingen, Doe altijd je best.

Zijn ideeën bieden een formidabele gedragscode waar niemand het oneens mee kan zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de wereld een beter plaats zou zijn als dit boek verplichte literatuur zou zijn in het onderwijs.

Wees gewaarschuwd, dit is een boek dat je overal met je mee wilt dragen. Het is zo goed.

6. Mindfulness: Een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld door Mark Williams en Danny Penman

Mindfulness - een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld

De meeste boeken op deze lijst bieden ongelooflijk inzicht en wijsheid in de wereld van mindfulness, maar weinigen bieden een stappenplan om er te komen.

Mark Williams en Danny Penman lopen voorop bij Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT), het onderwerp van dit boek. Hun plan bevat een reeks eenvoudige, krachtige praktijken die je vandaag kunt beginnen te doen om de cyclus van uitputting, stress, angst en depressie te verstoren.

Met wetenschap als de basis van hun methodologieën kan je veilig zeggen dat dit werkt. Het boek las verassend goed en ik kan het ten zeerste aanbevelen voor iedereen die op zoek is naar een helpende hand om zijn reis te begeleiden.

7. Het kleine boek vol mindfulness door Tiddy Rowan

Het kleine boek vol Mindfulness

‘Het kleine boek vol mindfulness’ biedt precies wat de titel zegt. Het is een verzameling van bijna 200 pagina’s met ademhalingsoefeningen, inspirerende citaten, onderzoeksresultaten en dagelijkse herinneringen om je te helpen om je te concentreren, te vertragen en te ontstressen, waar en wanneer dan ook.

Ik ben dol op dit boek vanwege zijn zachtheid en toegankelijkheid. Ik vond het perfect voor beginners die geïnteresseerd zijn in mindfulness, of voor iedereen die nieuwsgierig is om meer te weten te komen over wat mindfulness is of hoe je het gemakkelijk in je leven kan opnemen.

8. Stilzitten als een kikker door Eline Snel

Stil zitten als een kikker - Mindfulness voor kinderen
Stil zitten als een kikker – Mindfulness voor kinderen

Als je kinderen hebt kan je overwegen een exemplaar van Stilzitten als een kikker te kopen, een boek dat een kindvriendelijke benadering van mindfulness biedt.

Zoek naar praktijken om kinderen (en jezelf) te helpen zich kalm te voelen, zich te concentreren en gemakkelijk in slaap te vallen. Dit boek geeft aan hoe je het concept kunt introduceren bij kinderen terwijl je samen aan de vaardigheden werkt.

9. Voluit leven door Ernst Bohlmeijer

Voluit leven, Mindfulness of de kunst van het aanvaarden nu als praktisch boek

Dit mindfulness boek, geschreven door Ernst Bohlmeijer, geeft een inspirerende kijk op het onderwerp mindfulness. Het boek is perfect voor iedereen die het leven als onbevredigend ervaart of moeite heeft met het accepteren van het dagelijkse leven.

Het boek is verdeeld in negen hoofdstukken, de negen weken voor het zelfstudie programma. Zo start week 1 met een kernvraag Wat wil ik met het leven? Of veel mensen het traject gedisciplineerd van A tot Z volgen, betwijfel ik. Maar iedereen kan er zijn voordeel mee doen, ook al volg je het boek niet stap voor stap.

De bijhorende cd ondersteuning biedt ondersteuning voor mindfulnessoefeningen. Wil je weten hoe dat klinkt, klik dan even door naar een audio- oefening op de site van Voluit Leven.

10. Mindfulness voor Dummies door Shamash Alidina

Mindfulness voor dummies

Mindfulness voor Dummies legt uit wat mindfulness is en staat boordevol opmerkzame ademhalings- en zelfbeheersingstechnieken waarmee je negatieve en afleidende gedachten kunt loslaten.

De praktische adviezen en meditaties bieden je gereedschappen om in het hier en nu te leven en je gezonder en energieker te voelen. Als extra hulp kan je ook online een aantal mindfulnessmeditaties met begeleiding beluisteren.

Voeg deze boeken toe aan je leeslijst en begin je eigen persoonlijke reis naar geluk en innerlijke vrede. Ik hoop dat je ten minste één nieuw boek uit mijn lijst ontdekt. En vergeet niet – het geschenk van mindfulness is altijd een goed cadeau voor een geliefde!

Welk boek zal je eerst lezen?

Bekijk ook “14 Spirituele Boeken die je gelezen moet hebben

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *