Het woord “chakra” komt van de oude sanskriet taal en betekent wiel of draaien.

Chakra’s zijn de energiecentra van je zijn. Je kan ze beschouwen als spirituele batterijen wiens taak het is om jouw in evenwicht te houden met je innerlijke kracht.

Elke chakra heeft z’n eigen naam, betekenis, kleur en geluid en elke chakra is verbonden met specifieke delen van je lichaam. Voor een optimale gezondheid en gelukkigheid moeten je chakra’s open zijn en volop draaiend.

Voor duizenden jaren hebben mystici en wijzen gezegd dat als je chakra’s uit balans zijn je er zeker van kan zijn dat jij dat ook bent.

Wil je er meer over weten? Hier volgt een korte video om te ontdekken welke chakra zich waar bevindt en waar ze voor staan.

Maar je wil natuurlijk meer weten over wat ze voor je kunnen doen, daarom hebben we het hier onder nog eens neergeschreven voor je gebruiksgemak.

Sahasrara: De Kroon Chakra

Sahasrara betekent duizendbladerige lotus en wordt beschouwd als de chakra van puur bewustzijn, waarin er noch object, noch subject bestaat.

Wanneer de vrouwelijke kundalini Shakti energie tot dit punt stijgt verenigt die zich met de mannelijke Shiva energie en wordt er een staat van bevrijdende samadhi bereikt.

De kroonchakra wordt gesymboliseerd door een lotus met duizend meerkleurige blaadjes en bevindt zich bij de kroon van het hoofd of boven de kroon van het hoofd.

Sahasrara wordt voorgesteld met de kleur wit en ontfermt zich over dingen zoals innerlijke wijsheid en de dood van het lichaam.

Zijn rol kan ongeveer hetzelfde voorgesteld worden als die van de hypofyse, die hormonen afscheidt om te communiceren met de rest van het endocriene systeem en ook verbonden is met het centrale zenuwstelsel via de hypothalamus.

Volgens auteur Gary Osborn speelt de thalamus een sleutelrol in de fysieke basis van het bewustzijn en hetzelfde als het bruidsvertrek dat vermeld wordt in gnostische geschriften.

Sahasrara’s innerlijke aspect behandelt het loslaten van karma, fysieke actie met meditatie, mentale actie met universeel bewustzijn en eenheid, en emotionele actie met zijn.

In het Tibetaanse boeddhisme wordt de kroon van het hoofd voorgesteld met een witte cirkel met 32 neerwaarts wijzende blaadjes. En het is van primair belang bij het uitvoeren van phowa, of het projecteren van bewustzijn na de dood, om een wedergeboorte in een puur land te bekomen.

In deze chakra ligt de witte druppel of Bodhicitta besloten, die de essentie van mannelijke energie is.

Ajna: De wenkbrauw chakra

Ajna wordt gesymboliseerd door een lotus met twee blaadjes en komt overeen met de kleuren violet, indigo of diep blauw.

Het is op dit punt dat wordt gezegd dat de twee zij nadi’s Ida en Pingala beëindigen en samenvloeien met het centrale kanaal Sushuma, wat het einde van dualiteit betekent.

De lettergreep voor deze chakra is de lettergreep “OM”, en de godheid is Ardhanarishvara, die een half mannelijke, half vrouwelijke Shiva/Shakti is.

De Shakti godin van Ajna heet Hakini. Ajna is gekend als de chakra van het derde oog en wordt gelinkt aan de pijnappelklier. De pijnappelklier is een lichte gevoelige klier die het hormoon melatonine produceert waarmee slaap en wakker worden gereguleerd wordt.

Ajna’s belangrijkste taken zijn het afwegen van het hogere en lagere zelf en het vertrouwen in de innerlijke leiding. Ajna’s innerlijke aspect heeft betrekking tot de toegang tot intuïtie. Mentaal behandelt Ajna het visuele bewustzijn. Emotioneel behandelt Ajna helderheid op een intuïtief niveau.

In het Tibetaans boeddhisme is dit punt het einde van het centrale kanaal, omdat het centrale kanaal opreist van het sexuele orgaan naar de kroon van het hoofd, en dan over het hoofd buigt en daalt naar het derde oog. Terwijl het centrale kanaal hier eindigt dalen de twee zijkanalen verder af naar de twee neusgaten.

Vishuddha: De Keel Chakra

Vishudda wordt afgebeeld als een zilveren halve maan in een witte cirkel met zestien lichtblauwe of turquoise blaadjes.

De mantra is Ham, En de bewonende godheid is Panchavaktra, met vijf hoofden en vier armen, en de Shakti is Shakini.

Vishuddha kan beschouwd worden in relatie tot alles wat te maken heeft met communicatie en groei via expressie.

Deze chakra is parallel met de schildklier, een klier die zich ook in de klier bevindt en het schildklierhormoon produceert, dat verantwoordelijk is voor groei en rijping.

Fysiek heerst Vishuddha over communicatie, en emotioneel regeert Vishuddha over onafhankelijkheid, mentaal heerst deze chakra over vloeiende gedachten en spiritualiteit, Vishuddha betreft ook een gevoel van veiligheid.

In het Tibetaanse boeddhisme is deze chakra rood, met zestien omhoog wijzende blaadjes.

Vishuddha speelt een belangrijke rol in Droom Yoga, de kunst van de Hart Chakra.

Anahata: De Hart Chakra

Anahata of Anahata-puri of Padma-Sundara wordt gesymboliseerd door een ronde bloem met twaalf groene blaadjes. En daarin bevindt zich een yantra van twee kruisende driehoeken die samen een Davidster vormen, het symbool voor een vereniging van het mannelijke en het vrouwelijke.

De mantra is Yam, en de bewonende godheid is Ishana Rudra Shiva, de Shakti is Kakini.

Anahata is gerelateerd met de thymus die zich in de borst bevindt. De thymus is een element van het immuunsysteem en ook een onderdeel van het endocriene systeem. Het is het gebied waar de rijping van de T-cellen plaatsvinden die verantwoordelijk zijn voor het afweren van ziekte, dit kan negatief beïnvloedt worden door stress.

Anahata is gerelateerd met de kleuren groen of roze. Belangrijke kwesties die Anahata aangaan zijn complexe emoties, medeleven, tederheid, onvoorwaardelijke liefde, evenwicht, afwijzing en welzijn. Fysiek heeft Anahata betrekking tot circulatie, emotioneel heeft deze chakra betrekking tot onvoorwaardelijke liefde voor het zelf en anderen, mentaal regelt het passie en spirtueel regelt deze chakra toewijding.

In het Tibetaans boeddhisme is dit centrum extreem belangrijk, het is de thuis van de onverwoestbare rood/witte druppel, die ons bewustzijn naar het volgende leven draagt. Het wordt beschreven als wit, rond met acht neerwaarts wijzende blaadjes en de zaad lettergreep Hum er in.

Tijdens mantra recitaties in de lagere tantras wordt er een vlam voorgesteld in het hart van waaruit de mantra uittrilt. In de hogere tantras is deze chakra heel belangrijk voor het realiseren van helder licht.

Manipura: De Zonnevlecht Chakra

Manipura os manipuraka wordt gesymboliseerd met een neerwaarts wijzende driehoek met tien blaadjes.

De lettergreep is Ram en de bewonende godheid is Braddha Rudra, met Lakini als de Shakti.

Manipura is gerelateerd met het metabolisch en vertering stelsel. Het wordt geloofd dat Manipura overeenkomt met eilandjes van Langerhans (groepen van cellen in de pancreas), en de buitenste bijnieren en de bijnierschors. Deze spelen een belangrijke rol bij de vertering, het omzetten van voedsel materie in energie voor het lichaam.

De kleur die overeen stemt met Manipura is geel. Belangrijke kwesties die Manipura behandelt zijn kwesties van persoonlijke kracht, angst, onrust, vormen van meningen, introversie and de overgang van simpele basis emoties naar complexe emoties.

Fysiek heerst Manipura over de vertering, mentaal heerst deze chakra over persoonlijke kracht en emotioneel heerst deze chakra over uitgestrektheid, spiritualiteit en alles wat betrekking heeft tot groei.

In het Tibetaans boeddhisme wordt dit wiel voorgesteld als een driehoek met 64 opwaarts wijzende blaadjes. Het is de thuis van de rode druppel, of de rode Bodhicitta, die de essentie is van vrouwelijke energie.

Het bevat de zaad lettergreep “Ah”, die van primair belang is bij de Tummo innerlijk vuur meditatie, dat is het systeem waarbij de energie van de rode druppel verheven wordt tot de rode druppel in de kroon.

Svadhisthana: De Sacrale Chakra

Swadhistana, Svadisthana of adhisthana wordt gesymboliseerd met een witte lotus waarin zich een halve maan bevindt met zes oranje blaadjes.

De zaad mantra is Vam, en de bewonende godheid is ofwel Vishnu, en de Shakti is Rakini (of Chakini).

De sacrala chakra bevindt zich in het heiligbeen en wordt beschouwd als overeen komend met de testes of de eierstokken die de verschillende geslachtshormonen bij de voortplantingscyclus produceren. Svadisthana wordt ook beschouwd als overeenkomend met het urogenitaal systeem en de bijnieren.

De belangrijkste kwesties met betrekking tot Svadisthana zijn relaties, geweld, verslavingen, emotionele basisbehoeften, en plezier.

Fysiek heeft Svadisthana betrekking tot reproductie, mentaal regeert deze chakra creativiteit en emotioneel regelt deze chakra vreugde, en spiritueel regelt het enthousiasme.

In het Tibetaans boeddhisme staat deze chakra bekend als het Geheime-Plaats wiel. Onder dit punt punt gaan de Shakta tantra en Vajrayana systemen enigszins wat uiteen.

Muladhara: De Wortel Chakra

Muladhara of de Wortel Chakra wordt voorgesteld als een geel vierkant met vier rode blaadjes.

De lettergreep is Lam, de bewonende godheid is Brahma en de Shakti is Dakini. Het geassocieerde dier is de olifant Ganesha.

Deze chakra is waar de drie kanalen verenigt worden en vervolgens scheiden en hun opwaartse beweging beginnen.

Binnen in deze chakra is de de godin kundalini drie keer rond een zwarte lingam gewikkeld. Het is de zetel van de rode bindu, de vrouwelijke druppel (die zich in het Tibetaanse boeddhisme ter hoogte van de navelchakra bevindt).

Muladhara is gerelateerd met instinct, veiligheid, overleving en ook met elementair menselijk potentieel.

Dit centrum bevindt zich in het perineum, dat is het gebied tussen de genitaliën en de anus. Hoewel er zich geen endocrien orgaan bevindt, wordt gezegd dat dit betrekking heeft op de geslachtsklieren en het bijniermerg, verantwoordelijk voor de vecht-of-vluchtreactie als de overleving wordt bedreigd.

Er is een spier die zich in deze regio bevindt die de zaadlozing in de seksuele handeling van de man regelt. Een parallelle wordt in kaart gebracht tussen de zaadcel en de eicel waar de genetische code ligt opgerold en de kundalini.

Muladhara wordt gesymboliseerd door een lotus met vier blaadjes en de kleur rood.

Belangrijke kwesties zijn seksualiteit, lust en obsessie. Fysiek heerst Muladhara over suksualiteit, mentaal heerst deze chakra over stabiliteit, emotioneel heerst deze chakra over sensualiteit en spiritueel heerst deze chakra over een gevoel van veiligheid.

(Bron: Wikipedia.org)

Leave a Comment