Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

reis van de held

De Reis Van De Held – De Weg Naar Persoonlijke Groei

Het leven kan soms zwaar zijn, maar om het volledig te leven en je eigen unieke ziel te laten schitteren, heb je zowel de moed van een krijger als de zachtheid, meegaandheid en flexibiliteit van een godin nodig. Ieder persoon heeft zijn eigen unieke pad, maar er zijn wel paden die vele helden al voor je hebben bewandeld en gladgestreken. Dus waarom zou je je eigen reis niet modelleren naar bijvoorbeeld Luke Skywalker, Moeder Teresa of Martin Luther King Jr?

Er is geen verhaal dat zo inspirerend is als dat van de Reis van de Held. De held die moedig zijn eigen weg gaat en zich onderscheidt van de menigte. Het verhaal van de Reis van de Held is een oerverhaal, een oermythe die ons innerlijk weten en verlangen aanspreekt. Het is een verhaal dat diep in onze zielen verankerd zit, dat ons aanzet om ons unieke pad te gaan volgen en op zoek te gaan naar het mysterie van het leven. Het is een roep die ons uitnodigt om onze heldenreis te maken.

Je eigen heldenreis maken is een van de fundamenten van een zinvol, rijk, authentiek en gezond leven. Maar wat betekent het om een heldenreis te maken?

Joseph Campbell beschreef dit het beste in zijn boek “De held met 1000 gezichten” en in “Volg de stem van je hart“. Het boek beschrijft een formule die hij “De Reis van de Held” noemt. Dit is een episch avontuur dat in honderden verhalen uit alle culturen wordt herhaald, omdat het universeel van aard is. Het thema van deze inspirerende verhalen is transformatie. Het is de held die het meest verandert. De verhalen maken iets in ons wakker.  Ze vragen: “Wanneer ga je iets heldhaftigs doen? Waarom niet nu?” De verhalen roepen ons op om ons potentieel te realiseren.

Luke Skywalker volgt in de klassieker Star Wars de epische heldenreis, maar jij doet dat ook elke keer als je ja zegt tegen je roeping.

Sommigen van ons worden naar ons doel gedreven door passie, terwijl anderen een reis naar de hel en weer terug moeten maken. Pas als we iets traumatisch hebben overleefd, realiseren we ons dat we in opleiding waren om anderen te helpen die nog steeds in de hel zitten. Soms ontdekken we pas dat we helden zijn als we genoeg gedesillusioneerd raken door de disfunctionele omstandigheden waarin we leven. Als we ons verdrietig, verloren en hopeloos voelen, krijgt iets diep van binnen de kans om naar boven te komen, iets dat sterker en wijzer is dan we ooit voor mogelijk hielden. We hebben allemaal een heldenvonk die nooit dooft, zelfs niet in onze donkerste momenten.

Deze vonk in jou wordt gevoed door een dringend gevoel dat er avontuur is, dat je leven een doel heeft, dat je op een zoektocht bent die je misschien nog niet begrijpt, dat je kleine bestaan op deze grote planeet iets kan betekenen, dat er meer is dan de gewone, disfunctionele wereld, en dat je misschien alleen een cape, masker en een paar coole laarzen nodig hebt om de wereld te redden.

Ik zal het je uitleggen, want het kan nuttig zijn om te weten wat je te wachten staat.

De 12 stappen van de Reis van de Held:

1. De gewone wereld

In het begin is er orde, alles lijkt nog normaal. Je leidt je gewone leven, maar toch voelt er iets niet helemaal goed. Misschien voel je een knagend gevoel van leegte, of het leven lijkt saai of voorspelbaar. Of misschien dreigt er iets, een probleem of een uitdaging. Hoe dan ook, er is een gevoel dat er iets mist in je leven en je voelt een drang om op ontdekkingsreis te gaan en het te ontdekken.

2. De oproep tot avontuur

Op een gegeven moment krijg je een oproep voor een avontuur, een roep om in beweging te komen. Dit kan komen in de vorm van een geliefde, een schat die je wilt vinden of een inzicht dat je wilt verwerven. Je wordt wakker geschud, geprikkeld om op ontdekkingsreis te gaan en deze uitdaging aan te gaan.

3. Weigering van de oproep

Als de oproep tot avontuur komt, kan het zijn dat je aarzelt. Je voelt misschien weerstand, deinst terug voor de roep, of wilt het avontuur niet aangaan. Het onbekende is spannend en misschien voel je je onzeker of bang. Je kan ook in de ontkenning zijn, ontkennen dat er een probleem is of dat je iets moet veranderen in je leven. Het is normaal om angst te voelen als we buiten onze comfortzone treden, maar het is belangrijk om te onthouden dat groei en verandering vaak voortkomt uit het overwinnen van onze angst en onzekerheid.

4. Bovennatuurlijke hulp

Op een gegeven moment zul je iemand ontmoeten, een mentor of gids die je kan helpen bij je reis. Of je kan stuiten op een bron van wijsheid, zoals een boek of een persoon, die je aanmoedigt of je iets leert waardoor je toch besluit om het avontuur aan te gaan. Dit kan de duw zijn die je nodig hebt om je weerstand te overwinnen en de reis aan te gaan.

5. Het overschrijden van de eerste drempel

Je besluit om over de drempel te stappen en de reis aan te gaan, geholpen door je nieuw verworven inzicht of vaardigheid. Dit is een belangrijk moment, want nu ga je echt op weg. Hier begint de echte reis, vol met uitdagingen en ontdekkingen. Het is belangrijk om te onthouden dat dit het begin is en er nog veel te ontdekken valt onderweg.

6. De weg der beproevingen: uitdagingen en verleidingen

Als je eenmaal op weg bent, kom je in een nieuwe wereld waar andere regels gelden. Hier ontmoet je bondgenoten die je kunnen helpen bij je reis, maar ook vijanden die je tegenkomt. Het kan ook een innerlijke nieuwe wereld zijn, waar je jezelf beter leert kennen en nieuwe dingen over jezelf leert. Het is belangrijk om op je hoede te zijn en te onthouden dat alles in deze nieuwe wereld onbekend is, zowel de uitdagingen als de kansen.

7. De donkerste diepte

Op je reis zul je worden geconfronteerd met verschillende tests, waarbij je jezelf moet bewijzen. Het is niet alleen een kwestie van aarden en reëel worden, maar ook om te zien of je in staat bent om de uitdagingen aan te gaan die je tegenkomt. Na de eerste euforie van het begin van de reis, zul je misschien inbinden en moeilijkheden ondervinden, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze uitdagingen deel uitmaken van de reis en dat ze je zullen helpen groeien en leren.

8. De finale: de grote slag

Op een gegeven moment zul je een omslagpunt bereiken, een crisis of een vuurproef. Je wordt geconfronteerd met je grootste angst of een moeilijke situatie die je moet oplossen. Dit kan een emotioneel, mentaal of fysiek obstakel zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een kritiek moment is in de reis, waarbij je gedwongen wordt om iets onder ogen te zien of een beslissing te nemen die je verder zal brengen.

9. Overwinning en beloning

Na het overwinnen van de crisis, volgt de beloning. Je viert je succes en overwinning. Je hebt een belangrijk inzicht verworven of een doel bereikt. Bovendien, kijk je terug op je reis en besef je misschien welke dingen je eerder niet goed hebt aangepakt. Dit geeft je inzicht en wijsheid voor de toekomst, en je kunt trots zijn op wat je hebt bereikt.

10. Terugkeer

Na het verkrijgen van je beloning, met je nieuwe inzichten en de verworven schat, ga je terug naar huis. De weg terug kan nog steeds gevaarlijk zijn, vol met uitdagingen en obstakels. Het is belangrijk om te onthouden dat de reis nog niet voorbij is. Je moet nog steeds de ervaringen en lessen die je hebt opgedaan toepassen in je dagelijks leven en blijven groeien.

11. Transformatie: Dood en wederopstanding

Op het einde van de reis, kan er nog een laatste test zich aandienen, een leven-op-dood moment of een offer. Dit kan een fysieke uitdaging zijn of een innerlijke dood, waarbij je een overtuiging of een gewoonte moet opgeven die niet langer van pas komt in je leven. Dit is een belangrijk moment, omdat het helpt om je te transformeren en te groeien als persoon.

12. Het elixir

Na de laatste test, komt het grote moment waarop je het elixer of geschenk ontvangt. Dit is het hoogtepunt van de reis, de beloning voor al je inspanningen. De cyclus is rond, de reis is ten einde, maar het geluk dat je nu ten deel valt, deel je met de mensen om je heen. Het kan ook betekenen dat je klaar bent voor een nieuw avontuur, een nieuwe reis, waar je nog meer groei en ontdekkingen zal beleven.

Wees de held van je eigen reis

Carl Jung zei ooit dat hij zich tot taak had gesteld om uit te zoeken volgens welke mythologie hij leefde. Dus, volgens welke mythologie leef jij? Wat is jouw grootste oproep tot actie geweest? Wat zijn jouw innerlijke demonen, of welke drempels heb je moeten overschrijden om jouw identiteit voor altijd te veranderen? Wat was jouw donkere nacht van de ziel? Wie zijn jouw bondgenoten, welke vaardigheden en kwaliteiten heb je ontwikkeld om je te helpen op je reis?

We kunnen ons laten inspireren door de helden en heldinnen uit de mythen en deze aspecten van onszelf aanroepen om ons te geven wat we nodig hebben om ons pad te bewandelen, hoe moeilijk of gevaarlijk het ook is. De meest lonende momenten in het leven komen vaak na een uitdaging, waardoor we onze innerlijke demonen leren waarderen, evenals de donkere verwarde energie die we buiten onszelf tegenkomen.

Als we ophouden met tegen onszelf te vechten, staan we open voor alle mogelijke vormen van transformatie en zijn we in lijn met het universum, waar we de grootste geschenken en steun kunnen ontvangen om te worden

Conclusie

Waar we ons ook bevinden op ons persoonlijke avontuur, de reis van de held leert ons dat we precies zijn waar we horen te zijn, met alles wat we nodig hebben om de volgende stap te zetten. Zoals Moeder Theresa zei: “Ik weet dat God me niets geeft wat ik niet aankan. Ik zou alleen willen dat Hij me niet zo hard vertrouwde.”

Vecht verder, helden, vecht verder.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *