We vertrouwen voor alles op onze hersenen, toch? Maar weet je ook wel wat er aan de gang is in je bovenkamer? De meeste mensen niet.

Ondertussen weten we al lang dat onze hersenen het vermogen hebben om op verschillende golflengten en frequenties te opereren, maar niet iedereen weet wat elke frequentie van hersengolven wat doet.

In dit artikel volgt een korte uitleg over de belangrijkste hersengolven en hoe ze je vooruit kunnen helpen bij je persoonlijke ontwikkeling om een gelukkiger en gerelaxeerd leven te lijden.

Hoe Werkt Je Brein

De elektrische energie die het brein uitzendt creëert frequenties die we hersengolven noemen.

Hersengolven worden gemeten in Hertz (Hz), dat betekent het aantal cyclussen per seconde. Hoe meer cyclussen per seconde, hoe hoger de Hertz waarde.

Beta Hersengolven

Beta Hersengolven zijn kenmerkend voor een bezig, volledig aandachtig gefocust brein.

De Beta frequentie is zeer snelle activiteit die meestal dominant is als het bewustzijn in de wakkere staat is en de aandacht dus op de buitenwereld gericht is.

Het is algemeen beschouwd als een normaal ritme en is meestal het dominante ritme bij alertheid en aandacht op de zintuigen. Beta hersengolven worden gededecteerd in de frontale kwabben en geometrisch verdeeld over de twee kwabben.

Beta Golven hebben een frequentiebereik van 16 tot 30Hz

Beta hersengolven komen dus voor als het brein activiteiten aan het verwerken is zoals:

  • Conversaties met anderen
  • Problemen oplossend denken en situaties beoordelen
  • Les geven, Speechen, lezingen

Alfa Hersengolven

Alfa hersengolven zijn trager dan beta golven en staan voor een gerelaxeerd bewustzijn. Ze hebben een frequentiebereik van 7.5 tot 12Hz

Dit ritme wordt gededecteerd als het brein in een staat van rust of zelfreflectie is. Alfa hersengolven worden dominanter bij het sluiten van de ogen, relaxeren en dagdromen.

Alfa hersengolven worden meestal het best gededecteerd in frontale delen van het hoofd aan beide kanten van het brein.

Het ontspannen en onthechte bewustzijn dat bereikt wordt tijdens lichte meditatie is kenmerkend voor de Alfa frequentie. Deze staat is optimaal voor het programmeren van je geest voor succes en  verhoogt je verbeelding, visualisatievermogen, geheugen, leervermogen en concentratievermogen.

Alfa hersengolven liggen aan de basis van je bewustzijn en zijn de toegangspoort tot het onderbewustzijn. De beroemde Silva Method van Jose Silva gaat uit van de kracht van Alfa, het is je intuïtie.

Theta Hersengolven

Theta hersengolven worden beschouwd als zeer ontspannende hersengolfactiviteit en worden vaak geassocieerd met slaap en dromen.

Theta hersengolven zijn hoog in bereik en hun frequentiebereik is 4 – 8 Hz. Ze worden meestal geproduceerd in de rechter hemisfeer van de hersenen.

Theta hersengolven treden in werking wanneer we ons emotioneel, ontspannen, dromerig voelen, Deze hersengolven worden beschouwd als het hersengolfpatroon dat dominant is in diep ontspannen, droomslaap en worden over het algemeen ook gezien als de hersengolven die dominant zijn bij een hoog niveau van ontspanning, een hoge mate van creativiteit en willekeurig denken.

Deze hersengolven worden ook beschouwd als een toegangspoort tot hypnagogische niveau’s van bewustzijn die tussen wakker zijn en in slaap vallen liggen.

Theta kan levendige flitsen van mentale beelden bevorderen omdat we ontvankelijk worden voor informatie uit het onderbewustzijn die buiten het eigen typische bewustzijn ligt.

Theta is ook geïdentificeerd als onderdeel van leren, geheugen en vermindering van stress.

Delta Hersengolven

Delta Golven hebben een frequentiebereik van 0.5 tot 4Hz

De Delta frequentie is de langzaamste en is aanwezig in diepe, droomloze slaap en in zeer diepe transcendente meditatie waar het bewustzijn volledig wordt onthecht.

Delta is het rijk van je onbewuste geest. Het is de toegangspoort tot de Universele geest en het collectief onbewuste, waarvan de informatie niet beschikbaar is bij bewuste staat. Delta wordt geassocieerd met genezing en regeneratie.

1 comment add yours

  1. Ik geloof dat de poort open staat voor mij wat betreft meditatie want ik zit tussen Theta en Delta in maar ik weet niet waar ik heen moet! Moet ik mijn frequentie oprikken of moet ik blijven waar ik ben maar dan met meer balans zodat ik mijn draai kan vinden. Ik wil meer top prestaties leveren en meer zin hebben om werkelijk dingen te doen! Ik ben altijd te ontspannen en stressvrij geweest maar daarmee maak ik ’t niet in deze wereld of wel? Waar haal ik de kracht vandaan om te groeien? Wie helpt mij?!

Leave a Comment