Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

De Kracht Van Dankbaarheid

Ben jij je spirituele horizon aan het verbreden? Dan kun je er niet omheen: dankbaarheid.

‘Danken’ is de uiting door woorden of daden van het gevoel van waardering. Wanneer je bezig bent met de dingen die jou vrolijk maken op een dag of gedurende jouw hele leven, ben je bezig met een stukje bewustwording waardoor je tot jezelf komt en jezelf in diepere lagen kunt leren kennen. En daarom is dit een van de meest belangrijke onderwerpen binnen spiritualiteit.

Waarom is dankbaarheid zo belangrijk?

Dankbaarheid maakt een mens simpelweg gelukkig. Hoe vaker je je dankbaar voelt, hoe mooier je leven wordt. Dat wil echter niet zeggen dat het altijd makkelijk is om dankbaar te zijn.

Het zit hem al in de kleine dingen, en het is de kunst om negativiteit om te zetten in positiviteit. Het is iets wat je jezelf kunt aanleren. Hoe je dat doet, lees je hieronder verder.

Tip: wees bewust van wat je hebt

Wil jij bewuster leven, en vaker stil staan bij de dingen die jou gelukkig maken in het leven en misschien niet zo vanzelfsprekend zijn. Of wil jij je spirituele kant meer ontdekken? Dan is dit een goed onderwerp om mee te beginnen.

Waar te beginnen?

Het klinkt misschien heel makkelijk, maar het uitdrukken van gevoelens en het reflecteren op dankbare momenten vergt een stuk zelfreflectie. Je kijkt vanbinnen en stelt jezelf vragen. Maar hoe kun je hier uiteindelijk mee aan de slag gaan?

Dagboek

Dit kun je al doen door een dagboek bij te houden waarin je elke dag een korte tekst schrijft over de dingen waar je dankbaar voor bent. Denk aan het feit dat jij en jouw geliefden gezond zijn, of het feit dat jouw beste vriend je altijd weer aan het lachen weet te maken.

Het digitaal bijhouden van wat jij waardeert

Tegenwoordig zijn er veel apps speciaal gemaakt om jouw dankbare momenten dagelijks vast te leggen. Zo kun je snel en gemakkelijk terugkijken wat je de afgelopen tijd hebt ingevuld en of dat nog steeds zo is.

Mantras

Er bestaat geen beter begin van de dag dan het opnoemen van een mantra.

Een mantra is een tekst die je voor jezelf schrijft om jezelf positief en sterk te laten voelen over alles wat er die dag op jou af komt. Zo kun je een mantra tegen jezelf oplezen wanneer je naar je werk gaat.

In deze mantras kun je ook benoemen waar je dankbaar bent zodat je – voordat je ergens mee van start gaat – jezelf kunt herinneren waar je het ook al weer voor doet. Niets beter dan een positieve start van de dag!

Kies een moment om tot jezelf te komen

Wil jij meer bewust in het hier en nu leven? Dan is dit een heel goede tip: Maak met jezelf de afspraak om elke dag een moment te pakken dat geheel om jou draait, waarin je reflecteert op jezelf en alles waar je dankbaar voor bent. Dit werkt het beste is een rustige omgeving waarin je jezelf prettig voelt. Uiteraard bevordert het aansteken van kaarsjes en het aanzetten van rustige muziek de gewenste sfeer!

The law of attraction

Je hebt er vast al eens van gehoord, de wet van de aantrekkingskracht, ook wel the law of attraction genoemd. Deze wet stelt dat waar jij je energie op focust, je zult aantrekken.

Ben jij constant bezig met negatieve gedachtes en doemscenario’s? Dan is de kans groot dat je ook vaak negativiteit op je pad krijgt. De reden hiervoor is dat jij bepaalt dat jouw focus hier op ligt. Anderzijds kan dit positief uitpakken wanneer je je richt op de positieve dingen in jouw leven, je zult al snel merken dat wanneer je je hier op focust, goede dingen jouw kant op zullen komen en je je over het algemeen vrolijker voelt.

Manifesteren

Een stapje verder dan the law of attraction is manifesteren: het benoemen wat je wilt hebben, voordat je het hebt, om het zo te krijgen. Met deze methode trick je jouw gedachten te denken dat iets al is gebeurt wat nog niet zo is, omdat je heel graag wil dat het gebeurt. Je spreekt daarom je waardering uit voor deze gebeurtenis en denkt jezelf in dat dit daadwerkelijk gebeurd is. Bijvoorbeeld: “Ik ben dankbaar voor het feit dat ik de baan heb gekregen die ik zo graag wilde.”. Afhankelijk van de methode zeg of schrijf je dit herhaaldelijk op. Vele spirituele leiders zweren bij deze methode. Binnen manifesteren zijn er ook weer verschillende manieren op dit toe te passen zoals de 3-6-9 regel. Wanneer je hier interesse in hebt is het zeker raadzaam om met een simpele methode te beginnen en te kijken of dit voor jou uitpakt zoals je hebt gewenst.

Help mensen om je heen met dankbaar zijn

Ben je op de goede weg en ben jij klaar om ook anderen te inspireren? Stimuleer de mensen om je heen om zich dankbaarder te voelen. Dit kan al door simpele vragen te stellen over waarom zij op dit moment dankbaar zijn zodat zij zichzelf hieraan herinneren. Bovendien is dit ook een moment waarin jij jezelf herinnert waar jij dankbaar voor kunt zijn. Door te leren kun jij ook leren!

Ten slotte

Zoals je kunt lezen is dankbaar zijn een terugkerend onderwerp in verschillende spirituele aspecten. Het is de kunst om van dankbaar zijn een tweede natuur te maken, een gewoonte die in jouw routine/systeem zit.

Door deze realisatie van positiviteit zul je merken dat jouw gehele mindset vrolijker is en je elke dag met een lach zult aangaan.

Dankbaar zijn hoeft niet om overduidelijke positieve punten in jouw leven te gaan, het kan net zo goed gaan om het realiseren dat jouw imperfecties er ook mogen zijn en dat jij dankbaar bent voor wie je bent. Je mag dan ook dankbaar zijn voor zowel fijne als vervelende gebeurtenissen, je kunt dankbaar zijn voor alles wat niet perfect is!

Dan rest er nog maar een vraag: waar ben jij vandaag dankbaar voor?

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *