Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

De geheime taal van katten: wat willen ze ons nu eigenlijk vertellen?

In haar boek “De geheime taal van katten“, onderzoekt Susanne Schötz de communicatie tussen mens en kat. Ze ontdekt dat katten specifieke geluiden maken die alleen een kattenliefhebber van elkaar weet te onderscheiden en elk hun eigen betekenis hebben. In het boek worden de verschillende geluiden beschreven en hun betekenis toegelicht, evenals tips voor het omgaan met katten.

Daarnaast geeft Schötz ook aan hoe katten zich gedragen en welke signalen ze geven om aan te geven hoe ze zich voelen. Zo kan een kat bijvoorbeeld zijn staart omhoog houden als hij blij is of juist laten hangen als hij bang is. Ook kan een kat zijn oren naar achteren leggen als hij zich bedreigd voelt, of juist naar voren staan als hij oplettend is. Door deze signalen te leren herkennen kan je als baasje beter begrijpen wat je kat probeert te communiceren.

Miauw

Wie denkt dat een kat alleen maar “miauwt”, luistert niet goed, volgens Schötz. Er zijn namelijk veel verschillende soorten miauwen die katten gebruiken, waaronder “wieuwen” – een helder en hoog geluid met klinkers als “i”, “e” en “u” – dat vaak door kittens wordt gebruikt, en soms ook door volwassen katten als ze verdrietig of bang zijn. (Let op: dit zijn klanken uit het fonetisch alfabet – i klinkt als ‘ih’ en u klinkt als ‘oe’)

En dan is er is ook nog “jammerend” miauwen, een donkerder en vaak klagend of verdrietig geluid met klinkers als “o” en “u”, dat kan aangeven dat de kat bang of verdrietig is, maar het kan ook zijn dat ze iets van je wil.

Hschsch

“Hschsch” of “ffffhhh” is een geluid dat katten maken om te waarschuwen of af te schrikken. Dit geluid, ook wel blazen of sissen genoemd, kan door zowel agressieve en woedende als bange of onzekere katten worden gemaakt. Het kan ook een reactie zijn op schrik. In haar boek legt Schötz uit dat dit geluid een signaal is van de kat om te laten weten dat hij zich bedreigd voelt.

Brrrh

Een “Brrrh” geluid is een geluid dat katten maken om iemand te begroeten of om aandacht te vragen. Volgens Schötz imiteren katten dit geluid dat een moederpoes maakt om haar jonge kittens te begroeten. Dit gebeurt vaak als een volwassen kat communiceert met zijn baasje, het simuleert de relatie met de moeder en gedraagt zich alsof het nog een jonge kat is. Dit kirrende geluid is een teken van begroeting en een verzoek om aandacht.

Hrrrhrrr

Het geluid “Hrrrhrrr” is een geluid dat katten maken als ze tevreden zijn, of het nu in gezelschap of alleen is. Volgens Schötz is dit geluid een manier voor katten om rustig te worden en te ontspannen. Ze suggereert dat het spinnen een soort meditatief geluid is dat katten gebruiken om zichzelf of andere katten te kalmeren. Het is ook bekend dat het geluid van een spinnende kat een genezende werking heeft op mensen, zoals het verlagen van bloeddruk en het verminderen van depressies, volgens onderzoek.

Kletsen met je kat

Volgens Schötz is het belangrijk om veel tegen je kat te praten en goed op te letten wat hij terugzegt. Als je niet begrijpt wat je kat wil zeggen, kan je het geluid van de kat imiteren en zien hoe ze reageert. Dit kan helpen om duidelijker te zien wat je kat wil. Bijvoorbeeld, kijkt hij naar de deur die naar de tuin leidt, loopt hij naar zijn lege voerbak of zit hij alleen maar stil op de vloer en kijkt hij je met grote ogen aan. Praten met je kat is een kwestie van heel goed opletten: in welke situaties maakt hij welk geluid, en wat doet hij daarbij?

Meer weten?

Lees De geheime taal van katten van Susanne Schöltz

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *