Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

de vier inzichten

De 4 Regels Om Volgens Te Leven – Volgens Tolteekse Wijsheid

De Vier Inzichten van Don Miguel Ruiz: Een Handboek Voor Het Leven

De vier inzichten van Don Miguel Ruiz is een praktische gids voor persoonlijke vrijheid en om een goed mens te zijn en naar je innerlijke stem te luisteren, door je aan vier principes of de vier inzichten te houden.

Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz is een directe afstammeling van de Tolteken, een oude Mexicaanse beschaving. En hij heeft zijn leven gewijd aan het delen van zijn oude kennis met anderen. In dit boek gaat hij dieper in op de vier belangrijkste pijlers om je beste leven te lijden, of zoals hij ze noemt, de vier overeenkomsten.

Volgens Ruiz zijn onze eerste overeenkomsten alles hoe je van jongs af aan bent geprogrammeerd om na te denken.

De volwassenen die je opgevoed hebben, leerden je wat je over jezelf en de wereld moest geloven. Ze beloonden je als je het goed deed en hun regels volgde. En langs de andere kant werd je gestraft als je in opstand kwam. Het resultaat was dat je je aan een reeks regels en overtuigingen hield en werd wat Ruiz ‘gedomesticeerd’ noemt.

En vanwege deze socialisatie heb je een onjuist concept van jezelf gevormd. Met andere woorden, je bent je persoonlijke waarheid of echte zelf uit het oog verloren. Je accepteerde de interpretatie van anderen van wie je was, wat vervolgens je keuzes en toekomstige levenservaringen dicteerde.

Zelfs taal is een afspraak. Elke letter, elk woord in elke taal is een overeenkomst. Het was niet onze keuze om nederlands te spreken, en het gaat hetzelfde met je religie of morele waarden die je ook niet vanaf je geboorte kiest. Ze waren er al voordat je geboren werd. We kiezen zelfs nooit de kleinste overeenkomsten. We hebben onze namen niet eens gekozen.

De Vier Inzichten

Er zijn duizenden afspraken die we met onszelf, met andere mensen, met onze levensdroom, met God, met de samenleving, met onze ouders, met onze partner en met onze kinderen gemaakt hebben. Maar de belangrijkste afspraken zijn degene die we met onszelf maken.

In deze overeenkomsten vertel je jezelf wie je bent, wat je voelt, wat je gelooft en hoe je je moet gedragen. Het resultaat is wat jij je persoonlijkheid noemt.

Eén enkele overeenkomst is niet zo’n probleem is, maar we hebben veel overeenkomsten die ons laten lijden en die ons laten falen in het leven. Als je een leven van vreugde en voldoening wilt leiden moet je de moed vinden om die op angst gebaseerde overeenkomsten te verbreken en je persoonlijke kracht op te eisen.

En dat is nu het hele punt van het boek. Ons deze overeenkomsten tonen en ons 4 krachtige overeenkomsten laten zien die ons zullen helpen de overeenkomsten te verbreken die voortkomen uit angst en onze energie uitputten.

Als je je leven leidt met deze vier overeenkomsten zal je leven op verbazingwekkende manieren veranderen en in plaats van in een droom van de hel te leven, zul je een nieuwe droom creëren, jouw persoonlijke droom van de hemel.

Wees ONBERISPELIJK met je WOORDEN

De eerste overeenkomst is om onberispelijk te zijn met je woorden. Zeg alleen wat je bedoelt en spreek met waarheid en integriteit. Je woorden zijn krachtig. Zo krachtig dat één woord een leven kan veranderen of de levens van miljoenen mensen kan vernietigen., alleen al op basis van hoe je ze gebruikt.

Onberispelijk zijn met je woorden is niet tegen jezelf in gaan. Als je onberispelijk bent neem je de verantwoordelijkheid voor je daden, maar je veroordeelt of beschuldigt je jezelf niet. Onberispelijk zijn met je woorden is het woord niet tegen jezelf gebruiken.

De menselijke geest is vergelijkbaar met vruchtbare grond waar voortdurend zaadjes worden geplant. Het woord is als een zaadje en de menselijke geest is zo vruchtbaar!

Helaas geloven we snel in de negatieve dingen die mensen over ons zeggen. Als je herhaaldelijk dom of lelijk wordt genoemd zul je dit na verloop van tijd als de waarheid gaan beschouwen. Vervolgens zal je je overgeven aan zelfdestructief gedrag of slechte beslissingen nemen, waardoor je een leven vol ellende creëert. En dit komt allemaal door een negatief zelfbeeld gebaseerd op onwaarheden.

Wanneer je onberispelijk wordt met je woorden is je geest niet langer een vruchtbare voedingsbodem voor woorden die voortkomen uit negativitet. In plaats daarvan is het vruchtbaar voor de woorden die uit liefde voortkomen.

Je kunt de onberispelijkheid van je woorden meten aan je zelfliefde. Hoeveel je van jezelf houdt en hoe je over jezelf denkt staat in directe verhouding tot de kwaliteit en integriteit van je woorden. Als je onberispelijk bent met je woorden voel je je goed, gelukkig en vredig.

Wees onberispelijk met je woorden. Dit is de eerste afspraak die je moet maken als je vrij wilt zijn, als je gelukkig wilt zijn en als je het bestaansniveau dat de hel is wilt overstijgen. Het is erg krachtig.

Gebruik daarom je woorden op de juiste manier. Gebruik je woord om je liefde te delen. Zeg tegen jezelf hoe geweldig je bent. Zeg tegen jezelf hoeveel je van jezelf houdt. Gebruik het woord om al die piepkleine afspraken te verbreken die je laten lijden.

Vat NIETS PERSOONLIJK op

De tweede overeenkomst is: vat niets persoonlijk op. Ruiz legt het op deze manier uit. Stel je voor dat je leven een film is en dat jij het hoofdpersonage, de regisseur en producent bent. Deze film speelt constant in je hoofd. Daarom zie je alles door de lens van het verhaal in je hoofd.

Je handelt in deze film volgens alle afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Als je je ellendig voelt ga je op een negatieve manier met iedereen om. En als je blij bent zullen die energieke gevoelens doordringen in alles wat je doet.

Dit is een belangrijk concept om in gedachten te houden omdat de manier waarop andere mensen je behandelen meestal niets met jou te maken heeft! Het is een directe weerspiegeling van hoe ze zich intern voelen. Als iemand zich grof tegen je gedraagt, of je zelfs complimenten geeft, gaat het niet om jou. Mensen kunnen alleen met jou omgaan op het niveau van hoe ze over zichzelf denken!

Dus wat er om je heen ook gebeurd. Vat het ook niet persoonlijk op. Hier is een voorbeeld uit het boek: “Als ik je op straat zie en ik zeg:‘ Hé, je bent zo stom ’zonder je te kennen, gaat het niet om jou, het gaat over mij. Als je het persoonlijk opvat, denk je misschien dat je dom bent. Misschien denk je bij jezelf: ‘Hoe weet ze dat? Is ze helderziend, of kan iedereen zien hoe dom ik ben? ‘

Je vat het persoonlijk op omdat je het eens bent met wat er werd gezegd. Niets dat andere mensen doen komt door jou. Het is vanwege henzelf.

Zelfs als een situatie heel persoonlijk lijkt heeft het niets met jou te maken, zelfs als anderen je rechtstreeks beledigen. Wat ze zeggen, wat ze doen en de meningen die ze geven, zijn in overeenstemming met de afspraken die ze in hun hoofd hebben.

Als iemand je een mening geeft en zegt: “Hé, je ziet er zo dik uit”, vat het dan niet persoonlijk op, want de waarheid is dat deze persoon te maken heeft met zijn of haar eigen gevoelens, overtuigingen en meningen. Die persoon probeerde je wat vergif te sturen en als je het persoonlijk opvat, neem je dat vergif op en wordt het van jou.

Wat mensen ook doen, voelen, denken of zeggen, vat het niet persoonlijk op.

Als je er een sterke gewoonte van maakt om niets persoonlijk op te vatten voorkom je veel tegenslagen in je leven. Je woede, jaloezie en afgunst zullen verdwijnen, en zelfs je verdriet zal gewoon verdwijnen als je de dingen niet persoonlijk opvat.

Er is een enorme hoeveelheid vrijheid die naar je toekomt als je niets persoonlijks opvat. Je hoeft alleen maar op jezelf te vertrouwen om verantwoorde keuzes te maken. Je bent nooit verantwoordelijk voor de acties van anderen. Je bent alleen verantwoordelijk voor jezelf. Als je dit echt begrijpt en weigert dingen persoonlijk op te vatten kun je nauwelijks gekwetst worden door de onzorgvuldige opmerkingen of acties van anderen.

Ga NIET uit van VERONDERSTELLINGEN

Ga niet uit van veronderstellingen is het derde inzicht. Als je veronderstellingen maakt ga je ervan uit dat iedereen het leven op dezelfde manier ziet als jij. Maar omdat iedereen zijn eigen persoonlijke verhaal beleeft is dit onmogelijk. Veronderstellingen maken is een onbewust gedrag dat conflicten en problemen veroorzaakt.

We hebben allemaal de neiging om over alles veronderstellingen te maken. Het probleem hiermee is dat we uiteindelijk gaan geloven dat ze de waarheid zijn. Het gebruikelijke patroon is dat we veronderstellingen maken over wat iemand doet of denkt, we de hele situatie verkeerd begrijpen, het dan persoonlijk opvatten en uiteindelijk voor niets een heel groot drama creëren.

Omdat we bang zijn om verduidelijking te vragen maken we veronderstellingen en geloven we dat we gelijk hebben over deze veronderstellingen. Vervolgens verdedigen we onze veronderstellingen en proberen we iemand anders ongelijk te geven. Het is altijd beter om vragen te stellen dan om veronderstellingen te maken, omdat veronderstellingen ons in de problemen brengen.

Laat me een voorbeeld uit het boek gebruiken: “Je loopt in het winkelcentrum en je ziet iemand die je leuk vindt. Die persoon draait zich naar je toe en lacht en wandelt dan weg. Alleen al vanwege deze ene ervaring kun je veel veronderstellingen maken. Met deze veronderstelling kun je een hele fantasie creëren. Een hele droom begint zich te vormen, alleen al vanuit je aannames en je kunt geloven: ‘Oh, deze persoon vindt me echt leuk’. In gedachten begin je er een hele relatie mee. Misschien ga je zelfs trouwen in dit fantasieland. Maar de fantasie zit in je hoofd, in je persoonlijke droom “

Nog een voorbeeld uit het boek: “Je besluit om te trouwen en je gaat ervan uit dat je partner het huwelijk op dezelfde manier ziet als jij. Dan woon je samen en kom je erachter dat dit niet waar is. Dit zorgt voor veel conflicten, maar je probeert nog steeds niet om je gevoelens over het huwelijk te verhelderen.”

“De echtgenoot komt thuis van zijn werk en de vrouw is boos, en de man weet niet waarom. Misschien komt het doordat de vrouw een veronderstelling maakte. Zonder hem te vertellen wat ze wilt gaat ze ervan uit dat hij haar zo goed kent, dat hij weet wat ze wilt, alsof hij haar gedachten kan lezen.”

Ze raakt zo van streek omdat hij niet aan haar verwachtingen voldoet. Veronderstellingen maken in relaties leidt tot veel ruzies, veel moeilijkheden, veel misverstanden met mensen van wie we zogenaamd houden.

We hoeven liefde niet te rechtvaardigen, het is er of niet. Echte liefde is andere mensen accepteren zoals ze zijn zonder te proberen ze te veranderen. En als anderen vinden dat ze je moeten veranderen, betekent dat dat ze niet echt van je houden zoals je bent. Dus waarom zou je bij iemand zijn als je niet bent zoals hij of zij wil dat je bent?

De manier om te voorkomen dat je veronderstellingen maakt is door vragen te stellen. Zorg ervoor dat de communicatie duidelijk is. Als je het niet begrijpt, vraag het dan. Heb de moed om vragen te stellen totdat het zo duidelijk mogelijk is, en ga er zelfs dan niet van uit dat je alles weet wat er te weten valt over een bepaalde situatie.

Vraag wat je wilt. Iedereen heeft het recht om nee of ja te zeggen, maar je hebt altijd het recht om te vragen. Net zoals iedereen het recht heeft om jou vragen te stellen, en jij het recht hebt om ja of nee te zeggen.

Als je iets niet begrijpt kan je het beter vragen om duidelijkheid te hebben, in plaats van een veronderstelling te maken. De dag dat je stopt met veronderstellingen te maken communiceer je netjes en duidelijk, vrij van emotioneel vergif.

Het derde inzicht klinkt eenvoudig, maar het is vrij moeilijk om te doen omdat we zo gewend zijn om het tegenovergestelde te doen. Onderneem daarom steeds weer actie. Het zal je wil versterken en een solide basis leggen voor de nieuwe gewoonte om te groeien.

Doe ALTIJD je BEST

De vierde overeenkomst is mijn favoriet en mijn dagelijkse mantra: doe altijd je best. Altijd je best doen betekent dat je onder de gegeven omstandigheden consequent je best doet.

Wees aanwezig bij al je interacties. Dit vereist eenvoudigweg dat je tijd en volledige aandacht besteedt aan alles wat je doet. Gedraag je alsof niemand beter of belangrijker is dan een ander. Daarom verdient elke handeling, hoe klein ook, je grootste inspanning. Op deze manier hoef je nooit meer aan jezelf te twijfelen en kun je vooruit blijven gaan met positiviteit en respect voor iedereen om je heen.

Maar onthoud ook wel dat je best nooit op elk moment hetzelfde zal zijn. Je best hangt af van of je je kiplekker en gelukkig voelt, of van streek, boos, ziek, moe of jaloers. Maar ongeacht de kwaliteit, blijf gewoon je best doen, niet meer en niet minder dan je best.

Dit concept van altijd je best doen hangt ook samen met het concept van het huidige moment te eren. Als je het moment volledig accepteert zal je aandacht volledig gericht zijn op de taak die voor je ligt. Hierdoor doe je altijd je best. Maar als je het moment niet eert door te klagen of te wensen dat je ergens anders was, ben je niet op je best. Geworteld blijven in het huidige moment en je best doen zal je leven veranderen.

Onderneem ten slotte actie en ga erop uit en geniet van je leven. In plaats van tijd door te brengen voor de televisie kun je een les volgen of een nieuwe vaardigheid leren. Het leven is vreugdevol als je onbevreesd leeft om je dromen na te jagen.

Als je te hard je best doet om meer te doen dan je best zul je meer energie besteden dan nodig is en uiteindelijk zal je best niet genoeg zijn.

Als je overdrijft, put je je lichaam uit en ga je tegen jezelf in, en zal het langer duren voordat je je doel bereikt. Maar als je minder doet dan je best, stel je jezelf bloot aan frustraties, zelfoordeel, schuldgevoelens en spijt.

Doe gewoon je best onder alle omstandigheden in je leven. Het maakt niet uit of je ziek of moe bent. Als je altijd je best doet, kun je op geen enkele manier over jezelf oordelen. En als je jezelf niet veroordeelt, zul je op geen enkele manier last hebben van schuld of zelfoordeel.

Je weet dat je je best doet als je van de actie geniet of het doet op een manier die geen negatieve gevolgen heeft voor jou. Je doet je best omdat je het wilt doen, niet omdat je het moet doen, niet omdat je probeert de oordeler in jezelf te plezieren, en niet omdat je andere mensen probeert tevreden te stellen.

De eerste drie overeenkomsten werken alleen als je je best doet. Verwacht niet dat je altijd onberispelijk zult zijn met je woorden. Maar je kunt je best doen. Verwacht niet dat je nooit iets persoonlijks zult opvatten, doe gewoon je best. Verwacht niet dat je nooit een veronderstelling zult maken, maar je kan zeker je best doen.

Door je best te doen zullen de gewoonten om je woorden te misbruiken, dingen persoonlijk op te vatten en veronderstellingen te maken na verloop van tijd zwakker worden en minder vaak voorkomen. Als je altijd keer op keer je best doet word je een meester in transformatie.

Door deze vier inzichten te volgen en in je leven toe te passen ga je een mooi leven hebben. Je gaat je leven voor honderd procent beheersen. Als je valt wanneer je je aan deze afspraken probeert te houden, oordeel dan niet over jezelf. Sta op en maak opnieuw een afspraak.

Als je een overeenkomst verbreekt, begin dan morgen opnieuw en de volgende dag opnieuw. In het begin zal het moeilijk zijn, maar elke dag zal gemakkelijker en gemakkelijker worden totdat je op een dag zult ontdekken dat je je leven beheerst met deze vier inzichten. En je zult versteld staan van de manier waarop je leven is getransformeerd.

Deel hieronder je favoriete inzicht en begin het gesprek. Ik hoor graag van je!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *