Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

persoonlijke groei boeken

De 10 Beste Persoonlijke Groei Boeken Aller Tijden

Het concept persoonlijke groei heeft de afgelopen jaren een lange weg afgelegd. En dus ook de publicatie van nog meer persoonlijke groei boeken.

Waarom de verandering?

Ik denk dat het veel te maken heeft met hoe de wereld geëvolueerd is. Met hoe mensen zich meer op hun gemak voelen bij het praten over hun emoties, tekortkomingen en ambities. Toen ik een kind was herinner ik me dat het genre van persoonlijke groei een bepaalde connotatie had.

Zoals wanneer iemand zou zeggen: “ah zij? Ze is in therapie, weet je. “

Alsof er een soort oordeel was over mensen die probeerden een betere versie van zichzelf te worden. Maar het lijkt erop dat die oordelen na verloop van tijd aanzienlijk zijn afgenomen. Mensen zijn veel opener over persoonlijke ontwikkeling en doen dit op een openbare manier.

Als iemand nu bijvoorbeeld te laat komt voor de lunch met een vriend, hoor je ze terloops zeggen: “Sorry dat ik te laat ben. Ik had een bespreking met mijn psycholoog. ” Je zult mensen tegenkomen die boeken vasthebben met persoonlijke groei titels zoals De Edele Kunst Van Not Giving A Fuck van Mark Manson.

De Beste Persoonlijke Groei Boeken

Dat is tenminste wat ik in mijn leven ervaar. Vanuit mijn perspectief is het die bereidheid om te delen en te verbeteren die geleid heeft tot een gemak rond zelfverbetering.

Wat geweldig is!

Omdat boeken over persoonlijke ontwikkeling geweldig zijn en wetende dat je hier bent, ze omarmt, ze opzoekt, betekent dat je bereid bent je leven ten goede te veranderen. Dus gefeliciteerd dat je je leven wilt veranderen.

Zoveel mensen gaan zonder nadenken door het leven. Ze rijden elke dag 45 minuten naar dezelfde saaie job. Gaan aan hetzelfde saaie bureau zitten. Eten dezelfde boterhammen als lunch. Rijden dezelfde 45 minuten naar huis naar hun ongeorganiseerde huis. Eten dezelfde opwarmmaaltijd die ze de avond ervoor aten.

En dan wakker worden om de volgende dag hetzelfde te herhalen.

Dat is het leven voor veel mensen. Maar niet voor jou.

Jij wilt iets veranderen. Jij wilt je koers in een andere richting sturen. En met dit artikel krijg je middelen om dat mogelijk te maken.

Niet alleen non-fictie

Als je bedenkt wat een zelfhulp boek zo krachtig maakt realiseer je je dat alle boeken op de één of andere manier persoonlijke ontwikkelingsboeken zijn. Omdat elk boek lessen bevat, of je er nu actief naar op zoek bent of niet.

Het hoeft niet alleen non-fictie te zijn. Enkele van de krachtigste lessen die ik geleerd heb zijn afkomstig uit fictieve verhalen.

Dus als je door deze lijst navigeert moet je weten dat de informatie die je zoekt in veel verschillende vormen kan aankomen. Ik zal klassieke boeken over persoonlijke ontwikkeling aanbevelen, maar ook enkele minder voor de hand liggende romans die je kunt gebruiken om je leven te verbeteren. Dat brengt me bij mijn volgende punt …

De beste boeken over persoonlijke ontwikkeling

Kijk, ik weet dat je dit nu leest omdat je “het beste persoonlijke groeiboek aller tijden” wilt ontdekken. Je weet wel … dat boek dat je leven eindelijk ten goede zal veranderen. Maar sta me toe om je verwachtingen te temperen.

Geen enkel boek zal je leven ingrijpend veranderen, tenzij je het toelaat. Het is één ding om een boek te lezen en iets heel anders om die lessen in praktijk te brengen.

Als je echt je leven wilt veranderen, moet je implementeren wat je leest.

  • Notities maken
  • Bedenk welke acties je gaat ondernemen
  • En ga dan door met die acties

Bij elk boek moet je er met een open geest aan beginnen. Of duik er op zijn minst met een evenwichtig perspectief in. Voordat ik een boek koop, zorg ik ervoor dat ik de recensies lees.

Maar niet alleen positieve recensies of negatieve recensies.

Volg deze methode

Ik lees vijf positieve recensies, vijf negatieve recensies en vervolgens vijf driesterrenrecensies, zodat ik van alle partijen een duidelijk perspectief kan krijgen. De vijfsterren reviewers vonden het boek om bepaalde redenen GEWELDIG en de éénsterreviewers HAATEN het om een ​​andere reden.

De driesterrenreviewers brengen het vaak allemaal samen door zowel de goede als de slechte punten aan te halen. Van daaruit weet ik zeker of het boek waardevol zal zijn en ik zal op dat moment mijn koopbeslissing nemen.

Ik raad je aan een soortgelijk proces te volgen.

Als je vervolgens een boek koopt en begint te lezen, verwacht dan niet dat het een game-changer zal zijn.

Verwacht in plaats daarvan één of misschien twee lessen uit het hele boek te halen en als je er meer uit krijgt dan is dat handig meegenomen. Ik lees veel en ik ben tot nu toe nog maar een handvol boeken tegengekomen die meer dan een paar grote lessen bevatten.

De meeste boeken zullen je leven in kleine stappen veranderen. Als je echter doorgaat met lezen worden die stappen groter en groter totdat je op een dag terugkijkt en ziet hoeveel je bent gegroeid.

De beste persoonlijke groei boeken zijn misschien niet echt ‘de beste’

Als iemand je een boek aanbeveelt, waaronder ikzelf, moet je weten dat … je het misschien absoluut zult haten. Ik kan hieronder een boek aanbevelen dat op dit moment goed voor je klinkt, maar na het lezen kan het zijn dat je geïrriteerd raakt.

Misschien heb je het gevoel dat je je tijd hebt verspild door het te lezen.

Alsof je zou willen dat je die twee weken terug kon krijgen. Of dat je me kon vinden en het boek in mijn gezicht kon gooien omdat je er zo een hekel aan had.

Ik snap het. Ik heb dat onlangs meegemaakt met een vriendin die mij een boek aanbeveelde. Ze bedoelde het goed, maar het boek sloot op dat moment helemaal niet aan bij mijn leven. Het was absoluut tijdverspilling. Ik had het moeten neerleggen zodra ik me realiseerde dat het een doodlopend straatje was, maar ik wilde doorgaan in het belang van mijn vriendin.

Dat zorgde ervoor dat ik het alleen maar meer haatte.

Ik heb het boek met tegenzin afgemaakt, maar ik zal zeker meer research doen de volgende keer dat iemand mij een boek aanbeveelt dat ‘hun leven heeft veranderd’. En als ik het niet geschikt acht zal ik die vriendin vertellen dat het op dit moment geen goede match is.

Op relevantie gebaseerd

Dit kan je uit mijn verhaal halen … boeken moet je op het juiste moment tegenkomen. Misschien krijg je een boek dat bedoeld is voor een beginner als je al gevorderd bent. Misschien koop je een boek dat extreem technisch is, ook al heb je de basis nog niet geleerd.

Boeken zijn op relevantie gebaseerde objecten.

Als het boek dat je aan het lezen bent niet relevant is voor je leven op dat moment, zal het nutteloos zijn. Als je je dat realiseert kun je beter verder gaan dan je tijd verspillen met het forceren (een les die ik op de moeilijke manier blijf leren).

Houd daar dus rekening mee als je door deze lijst met persoonlijke groei boeken bladert. Als één van mijn aanbevelingen niet bij je past, scrolt dan verder naar de volgende.

1. De Alchemist

Als je graag levenslessen leert door middel van verhalen in plaats van feiten is dit een klassieke roman over persoonlijke ontwikkeling. De ontsnappingsroman van Paulo Coelho volgt de benarde situatie van een jonge Andalusische herder die een heroïsche reis begint om een schat te vinden waar hij van droomde. Het is een simpele analogie, maar het verhaal zal resoneren met iedereen.

Als je op zoek bent naar richting in algemene zin, of gewoon wijsheid wilt over hoe je kunt ontdekken wat je moest doen en worden (en, eerlijk gezegd, waarschijnlijk zelfs als geen van die dingen op jou van toepassing zijn), zal dit boek je leven letterlijk voor altijd veranderen.

2. De Zeven Eigenschappen voor succes in je leven 

De 7 eigenschappen voor succes in je leven is één van de vele bekende klassiekers op deze lijst, hoewel ik het persoonlijk de meest verfrissende vind.

Steven Covey leert je een effectieve methode om doelen te bereiken die gebaseerd zijn op je interne waarden en laat je zien hoe je die kunt toepassen in de vorm van eenvoudige, duidelijke gewoonten. Door jezelf af te stemmen op je persoonlijke ethiek verbeter je je productiviteit aanzienlijk. Deze klassieker brengt een boodschap die de wereld meer dan ooit nodig heeft, namelijk dat eerlijk en integer leven de weg is naar maximale efficiëntie en succes. Het is een absolute must-read voor iedereen die zijn leven wil verbeteren.

3. Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt

Dale Carnegie schreef in zijn tijd verschillende geweldige boeken, maar Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt is veruit het beste. Deze klassieker uit de jaren 30 is nog altijd de top als het gaat om het leren werken en communiceren met mensen, dus ik beschouw het als een vereiste om te lezen, vooral voor een introverte persoon zoals ik.

Carnegie leert je dat goede communicatie echt niets te maken heeft met natuurlijk talent of vlotte woorden, maar de juiste tactieken kennen om met anderen om te gaan, iets dat iedereen kan doen.

Aangezien communicatie van cruciaal belang is voor alles wat we doen is het één van de belangrijkste vaardigheden waar je aan kunt werken. Dus als je een betere communicator wilt worden (of gelooft dat je het nodig hebt), of gewoon beter wilt worden in het werken met mensen, lees dit boek dan nu.

4. Denk groot & word rijk

Nog één van de vele old-school klassiekers op deze lijst en die plaats is welverdiend. Twintig jaar lang heeft auteur Napoleon Hill de meest succesvolle mensen van zijn tijd bestudeerd, waaronder Henry Ford en Alexander Graham Bell, en die bevindingen samengesteld in één keurig pakketje.

Het belangrijkste leerpunt? Een gefocust, brandend verlangen (of de kracht van een vastomlijnde geest, wat Wayne Dyer intentie noemde), geeft ons de kracht om te bereiken of te verwerven wat we het meest willen in het leven.

Als je op zoek bent naar inzichten over hoe je een droom of een specifiek doel kunt bereiken is dit een klassieker die je niet mag missen.

5. De kracht van positief denken

De klassieker van Dr. Peale is het ultieme zelfhulpboek. De meeste mensen die enige mate van succes behalen zullen je vertellen dat je houding een groot deel van het succes is. Positief denken zal niet op magische wijze tot succes leiden, maar positief denken kan je in een positie brengen om er het beste van te maken als het gebeurt.

De waarde van positief denken is zo’n basismantra van persoonlijke groei dat het nu bijna over het hoofd wordt gezien. De kracht van positief denken is geweldig voor iedereen die de basis wil terugvinden en enkele van de fundamentele lessen wil leren die cruciaal zijn om te geloven in zelfvertrouwen en een optimistische mentaliteit.

Een klein minpuntje is dat veel mensen klagen vanwege de religieuze ondertoon van het boek. Maar hoewel Dr. Peale duidelijk een gelovige christen is, geloof ik dat dit boek waarde heeft voor jou, ongeacht je persoonlijke geloof. Luister gewoon naar goed advies.

6. De Kracht Van Het Nu

Dit boek van de spirituele leraar Eckhart Tolle is een perfecte introductie in de wereld van non-dualiteit en meditatie. Het boek is al meer dan 20 jaar oud, maar blijft een bestseller omdat het lessen en boodschappen bevat die je gemakkelijk kan absorberen. Als je op zoek naar een dieper gevoel van vrede, weg van pijn en gehechtheid, dan is dit de plek om te beginnen.

de kracht van het nu

7. Marcus Aurelius – Persoonlijke notities

Dit is veruit het oudste boek op de lijst. Deze filosofische tekst is geschreven door Marcus Aurelius, de keizer van Rome. Aurelius was geschoold in de filosofie van het stoïcisme. Hij had helemaal geen gemakkelijk leven, hij verloor namelijk meerdere kinderen, vrouwen en enkele oorlogen. De persoonlijke notities zijn een voorbeeld van hoe filosofische lessen toegepast kunnen worden op onze alledaagse omstandigheden, zelfs in het geval van grote historische figuren.

8. Zoals een mens denkt

Een kort boek, maar zeker de moeite waard. Zoals een mens denkt  is één van de oudste boeken over persoonlijke ontwikkeling en gaat over de kracht van positief denken. Hoewel het taalgebruik enigszins verouderd is, is het een klassieker die je toch eens moet gelezen hebben.

zoals een mens denkt

9. Rijke pa arme pa

Het boek ‘rijke pa arme pa’ is iets heel anders dan de rest van de boeken in deze lijst, maar verdient er ook zeker een plaats in.

Rijke pa, arme pa is voor financiële wijsheid wat de kracht van het nu is voor spirituele wijsheid. Het boek biedt je een complete set van gezonde, nuttige principes om beter en effectiever te leven als het gaat om geld en persoonlijke financiën.

Het boek gebruikt het contrast tussen twee karakters, “arme vader” en “rijke vader”, om verschillende financiële principes te onderwijzen. Het belangrijkste leerpunt is dat degenen die niet goed zijn met hun geld en minder hebben zo zijn omdat ze voor geld werken, terwijl degenen die goed zijn met hun geld er meer van verzamelen omdat ze leren hoe ze geld voor hen kunnen laten werken. Het zijn algemeenheden, maar de lessen die je leert zijn daarom niet minder waardevol.

Als je je vermogen om je financiën te beheren wilt verbeteren is Rijke pa Arme pa het perfecte pakket van verhelderende kennis en bruikbare instructies.

10. Stap in je grootsheid

Stap in je grootsheid is waarschijnlijk het bekendste boek van Tony Robbins en als je het eenmaal hebt gelezen weet je ook waarom. Veel van de boeken op deze lijst gaan in op een bepaald onderwerp, maar dit niet. Het geeft je het hele spectrum. Robbins geeft zijn beste advies om je relaties, zelfvertrouwen en financiën te verbeteren en je doel te vinden.

Het belangrijkste idee en het thema dat door het hele boek loopt is echter dat je een innerlijk vertrouwen hebt, een grootsheid van binnen, die je kunt ontwaken door je manier van denken op een fundamentele manier te veranderen. En door dat te doen kun je echte verandering in je leven creëren, ongeacht het soort verandering dat je wilt doorvoeren. Als dat is wat je zoekt, bereid je dan voor om getransformeerd te worden.

Deze 10 persoonlijke ontwikkelingsboeken kunnen je leven veranderen. Maar onthoud dat je niet in de val moet lopen om zelfhulpjunkie te worden. Het is veel beter om één boek te lezen en de lessen proberen toe te passen op je leven, dan zoveel mogelijk boeken lezen zonder enige reflectie.

Welke boeken zou jij nog aan deze lijst toevoegen? Laat het ons weten in de reacties.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *