Je hoort wel eens zeggen, kon ik maar even in dat hoofd kijken van jou dan zou ik kunnen zien wat er zich allemaal afspeelt. Er gebeurt dan ook heel wat in de computer onder je hersenpan. Je hersenen zijn een wirwar van receptoren, miljarden neuronen en andere complexe systemen.
Ze zijn ook de bron van onze bewegingen, de opslagplaats van het geheugen en alles wat we weten. Maar het stukje wat we weten is ontzettend klein tegenover het stuk dat we wel meedragen maar waar we ons niet bewust van zijn. Dit stuk heet daarom ook het onderbewustzijn.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat wij, mensen, maar een klein deeltje van onze hersenen gebruiken. Wanneer je het vergelijkt met bytes, zou je kunnen zeggen dat we ongeveer 20Mb weten terwijl het onderbewustzijn wel 2000 TB aan kennis en herinneringen heeft opgeslagen.
Maar wat ben je met zaken die je hebt opgeslagen maar die je niet weet, zul je denken. Wel, dat gaat deze blog je helemaal duidelijk maken. Je zult zien dat je onderbewuste je meer van nut is dan je op het eerste gezicht zou denken.
Wat is het onderbewustzijn
De ontdekking van het onderbewuste
Paracelsus, een toen al controversieel arts uit het Zwitserland van de vroege jaren 1500, hield zich ook bezig met filosofie en theologie. Hij benoemde als eerste de onderbewuste processen die, op het eerste gezicht, ontoegankelijk zijn voor het bewuste denken. Met zijn boek ‘Von den Krankheiten’ stond hij aan de oorsprong van de moderne klinische psychologie.
Onbewust van het onderbewustzijn
Wanneer je iemand de vraag wat is het onderbewuste stelt, krijg je vaak een verwarrend antwoord. Vaak denken mensen dat het onbewuste en het onderbewustzijn hetzelfde is. Maar, dat is dus niet zo.
Je kunt bijvoorbeeld onbewust iemand kwetsen maar, dat wil niet zeggen dat dit geprogrammeerd staat in je onderbewustzijn.
Het onderbewuste is de plaats waar alle herinneringen, in de breedste zin van het woord, worden opgeslagen.
Niet enkel herinneringen aan gebeurtenissen of situaties maar, ook alles wat je ooit geproefd, geroken, gevoeld, gehoord en gezien hebt.
Kunnen we het onderbewustzijn veranderen
Het antwoord op deze vraag is nee. Je kunt er niets aan veranderen maar wat je wél kunt doen is het onderbewustzijn trainen en het onderbewustzijn herprogrammeren.
Het onderbewuste werkt eigenlijk als een taperecorder met slechts twee knoppen: één om alles op te nemen en één om alles af te spelen.
Wanneer treedt het onderbewuste in werking
Vanaf het moment dat iets in je onderbewuste getriggerd wordt, gaat de taperecorder in werking treden. Het zoekt razendsnel in je opgeslagen bestanden naar iets wat past, of lijkt, op de situatie die je op dat moment beleeft.
Stel, je komt met je auto aan een verkeerslicht en je moet stoppen want het is rood.
Plots voel je hoe je panikeert terwijl er niets aan de hand is.
Dan realiseer je je dat er, jaren geleden, aan ditzelfde stoplicht iemand achter op je auto reed.
Je onderbewuste heeft de paniek die je toen voelde, weer voor jou naar boven gehaald.
Dan vraag je je af, waarom is dit nodig en dit brengt ons bij de volgende vraag.
Waartoe dient het onderbewustzijn
In oorsprong kregen we het onderbewustzijn om ons te beschermen en in leven te houden. Vooral in de oertijd was dat nodig want mensen waren voortdurend in gevaar.
In onze moderne maatschappij hoeven we niet bang te zijn dat er een sabeltandtijger of een ander wild beest achter ons aanloopt. Er zijn genoeg andere dingen waarbij ons onderbewuste ons kan helpen te overleven.
En dat niet alleen.
Stel je voor dat je elke ochtend, bij het ontwaken, zou moeten gaan nadenken hoe je in ‘s hemelsnaam uit dat bed stapt.
Of hoe je het kraantje opendraait om je handen te wassen.
Ook dié dingen werden allemaal opgeslagen op die taperecorder en zorgt ervoor dat we dingen doen met een automatisme.
De zelfgenezende krachten
Naast het feit dat het onderbewuste zorgt voor je veiligheid, zorgt het ook voor genezing. Als je weet dat bijna alle ziekten voortkomen uit de diepe krochten van je onderbewuste, kun je je ook wel voorstellen dat ze zichzelf weer kunnen helen.
Dit is bijvoorbeeld één van de grootste redenen waarom placebo werkt.
Wanneer je iemand een suikertabletje geeft en je overtuigt de zieke persoon dat het een medicijn is, dan is de kans reëel dat hij geneest.
Komt het door het suikertabletje? Nee, maar onrechtstreeks heeft het er alles mee te maken.
Je geest is ervan overtuigd dat het een medicijn is en het is super makkelijk om je hersenen voor de gek te houden.
Het onderbewuste trainen
Er bestaan verschillende manieren of methoden die je onderbewustzijn trainen. En ook al is het in het begin niet makkelijk om er mee te communiceren, oefening baart altijd kunst.
Wil je het onderbewustzijn veranderen, of tenminste, de opgeslagen boodschappen, dan zijn er verschillende tools die je kunt gebruiken zoals o.a.:
Emotional Freedom Techniques
Neuro linguistisch programmeren
Visualisatie technieken en andere vormen van trainingen.
Het is zelfs niet enkel mogelijk om, bij het onderbewustzijn trainen, de opgeslagen boodschappen te veranderen maar ook om ze volledig te wissen.
Je hersenen kunnen namelijk moeilijk het verschil zien tussen iets wat écht gebeurt en wat je visualiseert.
Negatieve en positieve gedachten wisselen
Het klinkt wellicht logisch als je het leest maar je staat er niet altijd bij stil.
Wanneer je hoofd vol negatieve gedachten zit die je steeds blijft herhalen, is het de kunst om deze gedachten te verdrijven met positieve.
Je kunt onmogelijk aan de twee tegelijk denken.
Loop je te mopperen om iets wat niet lukt? Draai het dan om en denk aan alle dingen die je in het verleden wél gelukt zijn.
Op die manier gaan je positieve gedachten de bovenhand nemen, ga je betere zin krijgen en meer gemotiveerd zijn om, waar je mee bezig bent, toch te doen lukken.
Want, ook al vertelt je bewuste denkvermogen je dat, wat je ook onderneemt, je toch nooit slaagt. Je onderbewuste weet wel beter.
Hoe kun je je onderbewustzijn herprogrammeren
Herprogrammeren is, kortweg gezegd, het herschrijven van opgeslagen onbewuste herinneringen die je weerhouden om voluit te leven.
Oude patronen wissen
Als je altijd blijft doen zoals je altijd gedaan hebt, krijg je steeds hetzelfde van wat je altijd gehad hebt.
Herlees deze zin maar een paar keer tot je je eigen patronen herkent.
Oude patronen die je steeds blijft herhalen zullen ook altijd dezelfde resultaten opleveren.
Heb je het gevoel dat je reeds jaren in rondjes aan het draaien bent, dan is het misschien wel tijd om verandering te brengen in die oude aannames en patronen of, om ze helemaal te wissen.
Ho’oponopono
Het spijt me
Vergeef me
Bedankt
Ik hou van je
Vier korte zinnetjes die doordringen tot in je onderbewuste als je ze uitspreekt en die je helpen je onderbewustzijn te herprogrammeren.
Het spijt me dat er dingen gebeurd zijn waar ik wel of geen vat op had en waardoor ik anderen kwetste.
Vergeef me dat ik goed voor mezelf zorgde op momenten dat het nodig was.
Bedankt omdat ik elke dag een nieuwe kans krijg om de beste versie van mezelf te zijn.
Ik hou van je(zelf), je mag er wezen
Wanneer je dit als mantra gebruikt ga je merken dat het je lichter maakt.
Wat doe jij om je onderbewuste te herschrijven? Deel het met ons in een reactie hieronder.