Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

Belemmerende Overtuigingen Ombuigen

Welke overtuigingen belemmeren jouw leven?

Belemmerende overtuigingen bepalen veel in ons leven. Overtuigingen bepalen namelijk hoe we denken, hoe we met elkaar omgaan en hoe we in het leven staan. Onze persoonlijke overtuigingen bepalen ook hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen, welke stappen we nemen en hoe we naar onszelf kijken. Overtuigingen kunnen ons ook belemmeren.

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Overtuigingen die je positieve kracht geven helpen je meestal verder in je leven. Overtuigingen die je onzeker maken, zorgen juist voor het tegendeel. Veel mensen hebben last van belemmerende overtuigingen. Niet elke overtuiging is immers waar. Hoe kun je belemmerende overtuigingen herkennen en leren ombuigen?

Voorbeelden van Belemmerende Overtuigingen

Om te begrijpen wat overtuigingen zijn die ons belemmeren is het belangrijk om te weten wat belemmerende overtuigingen zijn. Stel je voor dat je vaak te horen krijgt dat jij geen kansen hebt in het leven. Of misschien is je wijsgemaakt dat je minder kansen hebt dan anderen. In principe heeft iedereen in de eerste wereld gelijke kansen. Iedereen kan die kansen in principe dus ook benutten.

Overtuigingen die niet kloppen werken belemmerend

Als je steeds hoort dat jij om welke reden dan ook minder kansen hebt dan een ander, dan kun je daarvan overtuigd raken. Eenmaal overtuigd van een overtuiging zal deze overtuiging je kunnen belemmeren. Een belemmerende overtuiging ontmoedigt mensen. Het kan een selffulfilling prophecy worden. “Ik heb toch minder kansen dus ik hoef het ook niet meer te proberen.” De uitkomst spreekt dan voor zich. Iemand met een dergelijke belemmerende overtuiging zal minder hard zijn best doen en minder gemotiveerd zijn en zijn of haar kansen minder enthousiast proberen te benutten. Dit lijkt me een goed voorbeeld van een belemmerende overtuiging.

Je hebt talent, je kunt veel bereiken

Als je vaak hoort dat je veel kansen hebt en veel talent, dan zul je een grotere kans van slagen hebben omdat je meer je best zal doen om te bereiken waarin je al gelooft. Gemotiveerd worden en blijven helpt je om doelen te bereiken. Ook zijn je kansen beter te benutten als je in je mogelijkheden gelooft. De negatieve kracht van belemmerende overtuigingen werkt dus afremmend, maar de kracht van positieve overtuigingen werkt motiverend.

Ben jij overtuigd van dingen die jou afremmen of motiveren?

Onze geest is zeer gevoelig voor overtuigingen. Het zal daarom altijd nuttig zijn om je overtuigingen te toetsen. Klopt het wel waarvan je overtuigd bent? Geef je geest de vrijheid. Leer belemmerende overtuigingen ombuigen.

Belemmerende gedachten ombuigen, hoe doe je dat?

Belemmerende overtuigingen ombuigen begint met belemmerende gedachten ombuigen. Gedachten die je belemmeren zijn namelijk de basis van dingen die je beletten om vooruit te komen in het leven. Maar hoe kun je belemmerende gedachten herkennen en hoe kun je belemmerende gedachten ombuigen? Gedachten die ons belemmeren zijn bijvoorbeeld gedachten als:

Ik zal daarin niet slagen.

Je hebt nu eenmaal werkpaarden en luxepaarden.

Mij lukt ook nooit iets.

Ik doe altijd alles fout.

Niemand houdt echt van mij.

Niemand begrijpt mij.

Niemand wil mijn vriend zijn.

Dat is niet voor mij weggelegd.

Ze behandelen mij altijd verkeerd

Er bestaan geen eerlijke mensen.

Niemand geeft mij ooit een kans.

Ik zal wel gediscrimineerd worden.

Ik ben er al te oud voor.

Ik kan niets bereiken zonder een diploma.

Enzovoorts.

Welke belemmerende gedachten heb jij?

Om van belemmerende overtuigingen af te geraken is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat welke belemmerende gedachten jij zelf hebt. Schrijf deze eens op. Ook als je twijfelt of het echt een belemmerende overtuiging is, schrijf je deze op een lijstje. Met belemmerende gedachten en belemmerende overtuigingen veroordeel je jezelf. Het kunnen struikelblokken worden op je weg naar geluk, succes en tevredenheid. Ook zijn ze een voedingsbodem voor onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en faalangst. Het zijn de stenen en de stokken die op je levenspad liggen. Probeer ze op te ruimen.

Obstakels op je pad uit de weg ruimen

Om het symbolische te beschouwen, raap belemmerende obstakels in gedachten op. Neem ze in gedachten in je handen, bekijk ze en bestudeer ze. Vraag je af waar ze vandaan komen en leg ze aan de zijkant van je pad. De meeste belemmerende gedachten zijn vervelende obstakels. Belemmerende overtuigingen zijn te vergelijken met stenen en stokken die voor je voeten liggen terwijl jij probeert te lopen.

Waar komen belemmerende overtuiging vandaan?

Om belemmerende overtuigingen om te buigen hoef je niet altijd te weten waar ze vandaan komen. Van sommige overtuigingen zou je de oorsprong niet zomaar kunnen herleiden. Misschien zijn het dingen uit je jeugd, maar ook kunnen ze uit je cultuur komen. Heb je een bepaalde religie dan komt het misschien daar vandaan. Vrouwen hebben soms andere belemmerende overtuigingen dan mannen. Belemmerende overtuigingen hebben wel vaak met de mening van andere mensen te maken. Hoor je bijvoorbeeld vaak op televisie dat vrouwen minder kansen hebben op de arbeidsmarkt dan mannen, en jij bent een vrouw, dan is het eigenlijk niet zo vreemd dat jij gaat denken dat je minder kansen hebt op de arbeidsmarkt.

Zelfvertrouwen is een positieve innerlijke kracht

Ieder mensen heeft motivatie nodig om zelfvertrouwen te krijgen en om zichzelf te bewijzen. Belemmerende overtuigingen kunnen in de thuissituatie zijn ontstaan toen je een kind of puber was. Ouders die tegen je zeggen ‘dat kun jij toch niet’ die zeggen eigenlijk tegen jou dat je het niet eens hoeft te proberen. Ook op school kunnen belemmerende overtuigingen ontstaan. Een docent hoeft jou maar eenmaal dom te noemen en dat kun je je leven lang achtervolgen als een belemmerende overtuiging. Ieder mens is helaas in staat om een ander mens belemmerende overtuigingen te bezorgen. Dat doen we lang niet altijd expres. Zelfs een grapje over iemands uiterlijk kan al verkeerd uitgelegd worden en een belemmerende overtuiging in het leven worden. Gebrek aan zelfvertrouwen creëert belemmerende overtuigingen en belemmerende overtuigingen ondermijnen het zelfvertrouwen. Gelukkig kun je jezelf wel van die lastige belemmerende overtuigingen afhelpen.

Aan de slag om belemmerende overtuigingen om te keren

Pak pen en papier en schrijf op welke overtuigingen in jouw leven jou belemmeren. Heb jij het gevoel dat liefdesrelaties in jouw leven steeds stuklopen? Of gaat het juist op het werk steeds fout? Of kun je geen partner vinden? Of voel je je eenzaam en heb je geen vrienden? Of heb je vaak ruzie en begrijp je niet waarom? Wat je ook opschrijft, schrijf er steeds achter waarom jij overtuigd ben dat je op dit punt in je leven steeds vastloopt. Bijvoorbeeld:

Liefdesrelaties lopen steeds stuk. Reden: ik ben te snel jaloers omdat ik bang ben dat mijn partner vreemdgaat.

Ik heb geen vrienden. Reden: niemand vindt mij leuk genoeg.

Ik kan geen relatie vinden. Reden: ik ben te lelijk.

Om overtuigingen om te keren is het belangrijk dat je het tegenovergestelde van de gedachte er tegenover zet. Keer elke reden om.

Ik ben jaloers omdat ik overtuigd ben dat mijn partner vreemdgaat, wordt: mijn partner vindt mij waardevol genoeg trouw te zijn.

Ik heb geen vrienden want niemand wil met mij omgaan, wordt: ik ben de moeite waard om vrienden mee te worden.

Ik kan geen relatie vinden want ik ben te lelijk, wordt: Ik ben de moeite waard om lief te hebben.

Het zou kunnen dat er heel andere belemmerende overtuigingen van toepassing zijn op jouw situatie. Neem er de tijd voor om ze op te schrijven. Alleen zo kom je van belemmerende overtuigingen en gedachten af. Vergroot je eigen kansen en maak je het levenspad vrij van dit soort belemmerende obstakels.

Vertel je ons over jouw ervaringen met het toepassen van de tips in dit artikel?

Photo by Sam Manns on Unsplash

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *