Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

4 redenen waarom je elke dag fysiek contact nodig hebt.

We gebruiken onze ogen en oren meer dan onze tastzin, maar fysiek contact is belangrijk voor ons.

Het gevoel van verbondenheid en nabijheid met anderen kan niet vervangen worden door afstand. Knuffelen met familie en geliefden vermindert stress en verlaagt bloeddruk en hartslag. Liefdevolle aanrakingen zijn nodig voor onze sociale en fysieke groei.

Aanraking kan ook comfort bieden en troost in moeilijke momenten, en het kan emoties uitdrukken zoals liefde, steun en zorgzaamheid. Het is dus belangrijk om niet alleen op afstand te communiceren, maar ook fysiek contact te onderhouden met de mensen die belangrijk voor ons zijn. Het is een basisbehoefte die we niet moeten vergeten. Dus knuffel, omhels en raak elkaar aan, het doet wonderen voor ons welzijn.

Je wordt er gelukkig van en het is ook goed voor je gezondheid.

1) We hebben fysiek contact nodig om beter te kunnen communiceren.

We zijn sociale wezens en aanraking hoort bij hoe we met elkaar praten. Meestal gebruiken we aanraking om onze meningen met elkaar te delen. Weet je nog de laatste keer dat je iemand op de schouder aanraakte? Was dat om bevestiging te geven voor een gelijkaardige mening? Soms zeggen we meer met onze handelingen dan met woorden.

Het is belangrijk om te beseffen hoe krachtig non-verbaal communiceren is en hoe aanraking daar deel van uitmaakt. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken in hoe iemand zich voelt. Door aanraking uit te wisselen, laten we elkaar weten dat we er voor elkaar zijn en delen we onze gevoelens en meningen op een diepgaandere manier. Dus laat aanraking deel uitmaken van jouw communicatie en zie hoe het verband tussen jou en de mensen om je heen versterkt.

Aanraking is ook een manier om emoties uit te drukken, of het nu blijdschap, verdriet of verontwaardiging is. Een kleine aanraking kan soms al een groot verschil maken in de manier waarop een ander zich voelt. Bovendien is het ook een manier om aandacht te vestigen op bepaalde aspecten van ons leven, bijvoorbeeld door elkaar te wijzen op iets waar we trots op zijn of op iets waar we zorgen over hebben. Aanraking is dus niet alleen een manier om met elkaar te communiceren, maar ook een belangrijk onderdeel van onze sociale interacties.

2) Fysieke aanraking maakt ons gelukkiger

Wanneer we knuffelen, gebeurt er iets magisch in ons lichaam. Gelukshormonen worden vrijgemaakt en geven ons een gevoel van liefde en bescherming. Dit komt vooral door oxytocine, het “knuffelhormoon”, dat door aanraking, liefde en sociale contacten wordt vrijgemaakt.

Oxytocine is echt een wondermiddel voor ons lichaam en geest. Het vermindert stress, verlaagt onze bloeddruk en hartslag, en zorgt zelfs voor een vermindering van spierspanning. Daarnaast verhoogt het ook onze lichaamstemperatuur, helpt bij het bestrijden van ontstekingen en bevordert wondgenezing. Kortom, oxytocine is een boost voor ons geluk en gezondheid!

3)  Het is goed voor je relatie en seksleven

Kusje hier, knuffel daar – knuffelen met je partner versterkt jullie band! Het is alsof je in de armen van veiligheid en comfort wordt gewikkeld. Elke keer als je partner je knuffelt, voel je je gelukkig en dit vergroot zelfs je empathie en medeleven voor elkaar. Seksueel genot is nog een reden waarom knuffelen zo belangrijk is. Het zorgt ervoor dat adrenaline, dopamine en fenylethylamine vrijkomen, waardoor je je euforisch en gelukkig voelt. Bovendien verhoogt huid op huid aanraking de afgifte van dopamine, wat een natuurlijk afrodisiacum is en zorgt voor meer zin in seks. Dus, knuffelen is niet alleen leuk en aangenaam, maar het is ook goed voor je relatie en seksleven!

4) We hebben fysieke aanraking nodig om onze wonden te helen.

Mensen die regelmatig aandacht en warmte krijgen van andere mensen, kunnen profiteren van een sterk afweersysteem en een beter gevoel van welzijn. Dit komt omdat bij fysiek contact, oxytocine vrijkomt. Dit hormoon helpt bij het verminderen van stress en versterkt daardoor ons immuunsysteem. Bovendien versnelt het de genezing van ziekten en wonden. Dit wordt duidelijk zichtbaar bij zieke mensen, die zich geborgen en geliefd voelen, waardoor ontstekingen en wonden sneller genezen. Het is dus duidelijk dat fysiek contact, zoals knuffelen, erg belangrijk is voor onze gezondheid en ons welzijn!

Bovendien bevordert oxytocine niet alleen het genezingsproces, maar verbetert het ook onze algehele gezondheid. Mensen die regelmatig fysiek contact hebben en dus veel oxytocine produceren, hebben een verminderd risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en zelfs bepaalde vormen van kanker. Kortom, fysiek contact en de aanmaak van oxytocine is een echte boost voor onze gezondheid en het maakt ons ook nog eens gelukkiger!

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *