We maken meer gebruik van ons gezichtsvermogen en gehoor dan van onze tastzin.

Maar de mens kan een sterke behoefte hebben aan fysiek contact. Dat contact is een onderdeel van de fysieke nabijheid van 2 mensen, iets wat we niet kunnen bereiken vanop afstand. Aanraking geeft ons een gevoel van verbondenheid met mensen en onze omgeving. Niets is zo fijn om te knuffelen met je familie en je geliefde. uit onderzoek is gebleken dat knuffelen stress vermindert en dat het de bloeddruk en hartslag verlaagd. We hebben allemaal liefdevolle aanrakingen nodig om ons sociaal en fysiek te kunnen ontwikkelen.

Je wordt er gelukkig van en het is ook goed voor je gezondheid.

1) We hebben fysiek contact nodig om beter te kunnen communiceren.

Mensen zijn sociale wezens en aanraking is een natuurlijk onderdeel van de manier waarop we met elkaar communiceren. Aanraking word meestal gebruikt om een mening te delen met elkaar. Denk aan de laatste keer dat je je hand op de schouder van een ander hebt gelegd, was dit ter bevestiging van een gelijkaardige wederzijdse mening? Met non verbale communicatie vertel je soms meer dan met je woorden.

2) Fysieke aanraking maakt ons gelukkiger.

Er komen bepaalde gelukshormonen vrij als we knuffelen, het zorgt ervoor dat we ons geliefd en beschermd voelen. Oxytocine wordt ook het knuffelhormoon genoemd, enkele manieren om de aanmaak van dit hormoon te verhogen zijn aanraking, liefde en sociale contacten.

Oxytocine is het hormoon van de liefde, het vermindert stress en verlaagd de bloeddruk, hartslag en spierspanning. Het verhoogt bovendien ook je lichaamstemperatuur, bestrijdt ontstekingen en bevordert de genezing van wonden. En daar worden we gelukkiger van 😀

3)  Het is goed voor je relatie en seksleven

Veel knuffelen geeft je vertrouwen in elkaar, je voelt je beschermt bij je partner. Je hebt een gevoel van veiligheid en comfort. Altijd als je partner je knuffelt voel je je gelukkig en het vergroot empathie en medeleven.Seksueel genot zorgt ervoor dat er adrenaline, dopamine en fenylethylamine vrijkomen en hierdoor voel je je euforisch en gelukkig! Door huid op huid aanraking komt er dopamine vrij, dit is een natuurlijk afrodisiacum dat zorgt dat je meer zin krijgt in seks. Een rede te meer om meer te knuffelen!

4) We hebben fysieke aanraking nodig om onze wonden te helen.

Mensen die veel aandacht en warmte krijgen van anderen hebben een beter afweersysteem en voelen zich beter in hun vel. Bij fysiek contact komt het hormoon oxytocine vrij en dit hormoon zorgt ervoor dat we minder stres hebben, minder stress is meer weerstand in ons lichaam en versnelt het genezingsproces. Bij zieke mensen komt de werking van het hormoon duidelijk naar voren. Het is bewezen dat bij patiënten die zich geborgen en geliefd voelen, ontstekingen en wonden veel eerder genezen.

 

Leave a Comment