Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten
Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen
Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen
In de afgelopen jaren hebben TED-talks inzichten van de meest prominente academici, bedrijfsleiders en schrijvers tot bij de massa gebracht.
En sommige daarvan kunnen echt je perceptie van de realiteit veranderen. Dus als je snel wat verlichting wilt hoef je niet verder te zoeken dan deze lijst met enkele van de meest intrigerende en geestverruimende TED-talks die er zijn.
Deze video’s zullen de manier waarop je naar jezelf en de wereld om je heen kijkt veranderen.
Er zijn slechtere manieren om 15 tot 20 minuten te besteden.
Het gebeurt niet elke dag dat een toespraak van een kwartier je de aard van je eigen bestaan in vraag laat stellen. Maar dat is precies wat neurowetenschapper Anil Seth zal doen.
Seth stelt dat onze hersenen de hele tijd ‘hallucineren’ , en wanneer onze hallucinaties overeenkomen met die van anderen noemen we dat ‘realiteit’. Bereid je voor om alles wat je ooit hebt geweten te heroverwegen.
Dr. Izi Stoll is een neurowetenschapper die de geest en de hersenen heeft bestudeerd. Haar meest recente boek, What We Are: The Physical Basis of Consciousness, biedt een nieuwe theorie voor wat denken werkelijk is. In het boek en deze lezing betoogt Dr. Stoll dat bewustzijn iets wezenlijk anders is dan neurale activiteit, maar nog steeds een groot deel van de fysieke wereld is. Ze legt verder uit hoe wiskundige en fysieke principes de aard van de perceptuele ervaring en het zelf kunnen blootleggen.
Cognitief wetenschapper Donald Hoffman probeert een grote vraag te beantwoorden: ervaren we de wereld zoals hij werkelijk is… of zoals we willen dat hij is? In deze verbijsterende lezing overweegt hij hoe onze geest de werkelijkheid voor ons construeert.
Poppy Crum is een neurowetenschapper die een delicaat en uitdagend spel van verschuivingen in perceptie gebruikt om te laten zien hoe menselijke misconnectie kan worden getransformeerd van frustratie, onbegrip en onenigheid naar verbinding met empathie en tolerantie. In deze toespraak vertelt Poppy hoe het elke dag vinden van deze empathische kansen ons menselijker kan maken. Door onze aannames over waarom iemand anders een ander wereldbeeld zou kunnen hebben in twijfel te trekken, kan zintuiglijke empathie inspireren tot innovaties en menselijke connecties die we anders nooit zouden gevonden hebben.
Ze brengt immersieve technologieën naar voren als een echte link tussen elk van onze unieke zintuiglijke waarnemingen, waar kunst, empathische innovatie en het beste van gedeeld menselijk begrip samenkomen.
Martin Castor Peterson komt uit Denemarken en geeft shows over de hele wereld. Hij is attention artist, mentalist en hypnose-mastertrainer. Hij heeft 3 internationale prijzen gewonnen voor zijn expertise in hypnose. Martin werd zelfs bekroond met de felbegeerde gouden zoemer in Denmark’s Got Talent in 2018. Martin’s 20 jaar ervaring zal een TEDx-talk opleveren dat ongeëvenaard is met zijn benadering van de realiteit en het menselijk bewustzijn.
Waarom is er iets in plaats van niets? Met andere woorden: waarom bestaat het universum (en waarom zitten wij erin)? Filosoof en schrijver Jim Holt volgt deze vraag naar drie mogelijke antwoorden. Of vier. Of geen.
Zien we altijd het grote geheel? Om de één of andere reden zijn onze opvattingen over onderwerpen altijd vertroebeld met vooropgezette ideeën en langdurige vooroordelen die ons slechts een klein deel van het hele verhaal laten zien. Sadin Amin bespreekt waarom we ons bewust moeten zijn van de kloof tussen wat er is en wat we waarnemen dat er is, en hoe deze grotere duidelijkheid kan helpen ons begrip van het leven te verbeteren.
Veel mensen hebben dromen en verlangens die ze laten sluimeren, simpelweg omdat ze niet weten hoe ze die waar moeten maken. Het begrijpen van de tools en wetten die momenteel voor hen beschikbaar zijn is de enige sleutel die ze missen. Suzanne heeft haar hele leven veranderd om het leven te creëren waar ze altijd van heeft gedroomd, door simpelweg de kwantumfysica en de wetten van de energetica te gebruiken.
Kunnen we ooit weten wat echt is? Communicatiewetenschapper Sean Tiffee onderzoekt de relatie tussen perceptie en realiteit en stelt de kruising tussen beide in vraag. In deze toespraak adviseert hij ons om niet op de kloof te letten, maar om de kloof te gebruiken om een liefdevoller en empathischer persoon te worden.
Tony Peng praat over hoe je gedachten je realiteit vormen. Hij spreekt over het veranderen van de manier waarop we zaken doen en hoe ons leven wordt geleid door onze gedachten.
Ons brein construeert en vormt onze realiteit. Het belang van eerdere ervaringen en context met betrekking tot hoe percepties kunnen worden weergegeven.
Wat gebeurt er als onze perceptie onze werkelijkheid wordt? Hoe beïnvloedt dat ons vermogen om beslissingen te nemen?
Zijn we dicht bij een theorie die alles verklaart? Kan dit echt waar zijn? Elke generatie wetenschappers werkt binnen een overheersend paradigma, dat over het algemeen wordt aanvaard als de beste benadering van de waarheid. Maar dan gebeurt er iets dat ons denken op zijn kop zet, en we moeten een nieuw paradigma vinden om ons bredere begrip te accommoderen. Als wetenschapper die aan de grenzen van de kosmologie werkt daagt Ben David onze verwachtingen uit en herinnert ons eraan hoe weinig we weten over het buitengewone universum waarin we leven. En bovenal, hoe belangrijk het is om het gevoel van ontzag te behouden waarmee we als kinderen in de wereld komen, het meest geschikte antwoord op de wonderen en mysteries die ons omringen.
Deze lezing erkent de uitdagingen van vooroordelen en hun impact op onze realiteit. Onze individuele realiteiten worden rechtstreeks beïnvloed door de percepties van de wereld om ons heen. Of we het nu leuk vinden of niet, we moeten allemaal onze eigen wereld beheren en door percepties en vooroordelen navigeren.
Door zijn vaardigheden als goochelaar te combineren met de analytische geest van een ingenieur wil Jörg Alexander zijn publiek laten beseffen dat wat wij als ‘realiteit’ beschouwen in feite de ultieme illusie is.
In deze animatie van TED-Ed gaan James Zucker en Kyra Kupetsky in op de grote vraag: hoe weten we dat we echt zijn? De korte film begint met een korte introductie tot het werk van de beroemde Franse filosoof René Descartes.
Heb je ooit nagedacht over hoe onze percepties worden gevormd? Vormen onze percepties werkelijk onze individuele werkelijkheden? Alimohamed Jaffer legt de redenen uit waarom we de dingen waarnemen zoals we ze waarnemen en vraagt zich af of er een universele waarheid bestaat ondanks hoe onze individuele realiteiten verschillen.
Jessica Layne biedt een nieuw perspectief op het omarmen van de levenslange voordelen die kunnen worden gevonden door het beoefenen van mindful psychologisch bewustzijn en veranderde bewustzijnstoestanden. Haar TEDx Talk hoopt kijkers aan te moedigen om in contact te komen met hun eigen onderbewuste en onbewuste geest.
Photo by Nigel Tadyanehondo on Unsplash