We proberen ons steeds meer in te zetten voor het milieu. En dat is ook nodig. Van de manier waarop we reizen tot de dingen die we kopen en consumeren, dit zijn slechts enkele van de dingen die een slechte impact hebben op ons milieu.
Deze documentaires kunnen precies zijn wat nodig is om je te inspireren voor betere koopgewoonten en een duurzaam leven.
1. Chasing Coral
Als je een zeeliefhebber bent zal deze documentaire je zowel choqueren als inspireren. Chasing Coral gaat over de gevolgen van de opwarming van de aarde op één van de belangrijkste en meest kwetsbare ecosystemen van de planeet, koraalriffen.
2. A Plastic Ocean
De schokkende realiteit van onze met plastic vervuilde oceanen. Deze documentaire toont enkele harde realiteiten van de plastic problemen waarmee onze planeet geconfronteerd wordt. De makers wilden oorspronkelijk een film maken over blauwe vinvissen, maar toen ze eenmaal zagen hoeveel plastic er in de oceanen zat verlegden ze hun focus op hoe plastic in de oceaan terechtkomt in onze samenleving en de impact ervan op het zeeleven en hoe het plastic via de voedselketen zijn weg vindt naar de mens.
3. Cowspiracy
“Cowspiracy: The Sustainability Secret” is een lange documentaire over veeteelt en de impact ervan op het milieu. De film werd gecrowdfund op IndieGoGo, en de verbeterde versie die momenteel op Netflix te bekijken is werd mede geproduceerd door acteur Leonardo DiCaprio. Dankzij de hulp van experts, journalisten en tegenstanders legt deze documentaire de schade bloot die aan onze planeet wordt toegebracht door veeteelt in de vorm van waterverontreiniging en waterverbruik, ontbossing, bodemerosie en uitstoot van broeikasgassen.
4. The Game Changers
Ben je er niet van overtuigd dat een veganistisch dieet een haalbare manier is om gezond te leven? Deze documentaire kan je wel eens van gedachten doen veranderen.
Deze film verdiept zich in de details van wetenschappelijke studies en reflecties van echte professionele atleten (inclusief Arnold Schwarzenegger), en maakt het idee om over te schakelen naar een plantaardig dieet zeker aantrekkelijk.
5. Before the Flood
Nog een film die mede geproduceerd werd door acteur Leonardo DiCaprio, in samenwerking met National Geographic. Before The Flood verkent een wereld op zoek naar de effecten van de opwarming van de aarde en biedt tegelijkertijd een aantal manieren om de gevolgen ervan te bestrijden.
Van individuele acties tot een CO2-belasting, smeltende ijskappen, brandende bossen en de mensen die manieren bedenken om klimaatkwesties te bestrijden (zowel de industrie als de politici).
6. Our Planet
De rustgevende stem van Sir David Attenborough in combinatie met ‘s werelds beste natuurcinematografen geven je het gevoel dat je op National Geophraphic beland bent. Deze achtdelige documentairereeks focust in elke aflevering van 50 minuten op een ander globaal ecosysteem. Van ijsbergen tot oerwouden, woestijnen en diepe oceanen.
In elke aflevering ontdekken we de dramatische gevolgen van menselijke activiteiten op natuurlijke ecosystemen en op de biodiversiteit. Elke aflevering keert ook terug naar de manieren waarop we individueel en collectief deze permanente achteruitgang van de planeet kunnen bestrijden.
7. Mission Blue
Mission Blue toont ons de oceaan door de ogen van de legendarische oceanograaf Dr. Sylvia Earle, een vrouw wiens levensmissie het is om de zeven zeeën te beschermen. Als iemand die met eigen ogen een veel minder vervuilde wereld heeft gezien en zoveel kennis heeft opgedaan in haar lange carrière, herinnert ze ons eraan dat we in zekere zin allemaal zeedieren zijn, want we kunnen niet zonder de oceaan.
deze documentaire focust op de acties die al ondernomen zijn en wat er nog meer nodig is om onze oceanen te beschermen.
8. What the Health
Deze documentaire onderzoekt de verbanden tussen grootschalige voedselproductie, overheidsorganisaties, farmaceutische bedrijven en milieueffecten. Er zijn enkele grote claims die gezondheidsdeskundigen bekritiseren, maar de documentaire zet je wel aan tot nadenken over de keuzes die je maakt in verband met voeding en de impact die het heeft op onze wereld.
9. Rotten
Deze docu-serie van twee seizoenen legt de lelijke waarheid bloot achter de massaproductie van voedingsmiddelen.
Hoe ver gaan bedrijven om meer winst te maken? Met risico voor de menselijke gezondheid? Milieuwelzijn en duurzaamheid? Van de amandelindustrie in Californië die bijen doodt tot de avocado-oorlog in Mexico, ‘Rotten’ toont dat veel luxe producten niet duurzaam zijn.
10. Broken
Duurzaam leven begint bij ons eigen koopgedrag. Maar zelfs als je denkt dat je goed bezig bent met het milieu worden we nog vaak misleidt door grote bedrijven. De Amerikaanse documentaireserie ‘Broken’ focust op dit bedrog en onthult de waarheid achter de prijs van namaakcosmetica, plastic en meubels. Dit gaat vaak ten koste van de volksgezondheid en de veiligheid.
11. Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates
Hij is het gezicht van Microsoft, maar ook erg bezorgd over onze omgeving. In ‘Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates’ neemt hij ons mee op zijn missie. Hij probeert duurzame oplossingen te vinden voor de slechte sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden, vervuilende kernenergie en het kreunende klimaat.
12. How to Change The World
Het verbazingwekkende, historische verhaal van Greenpeace. Waarom het zo belangrijk was om te creëren, de strijd om een beweging van de grond te krijgen, en waarom het nu net zo belangrijk is als toen om op te komen en positieve actie te ondernemen voor onze omgeving.
13. The Ivory Game
The Ivory Game legt de ivoorhandel bloot. Van de stropers tot degenen die het dierlijke product kopen en verkopen Deze film is soms moeilijk te bekijken. Maar het is niet allemaal negatief. Het is een hartverwarmend verhaal over de mensen die hun leven riskeren om deze bedreigde dieren te redden.
14. Minimalism – A Documentary about the important things
Een ongelooflijk goed samengestele documentaire die in de menselijke psyche duikt. Waarom geven we zoveel om de dingen die we bezitten in plaats van om wat er echt toe doet in het leven?
Deze film focust zich op de werkelijke kosten (ecologisch en psychologisch) die gepaard gaan met overconsumptie en wat sommige mensen doen om dit tegen te gaan.
15. Virunga
Een documentaire die zich afspeelt als een thriller. Het verhaal is prachtig gemaakt in Virunga National Park in Oost-Congo en concentreert zich op de strijd tussen Park Rangers en een hele lijst van tegenstanders waaronder stropers, oliemaatschappijen en een islamitisch revolutionair leger. De verhalen van de met uitsterven bedreigde gorilla’s en de mensen die strijden om hen te beschermen zullen je hart breken en je tegelijkertijd hoop geven op de mensheid. Bovendien is de montage fantastisch en dit geeft de film een intensiteit die kan wedijveren met elke recente thriller.
16. Tales By Light
Fotografen spelen een belangrijke rol als het gaat om het onder de aandacht brengen van problemen en het benadrukken van wat de moeite waard is om te beschermen. Elke aflevering van Tales By Light volgt een andere fotograaf die wezens en culturen over de hele wereld vastlegt.
Met afleveringen die de effecten laten zien van de westerse consumptie op Bengaalse kinderen, snel verdwijnende oceaandiversiteit en verdwijnende inheemse culturen. Het derde seizoen benadrukt vooral de behoefte aan meer diverse benaderingen van duurzame ontwikkeling en natuurbehoud.
De wereld kan snel veranderen.
Het gebeurt nu al. Als mensen niet elke dag naar hun werk reizen of op vakantie gaan, is er minder CO2-uitstoot. We zien een radicale daling van de typische koolstofniveaus in grote steden. In New York City is vastgesteld dat er tot 50% reductie heeft plaatsgevonden in de koolstofmonoxideniveaus in de lucht (vergeleken met het jaar ervoor).
Stikstofdioxide-niveaus in de lucht dalen aanzienlijk met veranderingen in de wereldactiviteiten
Stikstofdioxide (NO2) komt onze atmosfeer binnen door verbranding van fossiele brandstoffen. Dat kunnen auto’s, fabrieken, grasmaaiers of generatoren zijn, enz. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat blootstelling aan NO2 (van 30 minuten tot 24 uur) nadelige effecten op de luchtwegen kan hebben:
- Luchtwegontsteking bij gezonde mensen
- Verhoogde ademhalingssymptomen bij mensen met astma
In grote steden is er over het algemeen een veel te hoog NO2-gehalte. De enorme daling van de verbranding van fossiele brandstoffen (voorlopig) zou kunnen bijdragen aan het herstel van onze longen en atmosfeer.
Helaas verschijnen dieren niet zo snel weer.
Hoewel we allemaal graag zouden geloven dat de waterwegen van Venetië zichzelf op magische wijze zouden kunnen reinigen en wilde dolfijnen kunnen bezoeken na een tijdje, is dit niet het geval.
De wijdverspreide “Venetiaanse” dolfijnen werden gefilmd in een haven op Sardinië, in de Middellandse Zee, honderden kilometers verderop. Het zal in zelfisolatie meer dan een paar weken duren voordat de wereld zichzelf van menselijke invloed heeft genezen. Hoe lang?
De beruchte locatie van Tsjernobyl in Oekraïne werd in 1986 geëvacueerd na de kernramp. 30 jaar later bloeit de site met dieren in het wild. Is dat hoe lang het duurt om op natuurlijke wijze te herstellen? Mogelijk.
Wat wij (mensen) doen, maakt een verschil voor onze planeet
Dus je kijkt een paar duurzame documentaires op Netflix. Hoe maakt dat een verschil? Als we onszelf allemaal bewust worden van manieren om duurzamer te leven en echte, milieubewuste actie te ondernemen kunnen we een enorm verschil maken in onze toekomst.
Klaar om actie te ondernemen?
Nadat je enkele documentaires over duurzaamheid hebt gekeken ben je waarschijnlijk klaar om enkele wijzigingen aan te brengen.
Eco-leven is iets waar we allemaal naar moeten streven. Gebruik deze middelen in deze tijd van social distancing om echte, positieve veranderingen in je leven aan te brengen.
Heb je nog tips voor ecodocumentaires? We horen graag over documentaires over zelfvoorzienend leven, duurzame architectuur, voedselduurzaamheid en andere documentaires over persoonlijke groei en spiritualiteit.
Waar moet ik beginnen?
In de bovengenoemde documentaires over duurzaamheid komen veel onderwerpen en categorieën aan bod. Hoe kies je nu waar je wijzigingen wilt aanbrengen en waar je moet beginnen?
De gemakkelijkste manier om duurzame veranderingen aan te brengen is door thuis te beginnen en kleine, maar opmerkelijke veranderingen aan te brengen.
We brengen de laatste tijd allemaal veel tijd thuis door. Laten we deze tijd gebruiken om de manier waarop we leven in onze thuisomgeving te verbeteren. Hier zijn enkele eenvoudige manieren waarop je duurzame keuzes / veranderingen kunt maken:
Verminder je afval
- Zeg nee tegen plastic – één van de grootste beslissingen die we elke dag nemen is om een product in één of andere verpakking te gebruiken of te consumeren. Maar er zijn tal van plasticvrije alternatieven.
- Kies plastic alternatieven voor eenmalig gebruik
- gebruik milieuvriendelijke toiletartikelen
- Creëer een zero waste keuken
- Probeer alternatieven voor plastic zakken voor je vuilnisbak
Verminder je ecologische voetafdruk
- Eet minder of geen vlees
- Eet lokaal geproduceerde voeding
- Droog je kleren op de wasdraad of een droogrek in plaats van in de droger
Zero Waste Shopping
- Leer hoe je zero waste boodschappen kunt doen (kiezen voor duurzame en ethische producten met plasticvrije verpakking).
Dit vind je wellicht ook interessant: 20 TED-talks Die Je Zullen Inspireren Om Duurzamer Te Leven