Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

innerlijke vrede

13 praktische stappen naar duurzame innerlijke vrede

We kennen allemaal wel mensen die innerlijke rust hebben gevonden, toch? Van die types die zelfs in de meest uitdagende situaties een kalme uitstraling hebben en volledig aanwezig zijn voor zichzelf en anderen. Ze worden niet snel boos en zien er altijd sereen, open en tevreden uit.

Maar laten we eerlijk zijn, de meesten van ons hebben een overvol leven en het is lastig om te ontspannen en volop van het leven te genieten. We leven vaak in een wolk van chaos, zowel intern als extern. Sommige mensen lijken zelfs altijd problemen en crises te creëren en zijn verslaafd aan drama. Maar van binnen voelen ze zich angstig, rusteloos en zelden tevreden.

Toch is innerlijke rust essentieel voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid en welzijn, ons zelfvertrouwen, onze relaties en voor een intensere en vreugdevolle ervaring van het leven. In onze cultuur, die drukte en constante stimulatie aanbidt, moeten we vrede tot een prioriteit maken als we er de vruchten van willen plukken.

Maar het vinden van innerlijke rust is makkelijker gezegd dan gedaan. Het begrijpen van wat het betekent en hoe we het kunnen bereiken is een uitdaging. Als het gemakkelijk was, zou de wereld een veiliger en gelukkiger plek zijn.

Wat betekent innerlijke vrede?

Innerlijke vrede betekent dat je je tevreden en beheerst voelt, wat er ook op je pad komt. Door je ervaring en wijsheid weet je dat de meeste uitdagingen in het leven van voorbijgaande aard zijn en dat zelfs de meest traumatische gebeurtenissen deel uitmaken van de menselijke ervaring. Je hebt geleerd om niet te vechten tegen het leven, maar om ermee mee te bewegen door middel van acceptatie en loslaten.

Hoe vind ik mijn innerlijke rust?

Sommige mensen zijn van nature al rustig en hebben geen last van onrust. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar innerlijke vrede en daarvan een prioriteit maken in je leven is iets wat je kunt leren.

Het is belangrijk om te willen groeien en de wijsheid te ontwikkelen om dingen te accepteren die je niet kunt veranderen. Als je de stormen van het leven kunt doorstaan zonder dat ze je meesleuren, dan is dat een teken van innerlijke kracht. Het vergt wat oefening, maar het is absoluut haalbaar.

Wat zorgt voor innerlijke vrede?

Innerlijke vrede is iets wat we meestal cultiveren in plaats van dat we het zomaar krijgen. Maar als je de volgende ideeën in de praktijk brengt, kun je na verloop van tijd innerlijke rust bereiken.

Soms kan vrede ons echter overvallen zonder duidelijke reden. Religieuze mensen noemen dit misschien “genade” of een spiritueel ontwaken.

Een andere manier waarop je innerlijke vrede kunt ervaren, is na een periode van extreme stress of angst. Op dat moment kan je geest en lichaam de intensiteit van je emoties niet meer aan en kan je een gevoel van kalmte en rust ervaren.

Hoe voelt het om innerlijke vrede te hebben?

Het is lastig om een gevoel in woorden te vatten zonder afbreuk te doen aan de kracht ervan. We kunnen wel proberen te beschrijven hoe het voelt, maar we denken dat je het pas echt begrijpt als je het zelf ervaart.

  • Innerlijke vrede kan aanvoelen als:
  • Een gevoel van verbondenheid
  • Integratie van geest en lichaam
  • Dankbaarheid
  • Zorgeloosheid
  • Onverstoorbaarheid
  • Spontaniteit
  • Vreugde

Kort gezegd, innerlijke vrede voelt als dat moment wanneer je na een diepe ademhaling helemaal ontspannen bent, maar dan voor een langere tijd. Je geest is actief, maar toch rustig. Je lichaam is ontspannen, maar toch alert. Je hart is open en accepterend.

Innerlijke vrede vinden is niet zozeer een zoektocht als wel een proces van het aanleren van gewoonten, veranderen van denkwijzen en acties ondernemen die het pad ernaartoe vrijmaken.

Bekijk de onderstaande suggesties en bedenk waar je het beste mee kunt beginnen. Je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Werk er gewoon elke dag aan om een gevoel van vrede in je leven te creëren.

Hoe kan je innerlijke vrede vinden: 13 acties om het voor jezelf te creëren?

1. Laat niets onopgelost.

In plaats van simpelweg dingen af te handelen, is het beter om de grotere onopgeloste problemen in je leven op te lossen – zowel persoonlijk als professioneel – die energie opslokken en andere problemen in je leven veroorzaken.

Als je deze kwesties uitstelt, stapelen de emotionele lasten zich op en beginnen ze je naar beneden te trekken.

Neem de eerste stap en breng de bal aan het rollen. Je zult merken dat er een last van je schouders valt.

2. Geef je over en accepteer hetgeen wat nu is.

Het bereiken van innerlijke vrede draait om het omarmen van het heden en het loslaten van verzet. Richt je volledig op wat er voor je ligt en vermijd het piekeren over het verleden of de toekomst.

Verzet en strijd leveren alleen maar blokkades op voor je energie en creativiteit. Hoe kun je een probleem oplossen als je gespannen en in verzet bent?

Probeer diep adem te halen en te ontspannen. Stap even uit de situatie of neem afstand van de persoon en bekijk het geheel vanuit een ander perspectief.

Vaak komt de oplossing vanzelf als je je overgeeft en openstaat voor mogelijkheden.

3. Neem verantwoordelijkheid voor je reacties.

Niemand kan je dwingen om je op een bepaalde manier te gedragen. Jij bent degene die de controle heeft over je eigen gedrag.

Bepaal wie je wilt zijn, ongeacht de omstandigheden. Bereid jezelf mentaal voor op een kalme en onverstoorbare reactie, zelfs in moeilijke tijden.

Als irritatie of woede opkomt, erken deze gevoelens dan en neem even de tijd om rustig adem te halen. Als het nodig is, stap dan even weg van de situatie totdat je je emoties onder controle hebt en terug kunt komen met een kalme geest.

4. Koester gevoelens in plaats van ze te negeren.

Je eigen gevoelens en die van anderen omarmen is belangrijk. Je moet gevoelens niet wegduwen alleen omdat ze ongemakkelijk zijn. Gevoelens hebben namelijk een boodschap voor je. Neem daarom de tijd om te ontdekken wat erachter zit.

Als je dit niet doet, dan zullen deze gevoelens op meer vervelende manieren terugkomen en je innerlijke rust verstoren. Het is dus belangrijk om naar je gevoelens te luisteren en ze te onderzoeken.

5. Vertel de volledige waarheid.

Wees eerlijk en oprecht, zowel tegenover jezelf als tegenover anderen. Vermijd bewerken, liegen of vertalen van de waarheid. Het verbergen van de waarheid zal je uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Het is belangrijk om trouw te blijven aan je integriteit en waarden, omdat dit een gevoel van rust en voldoening geeft. Wees eerlijk over je sterke en zwakke punten, zodat je duidelijkheid hebt over waar je aan moet werken.

Soms kan de waarheid vertellen ongemakkelijk zijn en anderen beledigen, maar het is beter om eerlijk te zijn dan om te doen alsof. Door eerlijk te zijn, voorkom je innerlijke spanning en kun je oprecht en authentiek zijn.

6. Leer je hogere zelf kennen.

Neem even de tijd om te reflecteren op wie jij bent los van je geest, ego, behoeftes en eerdere ervaringen. Wat zijn jouw diepste waarden, doelen en passies? En wat betekent integriteit voor jou?

Dit is wat jou uniek maakt en je ware zelf definieert. Probeer te begrijpen wie je echt bent buiten de rollen die je speelt en de manier waarop je op anderen reageert.

7. Verlos jezelf van de adrenaline.

In onze gestreste cultuur is adrenaline de ultieme drug. Het geeft ons een enorme energieboost als we geconfronteerd worden met bedreigingen. Maar in de meeste gevallen gebruiken we het om de dag door te komen.

Een leven vol adrenaline kan schadelijk zijn voor onze ziel: we kunnen workaholics worden, hebzuchtig zijn, koste wat het kost vooruitgang willen boeken en winnen, zelfs als dat ten koste gaat van onze relaties.

Stop de afhankelijkheid van adrenaline. Neem de tijd om te vertragen en evenwicht te vinden, anders riskeer je je gezondheid, relaties en gemoedsrust te verliezen.

8. Weet wat je op je zenuwen werkt.

Wat zorgt ervoor dat je op tilt slaat of je geïrriteerd voelt?

Er is altijd een reden waarom je zo reageert, en het is belangrijk om de waarheid achter deze gevoelens te begrijpen om het probleem aan te pakken of los te laten.

Blijf jezelf afvragen: “Waarom voel ik me zo?” totdat je het werkelijke antwoord hebt gevonden. Vervolgens kun je het probleem direct aanpakken.

9. Negeer niets, zelfs niet de kleinste dingen.

Laat zelfs de kleinste dingen in je leven niet onopgemerkt. Verwaarloos geen enkele frustrerende relatie of onopgeloste kwestie.

Je hoeft niet alles te veranderen, maar het bewustzijn en de vaardigheid om om te gaan met kleine problemen op een gezonde manier kunnen je innerlijke rust brengen.

10. Geef voorrang aan vrede boven prestaties.

Stel je voor hoeveel dagen je nog hebt om te leven.

Wil je op het einde terugkijken op een leven vol stress, afgevinkte to-do lijstjes en gedoe? Of wil je terugkijken op dagen van rust, verbondenheid, geweldige ervaringen en innerlijke rust?

Het mooie van innerlijke vrede is dat het niet alleen jou ten goede komt, maar ook de wereld om je heen. Als individu kun je vrede creëren tussen families, gemeenschappen en zelfs landen. Het begint allemaal bij jezelf.

Als je innerlijke vrede vindt, zul je een voorbeeld zijn voor anderen en zaden van vrede verspreiden overal waar je gaat.

11. Gebruik ontspanningstechnieken.

Maak van lichamelijke en geestelijke ontspanning een prioriteit in je dagelijkse en wekelijkse routine, of je nu van yoga, lange wandelingen, een lang bad of meditatie geniet.

Door deze technieken te gebruiken, zul je je geestelijke gezondheid ondersteunen en innerlijke rust gemakkelijker toegankelijk maken – niet alleen voor jezelf, maar ook voor degenen om je heen.

Probeer mindful te zijn terwijl je ontspant, zodat het een plezierige gewoonte wordt. Focus op het moment en de mensen om je heen.

Mindful ontspanning brengt je dichter bij gemoedsrust en herinnert je aan de goede dingen in je leven die je misschien over het hoofd ziet als je te druk bent.

12. Maak je wereld eenvoudiger.

Als je om je heen kijkt en alleen maar rommel ziet, kan dat een overweldigend gevoel geven. Maar wist je dat het opruimen van je omgeving ook kan helpen om innerlijke rust te vinden?

Je hoeft niet meteen je hele huis op te ruimen, begin gewoon met een paar minuten per dag om de spullen weg te doen die je niet nodig hebt of niet gebruikt. Door een opgeruimde omgeving te creëren, wordt het gemakkelijker om orde en netheid te behouden en voel je je minder overweldigd.

Hoe minder afleidingen je hebt van rommel en overbodige spullen, hoe meer ruimte er is voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. En dat kan je helpen om innerlijke vrede te vinden en je te concentreren op wat er echt toe doet in je leven.

13. Verbreek de verbinding en ontsnap even.

Neem elke week wat tijd voor jezelf en laat de technologie even voor wat het is. Ontdek wie je bent zonder het constante gebruik van technologie.

Ontsnap aan de dagelijkse sleur en geniet van simpele dingen zoals een picknicklunch na een wandeling, een rustige wandeling op het strand of bij een meer, of neem een ontspannend bad omringd door kaarsen en kalmerende muziek.

Een belangrijk onderdeel van het vinden van innerlijke vrede is jezelf losmaken van de afleidingen om je heen. Vind iets waar je van geniet zonder technologie en geniet er bewust van.

Laat je gedachten los en geniet van de kleine dingen in het leven en alles wat je leuk vindt aan het leven in het algemeen.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *