Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

12 Praktische Tips Om Te Leven Volgens De Gouden Regel

Het principe van de Gouden Regel is om anderen te behandelen zoals je zelf zou willen behandeld worden.

Dit is één van de weinig regels waar ik me in mijnn leven aan houdt.

Ik hou van de eenvoud ervan. De regel om anderen te behandelen op een manier zoals ik behandeld zou willen worden. Dit zal uiteindelijk leiden tot je eigen geluk.

Laten we zeggen dat je de gouden regel toepast in al je interacties met andere mensen, je helpt je buren, je behandelt je familie met vriendelijkheid, je doet iets extra voor je collega, of je helpt een vreemdeling in nood.

Deze acties zullen ongetwijfeld goed zijn voor de mensen die je helpt en voor diegene waar je vriendelijk tegen bent… maar je zal ook iets vreemd opmerken. Mensen gaan jou ook beter behandelen. En dat zal ook veel voldoening geven, bovendien ga je in jezelf geloven. Je gaat zien dat je een goed persoon bent en je gaat vertrouwen krijgen in jezelf.

Ik moet wel toegeven dat er ook uitzonderingen en logische argumenten zijn tegen de regel. Maar ik maak me daar geen zorgen over. De waarheid is dat als je leeft naar het principe van de gouden regel, dit een beter mens van je maakt. De mensen om je heen zullen gelukkiger worden en de gemeenschap waarin je leeft zal een betere plek worden.

Laten we een kijkje nemen naar enkele praktische tips voor het naleven van de Gouden Regel in je dagelijkse leven:

1. Wees empathisch

Maak er een gewoonte van om jezelf eens in anderen hun schoenen te plaatsen.

Een geliefde, collega’s, mensen die je op straat tegen komt. Probeer ze te begrijpen, tot zover je kunt, hoe het is om hen te zijn, wat ze doormaken, en waarom ze doen wat ze doen.

2. Heb medeleven

Als je eenmaal een ander kunt begrijpen en voelen wat ze doormaken, leer dan om hun lijden te willen beëindigen. En als je kan, onderneem dan een kleine actie om op één of andere manier hun lijden te verlichten.

3. Hoe zou jij behandelt willen worden?

De gouden regel betekent dat je iemand moet behandelen zoals je denk dat die wilt behandeld worden. Stel je even voor hoe dit zal zijn. Zet jezelf in de schoenen van die persoon.

Vraag jezelf af hoe je jezelf zou behandelen in deze situatie. John F. Kennedy deed dit, hij vroeg aan blanke Amerikanen om zich voor te stellen, hoe ze zich zouden voelen als er iemand op hen naar keek, en slecht zouden behandelen, gewoon op basis van huidskleur. Hij vroeg hen zich voor te stellen hoe ze behandeld zouden willen worden als ze in die situatie waren.

4. Wees vriendelijk

Als je twijfelt, volg dan deze tip. Het is altijd veilig om vriendelijk te zijn tegen anderen.

Soms hebben ze het niet nodig en dat moet je kunnen appreciëren. Maar wie houdt er nu niet van om zich welkom en gewild te voelen?

5. Wees behulpzaam

Dit is waarschijnlijk één van de zwakke punten in onze samenleving. Natuurlijk zijn er veel mensen die behulpzaam willen zijn, en dat juich ik toe. Maar in het algemeen is er een neiging om problemen van anderen te negeren. Kijk even of je iemand kan helpen voor je het vraagt.

6. Wees hoffelijk in het  verkeer.

Ik weet het, dit is niet de simpelste. Dit is een andere zwakte in onze samenleving.

We kunnen al weleens zelfzuchtig zijn in het verkeer. Wij willen soms onze voorang van rechts niet afgeven, we snijden mensen de pas af, we vloeken. Misschien is het omdat je je veilig voelt in je wagen want zo handelen wij helemaal niet in persoon, meestal toch. Probeer dus hoffelijk te zijn in het verkeer.

7. Luister naar anderen

Weer zo’n zwak punt: we willen allemaal praten, maar weinigen van ons willen echt luisteren. En toch willen we dat er naar ons geluisterd word. Dus neem de tijd om echt naar iemand te luisteren, in plaats van gewoon je beurt af te wachten om te praten, of al na te denken over wat je gaat zeggen.

8. Overwin vooroordelen

We hebben allemaal vooroordelen, of die nu gebaseerd zijn op huidskleur, aantrekkelijkheid, lengte, leeftijd, geslacht,… het is de menselijke aard. Maar probeer elk persoon als een individu te zien, met verschillende achtergronden en behoeften en dromen. En probeer de overeenkomsten tussen jou en die persoon te zien, ondanks de verschillen.

9. Stop met kritiek

We hebben allemaal de neiging om anderen te bekritiseren, of het nu gaat over mensen die we kennen of mensen die we op televisie zien. Vraag jezelf eens af of je bekritiseerd wilt worden in de situatie van die persoon. Het antwoord is bijna altijd “nee”. Dus geef geen kritiek op anderen en leer in plaats daarvan op een positieve manier met andere te communiceren.

10. Neem niet de controle over anderen

Het komt zelden voor dat anderen het leuk vinden dat ze worden gecontroleerd. Geloof me. Doe het niet. Als je de drang krijgt om het toch te doen, stel je dan eens voor hoe het is als jij die persoon bent. Je zou vrijheid, autonomie en vertrouwen willen, toch? Geef dat dan ook aan anderen.

11. Wees een kind

De drang om te controleren en te bekritiseren is vooral sterk als we volwassenen zijn die met kinderen omgaan. In sommige gevallen is dit natuurlijk noodzakelijk: je wilt niet dat het kind zich verwondt. Maar in de meeste gevallen is het niet nodig. Zet jezelf in de schoenen van dat kind. Denk eraan hoe het was om kind te zijn, en zelf bekritiseerd en gecontroleerd te worden. Je vond het waarschijnlijk niet zo leuk. Hoe zou jij behandelt willen worden als jij dat kind was?

12.  Stuur jezelf een herinnering

Herinner jezelf eraan dat je moet leven met de gouden regel. Hang een memo, liefst ergens waar je dagelijks voorbij komt. Stuur jezelf een dagelijkse herinnering met email. Zodat je het niet vergeet. Maak een knoop in je zakdoek, sommigen laten een leuke tattoo zetten 🙂 Heb je al een moodboard?

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *