Blijf op de hoogte en ontvang de mooiste, verhalen, tips en inzichten

Bovendien ontvang je onze 4-daagse email serie waarin je leert om de verbinding met jezelf te herstellen

10 Beste Apps Om Goede Gewoontes Te Ontwikkelen

Je beseft het misschien niet, maar gewoontes bepalen de kwaliteit van je leven. En het begin van een nieuw jaar is een goede tijd om na te denken over enkele van de positieve, gezonde gewoonten die je zou willen aanleren, en misschien enkele van de negatieve, ongezonde gewoonten die je liever zou afleren.

Als gewoontes eenmaal zijn aangeleerd, zijn ze erg moeilijk te doorbreken omdat ons brein zich zo hardnekkig vastklampt aan gewoonten. Bijna de helft van de acties die we dagelijks uitvoeren zijn niet gebaseerd op doordachte beslissingen, maar zijn in plaats daarvan diepgewortelde gewoonten.

Goede gewoontes aanleren (en slechte gewoontes doorbreken) is dus niet makkelijk. Het vereist dat je je gedrag fundamenteel hervormt en tegen je natuurlijke patronen ingaat.

Maar het menselijk brein is een zeer efficiënte computer. Het weet wanneer je iets herhaaldelijk probeert te bereiken, en het helpt je daarbij. Hoe langer je een nieuwe gewoonte consequent toepast, hoe onbewuster het gedrag wordt en hoe minder moeite je hoeft te doen om het uit te voeren.

Om het proces gemakkelijker te maken raden we aan om een app te gebruiken om jezelf goede gewoontes aan te leren.

Of je nu een eenvoudige en duidelijke app wilt gebruiken, of iets met meer functies en complexiteit, we hebben hieronder de beste apps om goede gewoontes aan te leren verzameld die op het internet beschikbaar zijn.

Loop

Loop is één van de meest populaire gratis apps voor het ontwikkelen van gewoontes.

Loop verschilt van andere apps doordat het open source is. De Github-repository is beschikbaar voor iedereen om naar believen aan te passen, waardoor mensen met technische vaardigheden de app kunnen personaliseren.

Maar Loop werkt ook geweldig zoals het is. Het heeft een uiterst eenvoudige interface voor het volgen van gewoonten waar je al je gewoonten in één oogopslag kunt zien, kunt zien hoe je de afgelopen dagen hebt gepresteerd en gemakkelijk een gewoonte kunt aanduiden als voltooid, gemist of overgeslagen door te tikken en ingedrukt te houden.

De app heeft ook coole analyses waarmee je je voortgang in de loop van de tijd kunt visualiseren. Wat vooral geweldig is, is de kalenderweergave die je in één oogopslag laat zien op welke dagen van de maand je hebt gepresteerd of je gewoonte hebt gemist.

Eén van de meest opvallende kenmerken van Loop is de ‘Habit Score’. Deze score staat voor het aantal keren dat je een gewoonte hebt gedaan. Als je een paar dagen mist na een lange reeks, zal je score afnemen maar je vooruitgan zal niet volledig resetten. Dit is een handig hulpmiddel om vast te houden aan een gewoonte, zelfs als het leven je in de weg staat.

Alle gegevens in de app kunnen eenvoudig geëxporteerd worden als een CSV- of SQLite-databasebestand. Je bent volledig eigenaar van je gegevens.

De combinatie van eenvoud, een mooie gebruikersinterface en het feit dat de app volledig gratis en advertentievrij is maakt dat het voor ons de beste keuze is om jezelf goede gewoontes aan te leren.

Download: Android

Habitica

Habitica verandert het bijhouden van gewoonten in een soort 8-bit retro-videogame. Je maakt dagelijkse en wekelijkse doelen die niet veel verschillen van andere apps voor het aanleren van gewoontes, maar dan verandert Habitica het in een oud Game Boy-spel. Je speelt als een personage dat sterker wordt naarmate je je doelen bereikt (en je wordt ook zwakker als je ze niet raakt). Je kunt ook meer upgrades voor je personage krijgen als je het goed doet, zoals verbeterde wapens en bepantsering.

Het is absoluut een leuke app voor het ontwikkelen van gewoonten voor mensen die toch al van videogames houden. Maar zelfs als je niet van games houdt kan de gamification van Habitica nog steeds heel motiverend zijn. Dit komt omdat je personage schade oploopt en een deel van zijn vaardigheden verliest als je een gewoonte niet aanleert.

Download: iOS/Android

Habit-Bull

De app van HabitBull heeft een eenvoudige maar krachtige gebruikersinterface waar je in één oogopslag je hele maand kunt zien. Met deze gebruikersinterface is het heel gemakkelijk om te zien op welke dag je een gewoonte hebt verbroken.

Verder heeft hun app grafieken en diagrammen die je visuele gegevens laten zien over hoe je met je gewoontes gepresteerd hebt en wat je succespercentage is in vergelijking met je gewenste doelen.

Voor het opzetten van nieuwe gewoontes in je HabitBull-lijst heb je veel flexibiliteit, het is aan jou hoe je gewoonten benoemt en organiseert en hoe vaak je ze wilt behouden (of vermijden). De app kan je pingen met herinneringen als je wilt, en hij kan synchroniseren op meerdere apparaten zodat je altijd weet wat je moet doen en wanneer.

Download: iOS/Android

Way Of Life

De meeste gewoonte-tracking-apps zijn nogal zwart-wit, of je doet de gewoonte en houdt je streak in stand, of je doet de gewoonte niet en verbreekt je streak. Hoewel dit geweldig kan zijn voor het vormen van nieuwe gewoonten kan het voor sommige dingen een beetje te streng zijn. Dit is waar Way of Life het anders aanpakt.

In Way of Life krijgt elke gewoonte zijn eigen dagboek. Er wordt gevraagd of je een gewoonte hebt gedaan en op basis van je antwoord wordt een voortgangsrapport weergegeven. Het onderzoek duurt minder dan een minuut. Je kunt ook naar rechts vegen en een notitie toevoegen waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd waarom je een gewoonte hebt verbroken of welke training je hebt gedaan.

Gebruikers zijn gemotiveerd om goede gewoontes vol te houden of slechte gewoontes af te leren, omdat ze weten dat ze elke dag moeten rapporteren over hoe ze het hebben gedaan.

De app stuurt herinneringen als je vergeet een dagelijks rapport te maken. Grafieken laten je voortgang zien op het tabblad Trends zodat je in een oogopslag weet of je op schema ligt.

Download: iOS/Android

Streaks

Streaks is een volledig gratis iOS-app die je helpt die slechte gewoontes te doorbreken, en betere te vormen. Dus of je nu gaat hardlopen, mediteren, een hoofdstuk van een boek lezen of stoppen met roken, Streaks kan je helpen om je verantwoordelijk te houden voor je doelen

Je kan maximaal twaalf taken bijhouden die je elke dag wilt voltooien en het doel is om een reeks opeenvolgende dagen op te bouwen.

Download: iOS

Productive

Productive is meer dan alleen een app voor het bijhouden van gewoonten, het is ook ontworpen om je de tools te geven die je nodig hebt om gezonde gewoonten op te bouwen.

Het mooie van Productive is dat de app een reeks geweldige gewoontes heeft samengesteld rond ochtendroutine, beter slapen, dingen gedaan krijgen enz., waardoor het gemakkelijk is voor iemand die begint met het aanleren van nieuwe gewoontes om aan de slag te gaan.

Wanneer je je aanmeldt wordt je gevraagd of je vaak uitstelgedrag hebt, of je snel afgeleid wordt en wat je wilt bereiken met Productive. Afhankelijk van je antwoorden krijg je verschillende begeleiding.

Een andere geweldige functie zijn Siri-snelkoppelingen in de iOS-app, waarmee je gewoontes kunt afvinken met je stem. Dezelfde functie is spijtig genoeg niet beschikbaar voor Google Assistent.

Download: iOS/Android

Coach.me

Het bijhouden van je gewoonten is een effectieve manier om nieuwe te vormen, maar soms heb je wat extra motivatie nodig. Als je het niet alleen wilt doen, dan is Coach.me de app voor jou.

Met de app kan je de gewoonten aanpassen waaraan je wilt werken en deze instellen als privé- of openbare doelen. Wanneer een gewoonte openbaar is gemaakt kunnen andere gebruikers opmerkingen plaatsen of je hierbij ondersteunen.

Als je persoonlijkere ondersteuning wilt kan je het gedeelte ‘Coaching’ van de app bezoeken. Hier kun je betaalbare coaching krijgen voor elke gewoonte die je wilt. Je coach zal regelmatig met je overleggen om ervoor te zorgen dat je je gewoonte bijhoudt. En als je problemen ondervindt kunnen zij je ideeën geven om weer op het goede spoor te komen.

Download: iOS/Android

Beeminder

Een app die je laat betalen als je je niet aan je gewoontes houdt.

Je stelt doelen voor gewoonten en als je ze niet haalt zal de app je laten betalen via je creditcard. (Nee, je kunt geen geld verdienen als je je doelen bereikt.)

Dit zal niet voor iedereen motiverend werken. Maar als je het soort persoon bent dat het beste presteert als er geld op het spel staat zul je Beeminder geweldig vinden. En naast de financiële prikkels laat Beeminder je ook een enorme hoeveelheid data zien over je gewoontes.

Als je een iPhone en Apple Watch-drager bent, wordt de app ook gesynchroniseerd met Apple’s Health-app, zodat deze gegevens, zoals stappen en afstand, kan ophalen en naar je doel. (Het is niet nodig om die gegevens handmatig in te voeren.) De app is ook beschikbaar op Android.

Download: iOS/Android

StickK

Deze app biedt wetenschappelijk onderbouwde manieren om goede gewoontes aan te leren. Stick werd ontwikkeld door gedragseconomen van de prestigieuze Yale Univesiteit. Bij het aanmelden maak je een verbinteniscontract met jezelf en de app om je doelen te bereiken, je kunt zelfs geld op jezelf inzetten.

Voor extra motivatie kan je een vriend of familielid toewijzen om je gegevens te controleren om er zeker van te zijn dat je op weg bent om je doelen te bereiken. Waardoor gebruikers verantwoordelijkheid kunnen ontwikkelen en beloningen en prikkels kunnen benutten om hen op het goede spoor te houden met hun doelen.

Download: iOS/Android

Habitify

Habitify houdt het simpel met hun eenvoudige gewoonte-tracker die werkt op

het opzetten van je gewoonten
signalen krijgen die je eraan herinneren om een gewoonte uit te voeren, en
het visualiseren van je voortgang met verschillende gewoonten in de loop van de tijd.

De functies van de app zijn doordacht geconstrueerd en houden rekening met het gebruik voor verschillende gewoonten in de echte wereld. Je kunt bijvoorbeeld een gewoonte voor meditatie creëren en ook de tijd bijhouden die je mediteert in elke sessie.

Een andere handige functie is de mogelijkheid om gewoontes te groeperen. Een beetje zoals mappen, maar dan voor een reeks gewoonten die bij een breder doel horen. De app geeft je ook de mogelijkheid om notities toe te voegen die dienen als een verslag van je gedachten terwijl je nieuwe gewoontes ontwikkelt.

Habitify heeft ook het mooiste design van alle apps die we getest hebben. De combinatie van eenvoud en echt een mooie gebruikersinterface maken het voor ons een goeie keuze.

Download: iOS/Android

Photo by Content Pixie on Unsplash

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *